Saturday, June 30, 2012

Alya Memasak

Ini kesah anak dara saya..sangat la rajin anak dara saya yang satu ni...mama sibuk kat dapur, dia pun sama..jom kita tengok aksi alya di dapur ^_^

hoho...sangat busy...abes bekas2 kat rak dia punggah

agak2 alya masak ape ye..bukan main lagi beria dia masak ;)

tada...inilah masakan alya.. balloons ^_^ 

eh..kenapa belon bertukar jadi sup ni...hmmm musykil2

favorite alya...nasi + sup...asal ada sup mmg licin

ini buktinya..dia makan sorang2 tau..xde share ngan mama..
sampai menjilat mangkuk..hehe


owh alya anak mama sayang...makin hari makin bijak ye kamu...saaayyyaaaannggg anak mama 

Segmen: Saya ada blog

Blog walking pg tadi kat blog Ummi Iman..dia buat segment la plak...so sbg sokongan dan nk mengada mama alya pun nk join jugak la segmen ni..hihi


kenapa sy buat blog???kenal dunia blogging ni selepas melahirkan alya...tujuan utama adalah untuk mencoret segala peristiwa terutama yang berkisarkan alya..thats y sesapa yang dh lama follow blog ni asyik dok baca kesah alya jer..kesah mama ngan baba ade la di selit sikit2 tapi tak banyak...dan kisah aktiviti jahit menjahit mama...hihi

enty mula2 mama..ish malu la plak..maklum la baru kenal dunia blogging...ayat pun entah hape2 lagi.. ^_^

hihi...tajuk pun dh kelakar kan...entah ape2 jer mama alya ni...malunya *_*


sape2 nk join sila click pada banner ok

Wednesday, June 27, 2012

Cuti-cuti Malaysia (Part 2)

Alhamdulillah see you again...ok kita continue cerita semalam...sepagi berjalan makes me rasa nk tidur jer...after lunch, balik hotel terus tidur...mula2 konon nak tidurkan alya, sekali mama yang tidur..alya???hmmm macam biasa 'kemaskan' bilik...dah pandai mintak nk g jalan.."jom jalan" sambil amik kasut...huhu..tau tau aje kan si kecik ni...petang tu kami keluar awal sket...nk g ronda2 lagi sekitar cameron higland...

at first kami cari tea plantation lain selain Bharat tea plantation tapi tak jumpa...last2 jumpa tea plantation yg sama tapi kat tempat lain..kali ini sebeleh Kuala Terla. Tapi personally saya lagi suka yang dekat Ringlet if compared to Kuala Terla...kat Kuala Terla ni a bit panas la...tak sesejuk di Ringlet dan pokok2 tea pun tak sesegar di Ringlet...Tapi kan sy masih musykil, ada 2 ni je ke tea plantation kat cameron highland ni???hmmmm

Cameron Valley Tea Plantation, Kuala Terla

di celah pohon teh ada alya ;)

Then sebab upset tea plantation kat Kuala Terla tu macam tak best kami sekali lagi turun ke tanah rata...yes again ke tanah rata...kali ini just bawa alya g main kat playground...best tau, sebab sejuk..nyaman jer..parents kawasan situ yang datang teman anak main almost semua pakai sweater..anak2 pulak pakai pants and long sleeve shirt...rasa macam bukan berada di malaysia plak..hihi..best2..mode:berangan kalaula kat kemaman macam tu kan best...haha..

again... favorite shot!!! 

alya main happily...
mama ngan baba amik pict guna self timer..nasib baik ade meja ni ;)

menjelang petang perut minta di isi...pusing punya pusing cari tempat utuk makan...last sekali singgah di Glory 78 restaurant. Emm mula2 tu tak terfikir pun nak makan ape..then bila sampai order nampak lak steamboat..price RM48 for 2persons..hmm reasonable rasanya..so menu untuk dinner kami adalah steamboat..ekeke.. psttt 1st time ni mkn steamboat ;)

dinner time...licin...;)

malam tu memang kekenyangan la kami...baba alya lagi kelakar, balik hotel, mandi, solat terus lena sampai ke pagi...haha..kenyang makan steamboat n malam tu dia dh tak batuk2 lg dah..katanya sebab pekena steamboat 2plates..kehkeh (baba alya batuk2 since sebelum p CH lg)

Wednesday(20/6) is the last day kami kat sini...pagi tu pergi mane eh??hmmm lupa la..rasanya lepas breakfast tak de gi mana2 kot sebab alya tidur...balik bilik kemas2 barang then check out..kami check out awal sket sebab ada nk singgah beberapa tempat lagi..strawberry pun belum beli lg...hihi

stay kat hotel ni selama 3hari 2malam...besttttt
~b4 pulang sempat lg snap gambar kat sini *_*

persinggahan sebelum pulang...cactus point
banyak sangat cactus kat sini..tp 1 pun kami tak beli ;)

last but not least kami singgah sekali lagi kat sini untuk makan
ice cream dan beli strawberry...
sangat sedap..lupa dh nama tempat ni tapi bersebelahan
dengan rumah peranginan persekutuan k'jaan M'sia

oleh kerana tak puas hati berposing kat tea plantation Kuala Kerla tu, kami singgah sekali lagi on the way balik kat Ringlet ;)

Cameron Valley Tea Plantation at Ringlet

Kami sambung lagi percutian kami ke KL..lama benar dh rasanya tak pergi KL..rasanya last pergi KL Feb 2011...hihi tak de la lama sangat kan..tapi kali ni sangat excited sebab alya dah cerdik...macam2 plan nak bawak alya gi jalan2...antaranya zoo...vacation kat KL kite citer next entry lak ye..tadaaa...c ya O_O


sorry enty panjang dan banyak gambar...hehe


Tuesday, June 26, 2012

Cuti-cuti Malaysia (Part 1)

As-salam semua...lama rasanya tak jenguk blog ni..maklum la org pergi holidaykan...haha..alhamdulillah minggu lepas kami sekeluarga sempat la cuti2 malaysia selama seminggu..macam lama je kan seminggu tu tp sebenarnya tak cukup masa pun...byk tempat kene cancel... :'(

Planning nk start cuti on monday (18/6) tapi terpaksa diawalkan sehari untuk bg ruang mama menjahit...hihi..biasala mama punya kerja last minutes tak siap lg...hihi..baju2 adam, husna & adni yang di janjikan untuk diserahkan kepada mereka masa kami pergi kL nanti tak siap lg...have to siapkan those baju tu dulu la..sempat la siapkan sepasang sorang...hihi gara2 nk cepat kaki seluar adam sebelah jahit, sebelah lg tak..sabor je lah..malam sebelum bertolak tu mmg tak tidur langsung...siap jer baju terus gerak ke cameron highlands(around 4.30am)..1st time ni pergi sana..mama sangat excited ;)

mama mcm biasa if alya tidur mama pun tidur sama sepanjang perjalanan..mengantuk and letih sangat sebab b4 tu menjahit non-stop..alhamdulillah sampai kat sana around 1130 am..agak awal..singgah mkn kat cameron valley dulu sambil menikmati udara segar cameron..best sangat..pastu bila dh bosan lepak kat situ kami naik brinchang cari hotel..pusing punya pusing tak jumpa...at last kami decide singgah la dulu mana2 strawberry park...kunun nak menikmati strawberry fresh from ladang kan..lps menikmati ice cream baru tanya orang kat mana hotel tu...rupa2nya hotel tu kat atas lagi...kami naik tak cukup tinggi td..hihi

petik gambar jer, buahnya tak petik..beli yg dh siap di petik ;)

sejuk-sejuk pekena ice cream mmg syok habis la..memang sedap ice cream ni
ehem...tayang muka muchuk mama ngan alya ;p

tgh tunggu baba check in..sampai awal sangat..bilik pun tak ready lg

since bilik tak ready lagi kami lepak2 je dulu kat luar..fuhhh..angin cameron ni mmg best la...sejukkkkkk..petang tu kami tak ke mana...just pusing area brinchang ngan tanah rata jer..pusing2 cari tempat untuk dilawati keesokan hari...hehe

esoknya pagi2 lagi kami keluar..keluar cari sarapan la...mahal tu nk makan makanan hotel..since plan nk jalan2 kat taman agro mardi so kami cari makan kat tanah rata je lah..sedap pulak roti canai kat sini..bile nk tambah order dh habes la plak rotinya..

orang sibuk nak makan dia sibuk nak kejar bird :D

Bila mama & baba dah kenyang, kitorang pun gerak ler ke taman agro tu...emm best juga kat sini..ah macam biasa la si kecik tu excited tgk baaannyyyaaakkk flower...macam2 flowers ada kat sini..cantik2 lak sume tu..tapi tak beli satu pun sbb mama tak minat tanam bunga...ngehngeh

aksi kami ;)

alya, rabbit & iguana

sebelum gerak balik kami makan dulu kat cafe mardi ni..makanan ok la sbb malas dh nk p cari cafe lain...aish macam panjang laks entry ni...sambung esok la plak..hihi

mama + alya


entah kenapa sy sangat suka akan gambar yang last ni ;)



Wednesday, June 13, 2012

Breastfeeding SGM @ Kemaman

Alhamdulillah sekali lagi breastfeeding support group meeting akan diadakan di kemaman..tentatively this saturday (16th June 2012)..so kepada sesiapa yang berdekatan boleh la hadirkan diri ya..free of charge jer..kita gather2 and support each other..shares the experience with others..seronok tau..Detail tgk kat poster ni k ;)


Tapi saya sendiri tak pasti boleh hadirkan diri ke tak..ai kerja u..if sempat bertukar jadi halimunan, ai pergi la kejap..if tak, tak dapat la nk join..hati ni teringin nk join..even alya dh pun graduate, tapi apa salahnya join sekali kan..pasti akan dapat sesuatu daripada SGM ni kn  ^_^


Jom ramai2 kita meriahkan SGM kali ini


Wednesday, June 6, 2012

Tahun ke-3

Alhamdulillah genap sudah 3 tahun kami bersama...Happy 3rd anniversary to baba alya...i'm happy be your partner..thanks sebab sentiasa be with me and sentiasa sabar dengan peel your love one nih..hehe


semoga ikatan dan kasih syg yg dibina berpanjangan hingga ke syurga...dan kita akan jatuh cinta again again and again (kita ber2 yer bukan baba jatuh cinta kat orang lain ye)



dan cinta hati kami...dah besar dah pun.. ;)


Happy 3rd Anniversary




Tuesday, June 5, 2012

Latest Project

Ini dia latest sewing project sy...nursing cover and zippy coin purse...alhamdulillah walaupun tak rancak tapi tempahan jahitan sentiasa ada...sampai tak menang tangan..semput pun ade...haha..tapi ai dah warning awal2 kat sesapa yang nk tempah kat saya ni tak leh nak cepat2 ye..sy akan jahit ikut masa sy..bukan masa anda..haha..terukkan sy ni..tapi itulah hakikatnya..i'm a part time tailor...so paham2 aje lah kn...customer sy tak ramai tp alhamdulillah they are my return customers..means that mereka berpuas hati la kan dengan mutu jahitan sy walaupun terpaksa tunggu lama kan...alhamdulillah


nursing cover ni my ex-primary schoolmate yg tempah...dia tempah khas untuk her sister in law..alhamdulillah even dia masih bujang, dia sangat menyokong penyusuan ibu ini..bg present nursing cover dengan harapan kakak ipar dia tak segan silu untuk nursing in public...doa sy juga semoga kawan saya ni bila dh kawen nnti akan breastfeed anak dia..best kan? ai like ^_^



ini pula adalah barisan zippy coin purse...ini my ex-uia mate (erk betul ke istilah tu?hihi) yg tempah..7 in row...agak banyak dan agak mencabar juga la nk siapkan purse ni sbb sy bukan into bag making sgt..untuk sendiri and suka2 boleh la..masih amatur and byk sangat kene improve..harap2 kawan sy ni a.k.a kecik suka dan puas hati la ye..lama kn ko tunggu purse ni kn?huhu

ups..oh ya mereka berdua ni customer baru sy..hehe (takut nnti shasha and kecik ckp bile masa plak diaorg jd return customer sy)..haha..ok la kita jumpa lagi di lain entry ya..sy sangat sibuk sekarang ni..hehe..klo nak cuci mata anda semua dijemput jenguk kat SINI yer ;)


eeh...esok hari ape eh??hmmm


Sunday, June 3, 2012

Alkisah Kenduri Kahwin

Alkisahnya semalam telah berlaku satu peristiwa yang lucu dan ini adalah first time sy pernah alami..pergi kenduri kahwin tapi tak dapat makan...haha.. pengalaman ok!! sebelum tu bukan main la semangat kami pergi beli kotak untuk letah hadiah sebab hadiahnya nnti saya akan jahit (request dari baba alya untuk mama jahit sesuatu sebagai hadiah)...oleh kerana mama terpaksa siapkan tempahan customer, hadiah yg baba request tu mama jahit pagi sebelum nak pergi kenduri tu la..

Tapi malam sebelum tu mama sempat siapkan dress baru untuk si dara mama ni ;)



kita zoom sket.. ;)

Dress ni mama ikut tutorial kat SINI...dh lama mengidam nak buatkan alya dress ni..cuma takde fabric yang sesuai..ini adalah 2nd attempt mama jahitkan alya dress guna designer cotton(Andalucia - Flora in Turquoise by Patty Young for Michael Miller Fabrics)..masa yang 1st dulu dress untuk birthday party dia ;)..masa dapat kain ni kat tangan mama mcm..ee tak lawa la kain ni..tak mcm dalam gambar..tapi seriously bila dh siap jadi baju mmg cantik sangat..baba pun suka..yelah asal color bertemakan hijau pasti baba suka..haha

budak excited nak g kenduri ;)

ok kita sambung balik kisah pergi kenduri..Semalam kawan office baba wat majlis kahwin..sebab pengantin tu agak rapat dengan baba, so baba ajak la kami pergi majlis dia(klo tak, tak kuasa mama nak pergi jauh2). baba la lengah2 pukul 330 ptg baru kami gerak dari rumah..mama tak perasan la plak dikad jemputan tu majlis sampai pukul 4...dah la majlisnya dekat dungun..dalam sejam lebih jugak la perjalanan..dh la mmg tengah hari tu tak masak...harapkan breakfast nasi lemak jer pagi tu..sampai2 situ tak jumpa lokasi majlis..baba call member dia tu, sekali majlis dh habis ler...haha..sedih sungguh..mcm mana tak habiskan dh lewat sangat..kami sampai sana dekat pukul 5...tapi tak pe la sbb dh sampai, kami pergi la jugak jumpa dengan pengantin..haha 1st time tau faced this situation...lucu pun ade..sabar je lah..dh la lapar yang amat sangat dh..

hobi dia tak kira tempat..suka sangat 'menodai' purse mama ni

kami pun singgah la makan kat gerai kat tepi pantai tu...dah la ramai orang...alya pun dh lapar sangat agaknya...habis satu mangkuk bubur nasi dia makan..licin wa cakup lu..tak membazir sikit pun...lepas makan2 kami pun balik la kn..sbb dh petang dah..kesian alya jalan jauh2 tapi bukan makan nasi minyak tapi bubur nasi (jauh tu p makan bubur nasi..sampai ke dungun tu)..haha..bila ingat2 balik cam nak tergelak pun ada..pssttt..malu pun ade...haha..pengalaman..pengalaman..

kesian...tak dapat makan nasi minyak :'(


korang pernah tak alami situasi ni?