Tuesday, May 29, 2012

"The Elinor Top" for Alya

Alhamdulillah before we off to Kuala Terengganu last week, i managed to sew a top, Elinor Top for my little princess...an express project...around 5.30am mama start jahit this top..berhenti sekejap for subuh and sambung balik..dh siap jahit iron then terus si kecik tu pakai(nasib baik dh prewash kain tuk wat top tu) & kami bertolak ke KT around 730am ;)


and here is the princess...more pose? u can view my previous entry HERE





Baru jer baba complaint baju alya sume dah kecik + sendat..apekah maknanya???huhu

Sunday, May 27, 2012

Anak


from FB


so true kan?? 

here is the lil pie who always colors her mama's day ;)
makes her mama's day 'full'...

her favorite port.. 


Monday, May 21, 2012

Jalan-jalan ke KT

Alhamdulillah kelmarin(sabtu) kami sekeluarga keluar jalan2 ke Kuala Terengganu...honestly, kami tak pernah jalan2 ke KT ni..biasanya lalu jer..tak pernah singgah pun..asbab baba alya nak beli kekabu(nk buat project tilam kekabu baby), maka kami pun pergi la ke KT sambil2 bawa alya jalan2...nasib baik sabtu tu kilang power cut dapat jugak la mama off kn..hehe..buat pertama kalinya mama pergi ke pasar payang...huhu kesian kn? tapi tak naik atas pun.. 

seawal 730 pagi kami gerak dari kemaman..sampai kat KT around 945-10am.. seriously mmg tak tahu nak bwk alya g jalan2 kat mana...teringat ummu muhammad pernah bawa muhammad naik kuda kat pantai batu buruk, lantas kami decide untuk ke sana juga...sampai2 kat batu buruk tu kami makan dulu (bwk bekal dr rumah) lapar weh...alya macam biasa la bila ade playground mesti nak main..bukan ingat makan pun..


excited nak g main buai


tapi kat sini base kat playground tu pasir..so susah la budak kecik tu nk berlari2...siap muka kerut2 lagi...hihi..kelakar tengok dia nak jalan pun payah..apetah lagi nak lari2


love this pic...


punya la susah suruh dia stop main...last2 stop main sebab dia jatuh..ajak dia pergi wash hand baru dia nk..lepas makan baba ajak p ronda2 kawasan booth..oh ya masa kami pergi tu ada program terengganu cycle anjuran tourism malaysia..kat stage ad org buat performance ape sume la kan...budak kecik tu excited tgk kakak and abang2 buat persembahan


ma, apa tu? (tunjuk kat stage)


Then kami bawa alya naik kereta kuda..niat asalnya nk suruh alya riding the horse..tp xde la plak kuda yg boleh ditunggang..kereta kuda ade la..huhu..so kami naik je la kereta kuda..mahal jugak ye rm13 untuk 2 pusingan..tp takpe asalkan si kecik tu enjoy :)




bukan aje alya yg excited, mama dia pun sama..haha..bukan ape, seronok dapat hiburkan hati anak ni..turun dari kereta kuda ni, boleh plak si kecik tu "ma, jom sana..horse" tunjuk kat kereta kuda lain pulak..hihi..


mama + alya = excited


lepas naik kuda, kami gerak ke pasar payang...ajak baba alya g jalan2 kat masjid kristal tapi dia tak mau..so ikutkan aje lah..tak teringat plak nk ajak baba pergi muzium..hehe..lps ke pasar payang, kami rehat2 kejap kat dataran shahbandar..alya mcm biasa, berlari kesana kemari tanpa mengenal erti penat..huhu..mama dia yang tukang tengok ni yang penat..huhu




bila tengok pic ni macam orang besar jer gaya dia duduk...alahai..dh besar dah anak mama ni...then b4 balik rumah, kami singgah di rumah emak sedara baba alya kat jerangau..semalam memang catat sejarah sungguh..baru jer kami gerak, budak kecik ni menangis sebab terjatuh kat dalm kereta, darah bibir..pastu masa main kat playground jatuh lagi, makan pasir..huhu..masa tgh jalan2 jatuh lagi...yang paling haru dia jatuh kat tangga rumah makcik baba..ad 4 anak tangga juga la..jatuh tergolek dari atas..nasib baik takde ape2..

Kami selamat sampai ke rumah jam 8.30pm..sempat la baba alya tengok bola malam tu..tahniah untuk Red Warriors sebab menang piala FA ..berbaloi la kan baba tengok bola sorang2 ;)

Tak sabar nak pergi cuti-cuti malaysia middle of june nanti :)



Wednesday, May 16, 2012

Hand, Foot and Mouth Disease

As-salam, ape kabar semua? pasti ramai yang pernah dengar pasal Hand, Foot and Mouth Disease ni kn? Yes for sure mama alya pun sama..pernah dengar but never faced it until today...huhu...yes malam tadi mama pergi klinik and confirm alya terkene HFMD...

Mama perasan something was wrong petang kelmarin masa nak pakaikan alya CD..area pampers dia tu macam naik bintik2..macam nappy rashes..igtkan rashes sbb her teachers lambat tukar CD...ok la mama tak amik port sbb perkara normal la kan kot2 cikgu dia terlepas pandang alya...then petang tadi masa amik dia and check her body mcm rashes tu bertambah la..dh sampai ke area peha dah..and kat siku, tangan dia naik bintik2 air tu...aisy lain macam jer ni kan..so masa alya main kat luar dengan ank2 jiran td, mama tanya la jiran2 umah tu, alya ni kenapa? kene chicken pox ke? diorg ckp chicken pox bukan mcm tu..kudis buta pun bukan mcm tu..aish pelik jer..langsung mama teringat HFMD ni..ke alya ni kene HFMD? so terus decide bawa alya ke klinik untuk mendapatkan kepastian...sebelum terlambat kan? lagi pun mama tak pernah ambil tahu ape symptoms, causes and treatments for HFMD ni..

Macam biasa, klinik yg serasi dengan alya, klinik Dr. Erlina...masuk je bilik doc, and doc tanya alya kenapa? mama cakapla mama suspect alya terkene HFMD (wah macam terer je kan mama ni) and doc ckp ape tau, bukan suspect lagi dah, mmg HFMD...hua :'(  Doc tanya lagi sapa yg jaga alya?hehe mama ckp la nursery..doc senyum and told mama that dia tak pelik pun alya dapat sakit ni...maybe ada yang kene HFMD ni tapi parent still hantar anak kat nursery juga..doc advise untuk 3-4 hari ni jangan hantar alya ke nursery..nk elakkan drpd terjangkit kat orang lain pula

Dr. tak boleh buat apa pun untuk sakit ni...cuma doc suruh standby ubat demam kot2 dia demam..sbb doc ckp maybe alya akan demam..tp alhamdulillah setakat entry ni di tulis alya tak demam lagi..and Doc bagi cream sapu untuk badan dan ubat spray untuk mulut..rashes yg dalam mulut tu akan membuatkan alya tak selesa and sakit..dan memang pun sepanjang malam ni dia memang kurang menyusu..

Hope sakit alya ni tak melarat la kn...kesian anak mama..so officially mama akan cuti hari ni untuk menjaga si kecil itu...esok turn baba alya plak...terpaksa baba balik awal sbb mama 'kesuntukan' cuti..huhu..harus inform taska juga ni. suruh mereka check sapa2 yang ada symptoms HFMD ni jangan dtg taska


Ya Allah yang maha penyembuh, sembuhkan la anakku...



Sunday, May 13, 2012

Cerita Pagi Ini

As-salam...wah lamanya rasa tak update blog (padahal baru seminggu)ehehe...dah tak serancak dulu dah aktiviti meng'update' blog ni..owh kesian kan..

Masa tengah bersiap ke office pagi tadi, kecoh baba alya ngan alya kat luar rumah...ingat kan ape, rupa2nya ada yang tengah buat show...ni ha mereka yang buat show di pagi hari di tepi rumah kami..jom kita tengok dulu aksi2 mereka ye

kurang jelas?


tu dia...seronok kan mereka bermain kat atas tiang electric tu..huhu

pastu boleh la budak bertuah tu keluar pagar and nak pergi tengok monkeys tu dekat2..nasib baik mama perasan ade seekor (bapak monyet) kat bawah seberang jalan..sempat la mama kejar and dukung si kecik tu sebelum si bapak monkey tu kejar dia..huhu..bahaya betul..dah la tu bila masuk kereta, sempat lagi dia babai monkey2 tu..adeh.. 

hmmm...nampak gayanya MR. ORANG yang baba buat tu dah tak berkesan dah..mereka dah tak heran dh dengan en. orang ni..huhu

Ini la budak yang tak takut monkey tu..

eh, alya ade kawan baru la



tengok tu, bebear pun pakai cd jugak..bagus anak mama ni kan ;) kadang2 tu kelakar tau bila dia suruh mama tukar cd bebear..siap cakap "ma, bebear yak..ucuk.." hihi


emm...chack...

bebear alim pagi ni..pakai tudung..hihi...
upss...mcm kelakar plak tengok rambut alya tu...sorry la mama terpotong senget rambut alya..hihi



now alya sangat suka amik gambar..pantang nampak camera mesti nak smile...maknanya nk amik gambar la tu..pastu tersengeh2 depan kamera..huhu..ini hasil tangkapan pagi tadi ketika on the way ke school...sorry ya mama terpaksa edit gambar ni sebab mama tak chomel..hihi..malu *_*



alya = 2 tahun 1 bulan


Sunday, May 6, 2012

Peasant Dress

hai aunty semua ;)

Dah lama rasanya mama tak jahitkan alya baju baru..sibuk memanjang je..haha..sibuk la sangat kan...almost baju alya pun dah senteng dan kecik...tapi tak pe la, pakai la dulu nak selagi boleh pakai..mama tak de masa nak jahit...hehe..tapi mujur la last 1st May (labour day) acik sue ajak mama wat sepetang bersama..dapat la mama jahitkan alya baju baru..hehe...

petang tu acik sue datang rumah kita..acik sue dapat siapkan 2 helai baju untuk nuraini..mantapkan kn? mama sempat jahit satu jer..itu pun dah malam(sekitar kul 4pg) baru jahit..kehkeh

tapi sayang tak amik pic baju nuraini..mama tepek pic yg dicuri kat FB acik sue je lah ye (acik sue jangan marah ye ai curi photo nuraini..hehe)

baju baru nuraini ;)

instead of buat top, mama jahitkan alya dress...if pakai dress tak perlu dh pakai seluar..senang kan..haha padahal alya sangat tak de pants..hanya ada 2-3 helai jer..punya le kedekut mama dia ni nak beli seluar..konon nak jahit sendiri tapi tak jahit2 pun lagi..huhu..nasib la nak oi...


peasant dress untuk puteri mama


mama tambah lace kat bahagian kaki dress...
lagi nampak kawaii kan..sesuai la dengan corak kain yg kawaii itu ;)


posing lagi dengan baju baru...hehe


sekejap jer jahit peasant dress ni..peasant dress/top adalah antara pattern baju yg paling senang dan pantas..cuma masalahnya mama dia ni konon busy, tak sempat nak jahit...and mama dia ni konon tak nak jahit baju yang sama pattern tuk anak dia ni...hahaha

oh ya bangun je dari tidur, mama tunjuk baju ni kat alya..dia cakap ape tau "mama, antik..aju.." hehe..kembang semangkuk la mama dia ;p



lutut alya masih belum sembuh lagi la


Wednesday, May 2, 2012

An Active Girl

She is an active girl...berlari ke sana ke mari..tanpa jemu dan tanpa takut jatuh..
last thursday lutut si kecik ni dh cedera sebab terjatuh kat atas jalan..punyanya lari dari mama sebab mama ajak balik..masa tu main kat depan umah bersama anak2 jiran..tapi si kecik ni mcm tak sakit jer bila jatuh..menangis sekajap pastu mama angkat dukung dh senyap..masa bersihkan luka pun dia tak nangis..kuat sungguh ank mama ni...

Bila luka almost sembuh, isnin lepas after ambil dia kat nursery kami g main kat playground kejap..sebab masa tu baba ada kat rumah, lagipun playground tu dekat ngan pasar mlm..(mama nk mkn young tau fou) hehe..baru jer start main, alya kene langgar oleh abg2 yang sedang main kejar2...jatuh lg sekali..yg herannya dia tak nangis, mama tak tahu pun luka kat lutut dia tu berdarah kembali..sedar2 mama tgk lutut dia berdarah..adoi, kopek balik luka yang dh nk sembuh tu..nasib baik dlm kete ada minyak but but, apply la dulu minyak tu sementara dia tak mau balik..

kuping luka lama terkopek..maka luka bertambah teruk


budak tak mau balik..penat pujuk dia balik still nak main lagi..lutut luka tu..siap merangkak lagi kat dalam gelongsor bulat tu..aish heran betul la mama..tak sakit ke lutut tu? mama tgk pun dh ngeri @_@
penat tau pujuk dia balik..huhu
bermain dengan riang tanpa rasa sakit ;0


tgk la buah hati mama ni..sekarang dia dah pandai nak posing tau..asal nampak je kamera mesti cakap smile..smile..ini tak tau kenapa dia posing mcm tu..huhu..budget cute la tu buat mcm tu


alya sekarang dh pandai menyanyi lagu iklan susu fernleaf tu.. "ibu..ibu..engkaula ratu hatiku..bila ku berduka engkau hiburkan selalu..ibu..ibu..engkau la ratu hati ku" sambil dia peluk mama..soo sweet la :D