Wednesday, July 11, 2012

2 Tahun 3 Bulan

Alhamdulillah hari ini genap alya 2 tahun 3 bulan...


dah besar dah anak mama ni yer...macam2 dia dah pandai buat...sangat talkative...tp kadang2 tu cam kelakar sebab suka hati dia jer nk cakap ape..selalu cakap terbalik...org cakap baju alya tp dia cakap alya baju, alya suar, alya itu alya ini..kesimpulannya nk jugak sebut nma dia dulu...hihi..pastu suka hati dia jer tukar2 huruf jd 'K'...semua nk di jadikan 'K' dia awal perkataan..lompat jadi kompat, duduk jadi kuduk, tutup jadi kutup...alya..alya..macam2 hihi

alhamdulillah alya pun dh boleh hafal alif ba ta, abc, bilang 1-20(malay, english arabic).. kira dlm bahasa arab mama tak pernah ajar pun kat rumah tp one day masa pergi holiday or b4 pergi holiday hari tu dia mengira dalam bahasa arab..terkejut mama..dh la sampai 20 (of corse la agak pelat bila part belas tu yg mama dengar a'syaro jer..hihi) jenuh mama nk ingat balik kiraan dalam bahasa arab(punya la lama tinggal bahasa arab sampai membilang pun mama lupa...huhu) bila tanya cikgu kat school mmg masa main2 cikgu ad membilang dalam bahasa arab..dan alya sangat rajin menulis/melukis.. ^_^

owh alya sekarang sangat fanatik dengan vcd alif ba ta...sampai rumah jer, a ta..a ta..huhu (mmg xbg chance mama nk tgk tv) pagi2 pun sama bangun tidur terus mintak nk tgk a ta a ta...klo mama nk tgk tv jugak boleh tp kene tgk upin ipin or boboiboy...2 cartoons tu alya akan tgk dengan khusyuknya...hihi

kelmarin chu alya ada datang sini sekejap...bila chu dia pakai baju mama dia p bg tau chu, eh itu mama punya...apa2 aje yg chu guna barang mama, alya akan cakap, chu mama unye...wiiiii chomel + pintar anak mama ni yer ;)


tak tahu kenapa malam tadi alya muntah-muntah...huhu


Sunday, July 8, 2012

Officially Registered

Last Friday, we went to Suruhanjaya Syarikat Malaysia at Kuantan to register our business...


Alhamdulillah everything goes smoothly..and now officially our business registered and operate legally...hehe..Alhamdulillah juga coz now ssm buat offer which is RM50 for five years + RM10 for process fee...if not kami kene bayar almost RM250 jugak la...Ada hikmah juga yer asyik tangguh2 nak regist before this...Apapun kami dah ada syarikat sendiri...hehe...syukur..syukur


kononnya nak keluar pagi2 lagi tapi at last pukul 9 lebih baru gerak dari rumah...sampai sana dah pukul 10 lebih...isi borang, menunggu semua tu almost around 12 jugak la settle...lepas settle tu kene tunggu lg about 1hour untuk amik sijilnya...masa ni alya dah mula buat perangai entah ape2...maybe dah bosan, mengantuk and lapar kot. so sementara menunggu tu kami turun makan kat food court..hmmm boleh tahan juga yer makanan kat sini mahal...


cuba teka nasi sepinggan + milo ais ni berapa? hmmm tapi ok la sebab sedap..alya pun bukan main selera lagi makan..lapar la tu..hihi..tapi budak kecik tu xmau makan lauk, nak nasi ngan sayur jer..ok la licin la sepinggan ni mama ngan alya makan...hehe

sementara nak tunggu jam 1pm

owh puteri saya ni tak pernah duduk diam...lepas makan, dia kembali bertenaga..berlari sana sini sampai mama dia penat nak melayan...hehe...dekat2 jam 1 kami pergi balik kat SSM dan alhamdulillah dh boleh amik sijil tu...then have to find masjid untuk baba solat jumaat la kan...masuk jer kereta sleeping beauty mama ni terus lelap...sampai la baba habis solat jumaat ;)

owh macam biasa if ke kuantan memang wajib pergi kamdar ok...melayang la jugak 'sedikit' duit kami...huhu..nak buat mcm mana kan..ada la jugak sehelai dua kain untuk dijadikan dress si dara ni dirembat...owh untuk mama pun tidak ketinggalan ok..hehe

kononnya perancangan nak pergi pagi2 then by tengah hari dah boleh balik rumah..ah tak de maknanya la...sampai umah dekat kul 5 lebih jugak la...itu tak pergi tempat lain pun..pergi SSM ngan kamdar jer pun...if pergi East Cost Mall malam baru sampai rumah kot...


sesiapa yang tak register lagi business tu, better buat sekarang ok..SSM tengah baik hati tu ;)

Monday, July 2, 2012

New Member In The Room

Tada...presenting our new member

Ini dia our new member in the room...working lamp..dah lama request bende alah ni dari baba alya..pernah cari jugak kat kemaman ni tapi ngak ketemu dong...since masa holiday hari tu pi KL ape lagi, pergi IKEA, rembat la satu..tak mahal pun..RM 45 tanpa mentol..mentol beli asing..cerah la sket dikala daku menjahit malam2 hari terutama menjahit color2 gelap..xde la terkial2 lagi dah..ai like sangat la

Owh sila abaikan graffiti kat dinding n mesin jahit tu yer..itu semua kerja anakanda terchenta...mama menjahit, dia sibuk naik atas mesin berkarya..white board tu pun asalnya nak tulis list to-do mama alya..tp jadi tempat alya menulis a b c

last but not least mau tayang ini juga...sila jangan muntah bila tengok pertunjukan ku ini okay ;)


boleh jenguk SINI untuk tengok full view ;)

tadaaaa...jumpa lagi


mencari mood untuk menulis sambungan entry cuti2 malaysia yang tergendala...huhu