Tuesday, October 30, 2012

Beautiful Nails

Activity time balik kg hari tu...mama yang tak de kerja, si anak pulak bagi kerjasama yang baik punya (^o^)~~

malam berinai...hehe
kiri: chu alya tolong pakaikan inai untuk alya

dan hasilnya....

gambar pagi semalam on the way to school ;)

mama pun pakai inai jugak...sebab alya jeles tengok kuku mama cantik la dia pun nak pakai inai jugak...hehe...saja usik dia
"alya, nails alya darah la..."
"mane ade darah, santik la..."
bijak..bijak..clever la anak mama ni ;-P


seronok sebab ada geng!!! baba, jangan jeles k ;p


Bumper Baru

Alhamdulillah bumper kereta ku telah di ganti baru setelah injured dalam small accident malam semalam...hmmm mahal juga yer bumper kereta ni...nasib baik kancil jer, kalau kereta lain sure mahal lg kan...upah untuk tukar bumper saja dah RM60...dah la buat kerja x cermat...belum ape2 dah ade kesan calar dh kat bumper tu...hmmm...lain kali xmo pegi dah la kat kedai tu


macam lain pulak kereta kecil ku ini bla tukar bumper ...hmmm...oh ya TQ to en.sulaimi (driver kereta yang terlanggar our car) sbb bayar ganti rugi...insyaAllah moga dengan berlakunya kemalangan ini terselit seribu hikmah...keep in touch k ;)


Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya


Monday, October 29, 2012

Cerita di Aidil Adha

Alhamdulillah kami selamat kembali dan saya telah pun kerja hari ni...baba alya xkerja lagi...ponteng!!!(mode dengki)...muahaha...last khamis lepas kerja kami terus balik ke kg...sampai kat petronas Bukit Besi alya muntah (alya demam)...pada asalnya kami berhenti nak beli roti..tapi sampai2 jer alya muntah...nasib baik sempat keluarkan dia..kalo tak habesla kereta kene muntah alya...huhu...jalan pulak ya ampun mmg jem sangat...dan saya sangat sakit hati dengan mereka yang potong QUE. sangat SELFISH!!! kami sampai rumah lebih kurang jam 1130mlm...

 Tiap2 tahun sama saja routine kami di pagi raya...pagi2 kelam kabut dengan anak2 sedara ku yang ramai itu...termasuk la kalut dengan si kecik ni...Lepas solat sunat aidil-adha, kami semua balik rumah sebab ayah + abang sulung korban...tp lama jugak menunggu sebab tukang sembelih kene sembelih lembu kat tempat lain dulu...

So excited tengok moooo... >.<

tahun ni lembu yang menjadi korban adalah lembu pakcik Lah (my uncle yg stay kat KB)... Lembu tu dia xbela sendiri pun, upah orang kg bela...cerita lucunya pakcik lah xtahu pun dia korban...huhu...sabar je lah..maklumat sampai separuh jalan jer...punya la ktorg tunggu dia datang sini...nasib baik dia dh on the way datang sini (mmg itu pun rutin dia setiap kali raya, balik rumah kakak dia ni lepas solat sunat raya)


mcm biasa la kalau raya haji memang akan sentiasa makan daging..dari pagi sampai petang, petang ke malam, malam ke pagi, pagi ke malam...daging goreng, gulai daging, daging singgang, daging sup..sampaikan bila tengok daging tu rasa macam alahai, daging lagi...

Since saya tak amik cuti tambahan, malam tadi kami bertolak balik sini..plan asalnya nak balik sini sebelum asar, tapi disebabkan ade org nak belanja makan nasi ayam hainan, kami sanggup cancel plan kami, termasuk la my 2nd big bro yang nak balik selayang itu...hehe...pergi KB semata2 makan nasi ayam jer...lepas makan terus balik...makan xsampai 30min pun, masa kat atas jalan lg banyak kot...xpe la kan sekali sekala...muahaha

left: xsempat snap pic sebelum sbb lapar sangat..selepas pun jadi la kan
right: my eldest bro with her wife n si kembar yang mengada

 Kami bertolak balik kemaman around 9pm...jalan boleh tahan juga la jem nya...kami safely arrived at our home sweet home at 2.30am...on the way balik tu berlaku kemalangan kecil..kene langgar dari arah belakang...Alhamdulillah kami tak ape2..cuma bumper keter yang cedera..pemandu kereta tu mengantuk and terlelap...nasib baik dia mengaku kesalahan dia..beria dia minta maaf...kereta dia agak teruk juga...Apapun sy syukur sangat kami dan mereka tak apa2...

bertambah buruk bumper kereta ku yang sedia buruk itu...huhu


My elder bro yg nak balik selayang, dia bertolak dari kg pukul 5 lebih, sampai selayang kul 3.35pagi...sure dia kenyang makan jem kan...huhu


Thursday, October 25, 2012

Salam Eidul Adha

Selamat menyambut hari raya haji di ucapkan kepada semua sahabat kami...bagi yang balik kg hati2 dlm perjalanan...semoga selamat pulang dan selamat kembali...andai ada salah dan silap mohon diampunkan...


InsyaAllah petang lepas kerja nanti kami akan bertolak balik ke kg...barang2 dah siap packing dah..tinggal baba alya masukkan dalam kete jer..oh baba alya dah cuti hari ni tapi mama alya harus bekerja sebab cuti dah kritikal sangat-sangat...kene simpan jugak untuk emergency kan...

Last but not least, selamat hari raya dan selamat menjalani ibadah qurban (^o^)

Hati-hati dijalan raya..ingat orang yang tersayang


Wednesday, October 24, 2012

Puteri Mama Demam

Petang semalam around 4pm++ teacher alya sms dan inform kat saya yang alya demam...alahai...demam la pulak anak mama ni...pagi tu ok je..since dah pukul 4 lebih, saya minta tolong cikgu alya lapkan badan alya dengan kain lembab untuk cool down temperature badan alya...and masa amik alya kat taska tu badan alya dah suam2 kuku...alhamdulillah

naik kereta jer alya cakap sakit perut...biasanya kalau dia cakap sakit perut means that dia nak muntah...i asked alya, nak muntah ke? tapi alya kata tak..so saya terus drive balik rumah...on the way balik tu (dah dekat nak sampai dh pun) alya told me again that dia nak muntah...xsempat berhenti dia dh muntah...nasib baik dia muntah kat car seat..klo tak jenuh la saya nak membasuh tempat kene muntah dia tu

erk...sila jangan geli ya tengok gambar ni

alya sibuk tolong mama basuhkan car seat dia yang dirty tu


lepas cuci car seat alya nak basuh kereta pulak ye...alahai anak mama ni even demam tetap rajin...mama biarkan aje dia main air..biar badan dia sejuk sikit


lama juga la alya main air...dh puas dia main air baru panggil mama suruh mandikan dia...even dia demam, malam tu dia aktif macam biasa..lompat sana, lompat sini, ajak mama main dengan dia...suhu badan dia dah tak panas dh malam td cuma dekat2 nak subuh tu badan dia panas balik...


bangun2 tidur terus amik buku dia...huhu..walaupun demam anak mama tetap rajin baca buku...bagus kn..harap2 demam alya dah ok la kan...sebab dah pesan kat cikgu dia kalau alya demam msg sy...sampai saat ini cikgu dia tak de msg lagi, maknanya alya ok la tu kan


alya demam rindu kat baba kot (-_-')


Pokok Pisang

segar dan sihatnya pokok pisang baba alya ni...jangan la monyet buat kacau lagi...kesian kat baba dah banyak kali tanam pokok pisang kat kebun dia ni..




eh tetiba je mama rajin jenguk kebun baba...hihi


Segmen: Jom Masuk Bloglist GuliBoolat!

another segment for today


for more detail click pada BANNER ya

saya tag semua yang membaca entry ni ya


Segmen : Bloglist Pelangi Me & My Family

tetiba nak join segmen pulak hari ni


untuk detail click pada BANNER ya


Tuesday, October 23, 2012

Sudah Pandai Meminta...

Alya now sudah pandai minta kita amikkan gambar dia tau...sebelum ni dia akan suruh kita amikkan gambar dia kalau kita pegang camera...but last night after dia mandi, pakai baju terus dia amik tag junior dia..saya ingatkan dia nak belajar..tapi bukan la...

dia duduk, buka buku then cakap
"Mama, cepat la...smile...smile..."

hoh apekah anakku ini? dah pandai suruh kita amikkan gambar dia? lepas saya snap beberapa keping gambar, baru dia nk belajar...ohhooo...kanak2 zaman sekarang..

ok mama...smile...


enjoyed with her tag junior


syok dengar suara animals...


alya dah pandai snap picture use both camera and phone...advance!!!


Masih Belum Terlambat


Pic: FB


insyaAllah akan terus mendidik anak2ku sebaik mungkin


Monday, October 22, 2012

Angin Oh Angin...

Since 2-3 hari ni perut saya sangat tak selesa...rasa macam kembung semacam jer..klo tengok perut pun macam buncit dah perut sy tu...1st day tu siap rasa nk demam tau..semuanya gara2 angin dalam perut...nak makan tak berselera sbb rasa perut penuh..rasa mcm nak muntah balik...officemate siap usik takkan nak dapat adik lagi..cepatnya...haha..diorg ni kn ade2 aje kan 

pic source: google

so malam tadi pergi la klinik..tanya ape kata doc...doc cakap memang banyak angin pun dalam perut tu..doc cakap lebih kurang macam angin medu...katanya mngkin side effect dr sy muntah teruk masa pregnant hari tu...entahla..sy ckp mcm xlogic jer..tp doc ckp logic jer...hmmm ape2 je la kan doc...mana2 makanan yang berangin yang doc sebut spt kekacang, betik, sy mmg tak mkn lagi lepas gugur hari tu...

yang pelik sebelum ni sy xpernah pun gastrik ke ape..tetiba jer ade angin..doc bagi saya 2 ubat angin ni..harap2 lepas ni hilang la angin2 tu ya..sangat tak selesa tau..rasa badan lemah jer..nak buat kerja pun x bersemangat

ubat untuk seminggu

nak tahu pasal angin medu boleh baca kat SINI

Any petua untuk hilangkan angin ni???please....


Another Trial (-_-)

Cubaan untuk kesekian kalinya...alya tekun berusaha nak buat peace...owh gambar ni gambar semalam...bila dia sedar mama snap gambar dia, sibuk la dia nak buat peace V

ok mula2 betulkan jari-jari anda



buat betul2 nanti salah



PEACE!!! haha masih tak jadi peace alya ;p



erk..perasan tak alya asyik pakai baju tidur yang sama jer...huhu


Sunday, October 21, 2012

Tag Junior & Alya (^_^)

Alhamdulillah Allah bagi rezeki lebih kat kita alya...mama berjaya dapatkan Leap Frog Tag Junior untuk alya...mama tak pernah pun tengok secara live tag junior ni mcm mana rupanya...tapi disebabkan terpengaruh dengan k.nur yang cerita pasal tag junior ni mama dapatkan juga untuk alya...kebetulan dapat upah dari menjahit dress hari tu, so mama gunakan la duit itu untuk belikan alya tag junior ni ;)

Tag Junior Alya :)

mama beli dengan aunty fadzilah...since mama memang dh berkenan nak beli, so urusan jual beli sekejap jer..once dh confirm barang ada, mama  terus buat payment...alhamdulillah mama order on Thursday, on Saturday barang pun sampai...

hmmm nampaknya mama kene beli lagi la book set nya..yang ada dalam set tu cuma Tag Junior book pal (Violet), sampler board book, USB Cable ngan user guideline jer..ok takpe dah tanya dah auntie fadzilah, katanya lepas raya haji nanti dia upload book set pulak...

since harga pun agak pricey sket, kita tengok keadaan la ye alya...if mama ada rezeki lebih, mama belikan untuk alya ye set book tu...sebab target mama sekarang mama nk belikan alya pen pintar myiman tu pulak...insyaAllah moga Allah murahkan rezeki kita ye nak

antara page yang alya suka sebab
bila dia tag, Scout tu menyanyi ;)

nampak gaya cam alya suka sangat kat tag junior dia ni...bangun tidur pagi tadi terus cari tag junior dia (tapi for sure la cari mama dulu kan..lepas peluk cium mama baru cari tag junior dia tu ^_^)..Violet tu alya panggil bebear...bangun pagi terus tanya mana bebear alya..huhu..

menguap...masih mengantuk


kuatkan suara sikit


ok...posing with tag junior ^_^

Mudah-mudahan ianya bermanfaat untuk perkembangan minda alya...oh ya My Leap House tengah buat offer kadar rata sekarang..so sila dapatkan kalau berminat ;)...sememehnya muka budak tak mandi ni...hehe


Kenapa yer perut asyik kembung jer...nak makan pun tak de selera..dari semalam lg ni perut tak selesa..


The Red Warriors Terbaik!!!

Tahniah diucapkan kepada pasukan Kelantan sebab menang piala malaysia kali ini...korang memang terbaik la TRW..

saya tak reti nak cerita panjang pasal bola semalam sebab saya tak tengok pun...tapi baba alya beria tengok bola malam tadi..terjerit2 sorang2 kat luar tu..geram pun ade..kalau bukan disebabkan badan tak sihat confirm saya join dia jugak...entah la rasa macam aura TRW lain macam lak kali ni...macam semangat berkobar2 gitu..saya tak pernah follow pun pasal bola ni..hihi..so xreti nk komen or ulas lebih2 pasal bola ni

walaupun saya tak tengok bola, saya tetap penyokong setia TRW.. (^_^)//


Jeles weh nga ore hok kijo kat klate..hari ni cuti..sero nk kelik kijo klate la plok..hihi



Saturday, October 20, 2012

Alya and Snipper

Bila Alya diberi a snipper dan sekeping kain, the result was

banyak tu

adoi...kenapa rambut? sabar je lah alya ni...semalam saya tengah menjahit...dia dok kacau2 saya menjahit..so tak nak kasi dia kacau, saya bagi la snipper ngan kain untuk dia snip..memang itu pun yg biasa sy buat...daripada dia main gunting baik kasi dia snipper..sy tahu ia bahaya tapi sy ada kat sebelah dia masa tu....sy ingatkan dia snip kain, rupanya rambut dia yang jadi mangsa...siap cakap mama, rambut alya cantik..adoi ya anak, itu bukan cantik lagi dah..huhu..nasib baik rambut belakang, klo rambut depan tak tahu la mcm mana rupa alya (T_T)


snipper tu lebih kurang macam ni la
image: google


Alya seorang yang bijak...ada2 jer benda dia buat setiap hari yang membuatkan mama dia pening tapi dlm masa tersenyum ^_^




Bila Ear Cantik Alya Sakit

Ini cerita hari khamis lepas...sekembali dari rumah selepas kerja and ambil alya kat school, mcm biasa sy ngan alya akan rehat / golek2 depan tv kejap lepaskan rindu sebelum alya keluar bermain kat depan rumah dengan anak2 jiran...and as usual sy akan belek2 telinga alya yang sebelah kiri tu since yang tu xsepenuhnya sembuh lagi...ye la dh 2x cucuk kat telinga sama kn...

1st earing alya pakai...subang masa tindik (sebelah kanan)

actually sy sedar telinga sebelah kiri alya tak sembuh lagi masa kat kL haritu...ingat kan dah sembuh sebab hari2 saya belek telinga dia nan satu tu..tapi masa g KL hari tu sy alpa...xletak ubat, xbelek2 tengok pun...sedar2 dah bengkak and macam ada nanah sket..so ape lagi sy bukak terus subang dia yang lama tu...nak tukar dengan subang cincin tu tp alya tak mau...sakit katanya..menagis2 dia tak mau..sy buat masa dia tgh tidur pun dia boleh jaga (O_O)...so saya pakaikan subang yang sy tengah pakai masa tu..

subang kedua alya pakai
subang free dari lazo diamond

ingatkan dah ok sebab hari2 saya belek, sy letak ubat...nampak mcm dh nk sembuh..tp petang khamis tu sy nampak subang tu dh jd merah...berdarah dan bengkak...so sy pun terus bukak n picit2 sket..mmg berdarah la..cakap ngan alya kita tukar subang ya? mama tukar yang baru..nnti ear alya cepat sembuh n lagi cantik. alhamdulillah semalam alya kasi tukar subang tu..so sy tukar subang herritage sy ni..subang ni dh lama sy pakai tp since dapat alya sy bukak sebab dia suka tarik2 telinga masa breastfeed (T_T)


setakat hari ni alhamdulillah dh ok telinga dia..merah + bengkak dh hilang...cuma kalau kita picit2 tu ada la lg kuar air bisa tu..alya pun bagus setiap kali lepas mandi mesti suruh mama letak ubat kat ear dia...harap lepas 2-3 hari nanti sembuh sepenuhnya la kn


hari ni asyik trick jer kat office ni...sakit mata mengadap PC dalam gelap



Friday, October 19, 2012

Kemaafan...

Renungan bersama di pagi Jumaat




Sedang didik hati supaya memaafkan 'orang itu' dengan ikhlas dan tulus dari hati


Thursday, October 18, 2012

Cara Alya untuk Capai Benda Tinggi

This little girl is so smart la..tengok la her effort untuk dapatkan benda yang dia tak sampai. the top drawer tu tersimpan segala macam benda..yang paling dia suka bedak + lipstik...now mama kene pindahkan barang2 tu kat tempat lg tinggi..tapi kalau tinggi sangat mama la plak yang tak sampai...haha..pity me (>_<)


car jadi mangsa..or any other things yg dia rasa boleh jadikan dia tinggi...besen kat dapur pun pernah jadi mangsa jugak..


relax jer dia berdiri atas car tu kan...selalu jugak car tu bergerak..even jatuh berkali2 memang alya tak pernah give up...alya..alya.. 


Ramai yang cakap lagi 3-4 tahun alya lagi tinggi dari mama...huhu..melampau kn (*_*)


Wednesday, October 17, 2012

Alya's Drawing Books

Nampaknya ada yang tertarik dengan buku alya kat entry alya tekun berkarya. Ibu Alisha, IntanBerlian ada tanya pasal buku alya tu...so i am here willing to share with all of u la kan..kot2 ada lagi yang nak tahu pasal buku tu..hehe..boleh belikan tuk anak2 kecil practice menulis/melukis.



ini la rupa buku tu..ada banyak series, tp hari tu kami beli 2 jer dulu untuk alya..123 tracing and writing and drawing practice.



inside the books...tengok la hasil dak kecik tu...kira boleh dah la kan dia ikut dot line kat dalam buku tu...mula2 dia conteng2 jer buku tu tapi lama2 dia dh boleh ikut dot line walaupun senget benget dan kadang2 xthu apa yang dia draw (>_<)



belakang buku...erasable for rewriting...boleh la tu ajar anak kita menuliskan...practices make perfect 



 harganya...tak mahal pun.. RM5.90 jer satu..owh lupa nak bgtau buku ni kat popular ada..kat kedai buku lain pun sure ada jugak kn..sape2 yang ada popular card sure dapat less lg kn




Next target nak belikan alya leapfrog lak..terpengaruh dengan k.nur la ni..hehe




Petua Senang Hati \(^_^)/

InsyaAllah berkesan...

Sumber: FB


Tuesday, October 16, 2012

A Twirly Dress

Alhamdulillah malam tadi siap lagi sehelai dress...kononnya nak menjahit lepas tengok Bini-bini ku gengster... sekali baru jer mula nak menjahit alya bangun nk susu la pulak..owh untuk pengetahuan alya tidur awal ye..lepas isyak dah tidur dah...selalunya mama dia akan tertidur sekali..hehe...konon lepas susukan alya nak sambung menjahit sekali sedar2 dah pukul 3pagi la...alamak have to siapkan jugak dress ni..nanti larik lak schedule menjahit sy...haha poyokan siap ada schedule lg... >_<

Tapi akhirnya siap la jugak dress ni...lega la kan..harap malam ni pun akan ikut jadual jugak..hihi..cantik baju ni tapi seksi la sket..belakang dia bare back...saya tak buat kot baju cam gini tuk alya..tp klo tak nak seksi leh pakai t-shit kat dalam kan..tp panas la sket...


bila ditebarkan...wah memang twirly la sape yang pakai skirt ni..kembang2 cam gaya princess je kan...comelnya...




korang tengok tak citer bini-biniku gangster?bestkan..laki dia sweet jer..soft spoken..emmm...ai like..




Saya Stress...

Saya stress, so saya upload pic pengarang jantung hati saya...geram tau..sebenarnya dr tadi dok tulis entry pendapat saya tentang PJJ..dh la dok tulis dari pagi td tak siap2..buat kejap stop, xde idea + ada kerja lain, sambung balik pastu stop buat kerja lain + idea entah kemana

sekali bila nk upload gambar kuar error la plak..then bila nk refresh blogger tak save ape yg sy taip berjela2 tadi...aigoooo sangat stress..ok tarik nafas dalam2...relax2...kene g lunch dulu kot



alya: cantik tak saya?
huh habes krim muka mama... (^-^)/



Segmen - Jom Masuk Bloglist YaNa

okay another segment for this morning
Segmen - Jom Masuk Bloglist YaNa 



Sapa nak join click pada BANNER ya



Segmen : Jom Jadi Geng Bui

ketandusan mencari idea untuk update blog
pe kata kita join segmen Jom Jadi Geng Bui


for more detail, click pada BANNER ya