Tuesday, August 28, 2012

Aidilfitri 2012

Selamat hari raya diucapkan kepada anda semua..hehe...alhamdulillah hari ini sudah hari ke-4 mama alya kembali bekerja setelah seminggu bercuti... Semangat atau feel untuk beraya kali ini agak kurang...mungkin kerana keadaan kesihatan yang masih belum menentu...huhu..

persiapan untuk raya biasa2 saja...perancangan awal kami akan pulang ke kampung pada jumaat 17 august terpaksa ditunda ke hari sabtu 18 august..ini kerana baju alya dan mama alya tak siap..ngeh ngeh...sabar je lah...baju raya baba alya pun tak beli lg masa tu...suruh dia pergi beli sendiri alih2 mama jugak kene pergi pilih...kami pergi shopping baju baba + selipar raya mama sebelum pulang ke kampung...hmmm agak sesak jugak la orang kat bandar chukai masa tu...usai shopping bj baba kami terus gerak ke kg...sampai kat rumah sekitar jam 5ptg...sempat la berbuka dengan family sebelah mama...hehe

ok since baju mama tak siap, mama sambung jahit kat umah ma..nasib baik la ade mesin jahit kat umah tok ma alya tu..hehe...pagi raya tu dapat la jugak mama melaram dengan baju raya yg sedondon dengan alya...simple jer baju raya tahun ni..blouse + skirt..malas dh nak buat baju kurung sebab tak pakai..baik buat blouse at least akan pakai jugak time keluar jenjalan...nnti kite citer di lain entry yer pasal baju raya kami...hehe

usai solat sunat hari raya seperti biasa tempat persinggahan pertama kami adalah umah mek(mak sedara mama, kakak tok ma, nenek sedara alya)...seronok berkumpul ramai2 kat sini...ye lah anak mek dh 11 org di tambah cucu2nya yang berpuluh org itu...mama pun dah lupa atau tak kenal dah nama anak2 sepupu mama yang muda2 ni...ramai sangat...paling kecoh time bagi duit raya...haha time ni budak2 la yg paling happy...tp geram jugak la dengan alya time org bagi duit raya dia sibuk suruh mama ikut beratur sekali...nasib baik la ade sepupu dia yg boleh ganti tempat mama...sabar aje lah budak kecik ni...huhu

jom kita layan few pictures of alya yang sempat di ambil kat umah mek

posing style alya..masa ni tudung entah ke mana dh...huhu

posing lagi...
pelamin kat belakang tu anak sepupu mama akan nikah on 2nd syawal

lompat....baju raya alya yg simple mama sempat jahit...
kaftan + kain belah ;)

gaya yg entah hape2 from alya...xtahu belajar dari mana setiap kali nak snap
gambar dia mesti nk tutup mata dengan tangan...ee geram sungguh

selepas kecoh2 kat sini kami semua gerak ke kubur...kat kubur bertembung dengan Pak Cik Lah (pak sedara mama, adik tok ma) yg dok kat KB...usai baca yasin kat kubur semua org gerak ke rumah tok ma alya...waaa kecoh lg sekali sbb bertambah lg 1 family...mmg gamat habis la..time ni mmg sgt sibuk...tp nasib baik la dh mkn kat umah mek td so diorg just mkn ringan2 je la kat sini...hehe...serius masa ni la saat yg paling meriah bila berkumpul semua...memang kecoh habis la...tambah2 kami jarang bersua muka...hanya hari raya la satu2nya hari kami semua dapat berkumpul...alhamdulillah..semoga ikatan kekeluargaan ini akan kekal selamanya...

ini belum ada semua lagi ni...ade yg sibuk kat dapur...tengah main kat luar pun ada masa ni...yang tak sampai lagi pun ada...nasib la kan sape yg terlepas tu...bukan senang nk dapat bergambar cam gini selalu kn...hehe


gambar kami bertiga untuk raya tahun ni tak sempat nak snap pun....maklum la dengan keadaan kesihatan mama yg tak menentu...sekejap ok sekejap lagi ke laut...hanya ada gambar alya ngan baba jer...tak pe nnti kita amik gambar bertiga bila ada masa...haha...gambar alya ngan baba pun hanya ad 2 keping ni jer..ini pun gambar setelah semua org beransur pulang...masa ni mama pun tiba2 jadi lemau semacam...kebetulan jugak bateri kamera plak dh abes...hmmm xde harapan nk bergambar bersama la jawapnya...


raya tahun ni mama banyak berehat kat rumah...tak pergi mana2 pun...ade la jugak keluar beraya umah saudara tp yg dekat2 jer yg perjalanan tak sampai 15 min dan bila2 masa boleh balik ke rumah bila mama perlukan tempat untuk berbaring...

ok dh panjang sangat la plak entry untuk raya kali ni...hehe...kami gerak pulang ke kemaman on friday...dh lambat dh gerak balik sini sekitar jam 10 mlm...lambat garak kerana mama tak sihat...asyik muntah2 jer hari tu...perut pun xselesa..tapi terpaksa pulang jugak sebab sabtu dh kerja..xboleh nk cuti lg sbb cuti dh habes...kami selamat sampai sini around 4am...lama betul kan...bukan sebab jem tapi sebab baba alya mengantuk...ade berhenti tidur kat r&r and baba drive pun xlaju...xsampai 80km/j pun...kadang2 dlm 50km/j jer...kalau la mama sihat mmg mama akan tukar dh dengan baba..tp ape pun alhamdulillah kami selamat sampai jugak...biar lambat asal selamat ;)

ok nanti kita sambung beraya kat sini plak yer...rumah jiran2 tak g beraya lagi ni...tak sempat + balik kerja jer mama dh penat sangat2...tak tahu la kenapa kali ni cepat benar mengahnya...jalan sket dh rasa penat..baru nak masuk 3bln dh macam bawa perut 7-8 bulan...harap2 mama tabah hingga ke penghujungnya (^_*)


Raya anda semua mcm mana? pasti meriah kan


Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum semua...wah lama benar rasanya mama alya tidak mencoret sesuatu yer...blog pun penuh dengan sawang dh..rasanya lebih sebulan kot tak update ape2 entry kan...rindu memang rindu tp tu la..keadaan tak mengizinkan...redha dan pasrah je lah...ade jugak jenguk kawan kawan semua tapi sekadar jenguk jer...tak tinggal jejak pun...ade tak yang masih ingat akan daku???huhu

sebab utama kenapa sy menyepikan diri adalah kerana ini

^_^

alhamdulillah rezeki daripada Allah...bagi sy agak cepat la sbb selepas tak merancang terus dapat...ingatkan boleh la honeymoon 2-3 bulan lagi...hehe...alahan kali ini agak teruk jika dibandingkan sewaktu mengandungkan alya dulu...lemau seluruh badan...muntah2 dr pagi sampai petang...kene lak bulan puasa memang mencabar sungguh...datang office tidur jer kerjanya...nasib baik bos sangat memahami...dia plak yg risau lebih2 siap suruh pergi berehat/baring kat bilik solat if dia nampak sy kurang bermaya...

2minggu pertama ramadhan sungguh mencabar namun dapat la jugak puasa even ade jugak hari yg terpaksa tak puasa...2minggu terakhir ramadhan lain pulak alkisahnya...muntah-muntah dah kurang (dlm sehari 1-3kali jer) tapi saya akan jadi sangat lapar...siap menggigil2, bila dh start lapar akan mula pening2...terpaksa buka puasa..bila berbuka tak makan byk pun cukup sekadar alas perut then kembali normal..tp selang 2 jam dia datang balik dah...kene makan lg..huhu..tahun ni tak dapat puasa penuh seperti tahun mengandungkan alya :(

jika dibandingkan dengan alya dulu, lain benar pregnancy kali ini (dr segi alahan)..yang ini teruk sket..alya dulu pun tahu positive mengandung 1st ramadhan..tapi hanya muntah sekali pagi tu jer then lepas tu ok...tapi kali ini tak. dari pagi sampai petang...sabar..sabar..mau urus alya lagi yang kadang2 mencabar kesabaran seorang mama yang lemau...huhu...yang lain2 sama jer...sy perasan 2-2 pregnancy sy tak boleh dengan bau yg terlalu wangi dan busuk...hmmm kalau boleh masa mandi tu xmau sabun pun...huhu...perfume????hmmm dh lama simpan rapi sbb xthn bau...make up???same la...tersimpan rapi... alah mcm la make up sgt p office...sy ni jenis simple, pergi office hanya sekadar cream UV n sedikit lipstik..itu jer...yg 2 tu pun sy dh xbuat sekarang...lantak la org ckp ape yg penting sy happy...haha...baba alya????hmmm kesian...dia pun langsung xboleh dekat..kesian kan..dh la dok jauh jumpa sekali sekala pun xdpt bermanja..tp mujurla baba sangat memahami...hehehe tq baba...