Monday, December 31, 2012

Hand-phone Case

Kebelakangan ini saya sangat sibuk di studio jahit saya (ok ayat xboleh blah...huhu)...biasa la bila dekat nak buka sekolah ni, aktiviti menjahit saya yang lain harus diketepikan...kene dahulukan baju sekolah...saya tak ambil tempahan dari orang luar pun untuk jahit baju sekolah...hanya baju anak buah sahaja...lagi satu untuk anak officemate, madie (ala yg tolong saya masa saya stuck dalam banjir tu)...tahun lepas saya dh jahit baju sekolah anak dia, tahun ni pun sama atas request anak dia, nak saya jahit baju sekolah...xmo orang lain jahit...huhu...kecik2 dah pandai demand ye ;p

dalam mengadap baju sekolah tu, sempat juga saya jahit project selingan untuk saya...kiki...bukan ape, banyak pasang juga la nk kene mengadap baju sekolah tu...boring juga asyik dok mengadap benda sama kan...dan kebetulan masa tu benang habis then suruh en.suami pergi beli benang kat kedai, sementara menunggu benang, sempat saya buat patchwork...pastu sambil2 melayan alya, saya siapkan 1 handphone case for me...

depan

belakang...
hmmm...mana2 pun boleh la

sesiapa yang nak buat quilt cara gini boleh refer tutorial sini eh...dia buat cantik, sy punya x secantik dia...time buat ni saya main redah ikut suka hati saya jer...project ni bagus tuk habiskan scrap yang ade tu...hihi...tetiba je kan macam rajin nak ber'patchwork' / quilts bagai...huhu


esok dah tahun 2013, meningkat lagi la usia kita


Sunday, December 30, 2012

Banjir di Kemaman

Alhamdulillah hari ni dapat datang kerja seperti biasa...itu pun kami pinjam motor jiran...kereta masih lagi xberapa nak sihat untuk berkhidmat macam biasa...xpe la, sikit jer ujian ini berbanding orang lain...bercerita pasal naik motor pagi td, rasa macam takutnya naik motor dicelah2 traffic jammed tu...ye lah since sy mengandungkan alya, mmg xnaik motor langsung dh lepas tu..almost 3years ++ dah kan...rasa macam gayat sangat..

seperti yang semua telah sedia maklum, kemaman banjir besar tahun ni...saya pun 1st time alami situasi banjir mcm ni since dari kecil rumah saya kat kg memang tak pernah banjir...on the day kemaman jadi lautan was on wednesday...pagi waktu saya pergi kerja air masih xnaik lagi kecuali rumah2 yang berada di kawasan rendah...around 10am, one of my officemate called me suruh balik sebab air dh naik ke jalan raya..dia khuatir saya xdapat balik rumah petang tu..tapi since on that day xhujan, sy xbalik la..pada perkiraan saya, air xkan naik lagi dah sebab dh xhujan...tapi sekitar jam 3 keatas ramai yg update kat fb ckp jalan air putih ditutup...hoho..masa tu memang cuak dah...

jalan air putih
traffic light ke bukit mentok
gambar di ambil pada hari khamis


deretan kedai yang ditenggelami banjir :(

balik kerja, amik alya kat taska, then terus menghala ke rumah...sampai dekat traffic light menghala ke bukit mentok, air dh penuh kat situ...mula2 ingatkan air kat situ jer, redah la air tu...huhu...nasib baik la kereta xmati kat tengah2  air tu...sampai kat tempat xde air, terus kepala lutut ni menggigil...memang xberani dah nak ke depan sebab kat depan tu ada air lagi...org kata lagi dalam...huhu...now sy stuck kat tengah2..depan belakang saya ada air...nak patah balik memang xberani

stuck kat depan sekolah rendah pusat
credit to alya sbb dia yang snap gambar ni ;) 

masa tu cuba call polis minta bantuan, then diorg pun ada bg respon call me back 2-3 kali ckp akan hantar bantuan...tapi sampai ke malam xde sapa yang datang...ok, sy faham sebab ad org lain lagi yang lebih teruk dr saya..saya sabar..tapi bila dh dekat jam 10 mlm hanya sy ngan alya kat tepi jalan tu, takut juga kan..call polis lagi minta bantuan, tapi kali ni diorg dh penat kot...mcm2 alasan yang di beri..ok cuba tenangkan diri, fikir positive..masa tu nekad tunggu je lah baba alya sampai (baba alya is on the way back)...

masih lagi terperangkap

time tu ad jugak msg2 ngan budak workshop yg agak rapat dengan saya bgtau sy stuck kat tgh2 jalan, xboleh balik...dekat jam 11 mlm, dia (madie) call sy bgtau kejap lagi bomba datang rescue me...tapi kene tunggu kejap sbb diorg tengah punggah barang kat bukit mentok...alhamdulillah, nasib baik madie ada..dia bagitau adik ipar dia yg keje bomba dtg amik saya...alhamdulillah Allah tolong saya melalui madie dan adik dia ;)

Dekat jam 12mlm, satu truck bomba berhenti kat tepi kereta saya...dan buat pertama kalinya saya naik truck bomba...hehe...hati berbunga riang...terima kasih kepada abg bomba sebab sudi hantar saya balik rumah ;)

alhamdulillah walaupun jalan menuju ke rumah kami dan kawasan sekitarnya ditenggelami banjir, rumah kami  xbanjir...syukur sangat2...cuma kereta kami jer yang rosak...hari khamis malam tu baba alya pergi amik kereta kat tepi jalan...masa tu air kat jalan raya dah surut, cuma xsepnuhnya surut...kereta lain molek2 ada jer redah air, tapi mungkin bukan rezeki kami, kereta kami mati time tengah redah air tu...menurut mekanik yang repair kereta kami tu, kereta kami rosak bukan sebab masuk dlm air, mungkin itu hanya lah asbabnya...dah memang nak rosak, tunggu masa dan ketikanya saja... 

rumah ni dekat je dengan rumah kami...

ini hanya gambaran banjir menghala ke rumah saya...difahamkan bandar kemaman pun tenggelam banjir jugak (bank islam & pasaraya nirwana), area bukit mentok dan pengkalan pandan memang tenggelam habis, kawasan binjai pun sama...air terlalu cepat naik, banyak harta benda xdapat diselamatkan...semoga semua mangsa banjir tabah dan redha di atas ujian ini...


UPDATE:
untuk lebih banyak gambar boleh tengok kat sini dan sini yer...
gambar yg sy ad ni hanya gambar dlm perjalanan nak kerumah sy je...


berita malam tadi beri amaran akan ada gelombang ke-2...na'uzubillah


Monday, December 24, 2012

Another Books

Thank you Huda coz jadikan aku pemilik baru untuk buku-buku itu...hehe..baru jer amik kat post office semalam..xsempat baca lagi, sempat belek jer...


Buku membina anak-anak cemerlang tu Huda let go sebab dia beli baru yang english version punya...yang satu lagi tu huda sengaja beli lebih kat BBW...satu lagi buku dari huda is on the way...esok lusa sampai la..TQ Huda, jasa ko aku kenang sampai bila2...kiki...sorry susah kan ko ;p


Saya bukan ulat buku...bila agaknya saya akan jadi ulat buku???hmmm


Sunday, December 23, 2012

Clutch Baru... ^_^

Alhamdulillah...masa kat office semalam, hubby call cakap ada barang sampai...mula2 ingatkan training pants alya yang ku order dg GFH, tapi hubby cakap dari pos laju (GFH pakai kangaroo)...aish ape eh sbb seingat saya xde order ape2 minggu lepas selain drpd training pants alya tu...hmmm

sampai jer rumah terus buka bungkusan...hehe..tersenyum lebar la saya :D...lupa hari tu sy menang GA dari Sweetlilcraft Collection kat FB...alhamdulillah...suka2 siap dapat free gift tu...i like ^_^

Jennifer Clutch

terus terang saya sangat la jarang join GA sepanjang saya dalam dunia blog ni...dengan erti kata lain saya malas...bukan malas ape, malas nak buat entry...tapi kalau GA yang hanya share & comment, saya rajin nak join...kiki...dah la orang nak bagi free, nak buat kerja sikit pun malas...ape la kan..huhu..

tapi alhamdulillah dalam malas2 saya tu masih ada rezeki untuk saya kan...kiki...antaranya GA dari D'amani cotton therapy, saya dapat panel untuk buat apron...dh lebih setahun kot panel tu terperap...xde masa nk jahit...hihi...another excuse ;p

this cute clutch was from GA Naydee and d'amani cotton therapy...masa tu diorang buat collaboration...fabric from d'amani, liza yang jahit :)

a cute clutch

and the last one wallet from color me pretty...sudah 2X raya saya guna wallet ni untuk isi duit raya...kira semua angpau raya saya letak dalam wallet ni sebab wallet ni besar...saya suka :D

a roomy wallet :)

alhamdulillah walau hanya banyak ini yang saya dapat hasil saya join GA, ternyata masih ada rezeki untuk saya walaupun saya tak serajin orang lain yang rajin buat entry segala...alhamdulillah :D


Bila pulak tuan badan nak buat GA? huhu


Saturday, December 22, 2012

BBW Hunting

Yeay...am happy when baba alya balik rumah with the books for his lovely daughter and wife...even not being able to go there, but i am happy for the books from BBW are at my home now (atleast la kan)...hehe...tapi sure la xsemeriah and tak sebanyak collection ko Huda... ^_^

most of them are for little princess la...untuk sape lagi kan

activity books for alya

Hard Cover story books

another hard cover books ;)

Sticker books
yes!! dah tak jeles dengan ummu muhammad...hehe

another story books ^_^

I wish i could spend a little time each day to read a book for alya and do some activities with her...what to do kan, masa sangat terhad..on weekend jer ada masa lebih sket

ok come to the best part that makes me soooo happy is, baba alya bought me these books...

cherished quilts i love most *_*
yang 2 lagi tu suka juga

paling best cherished quilts sediakan pattern untuk semua projects...buku ni siap ada tips segala bagai...owh tiba2 like i am in love with quilt ;p

pattern includes 

antara projects yang ada dalam buku tu...hihi...
tgk quilt cutie pie tu tetiba rasa nak ada baby lagi ;p

Average price untuk buku alya RM3 each...dan untuk buku saya RM12...yes quilt book tu RM 12 jer...suka sangat :D


mama fikir alya perlukan rak/cabinet untuk simpan buku2 dia tu ;)


Potty Training Tips

Potty train adalah satu titik perubahan kepada both parents dan anak...mesti la kan sudah 2 tahun atau lebih anak pakai diapers tiba2 dia harus belajar menggunakan toilet...antara tips yang saya dapat kongsikan, berdasarkan pengalaman sy yang br seminggu potty train alya dan juga hasil daripada pembacaan saya...

pertama kali kita harus tahu adakah anak kita sudah bersedia untuk potty train? biasanya anak kita akan bagi isyarat...macam alya, dia pernah minta dengan saya untuk poo kat toilet, kalau pakai CD tu setiap kali dia pee dia akan minta tukar (means that dia sudah mula tidak selesa berada dlm keaadaan wet) atau pun setiap kali lepas mandi, payah sangat nk pakaikan CD..siap boleh main kejar2 lagi...hehe

Dalam misi menjayakan potty train, kita mungkin perlukan alat bantu untuk memudahkan kita (si ibu) dan menyelesakan anak kita...biasanya kids takut atau tak selesa guna toilet adults, so sebagai alternative kita boleh belikan potty chair or potty seat seperti yang saya belikan untuk alya (^_^)...Training pants ada yang kata tak perlu, ada juga kata perlu...bagi saya ikut keadaan la kot...saya belikan juga untuk alya training pants untuk digunakan time kat taska atau time kita keluar jenjalan ^_^

Sy beli 2 je dulu sbb xthu best ke tak yang ni...sy beli size untuk 2 & 3 years..tapi agak besar la...kalau size tuk 1 yr should be ok..Huda, aku beli kat Gift From Heaven...best la..baru jer tambah order lagi...hehe...kat shop lain pun ade, boleh tgk kat SINI and SINI

comel kan

be patient...bersabar la wahai parents...bukan mudah ok untuk potty train terutama untuk beberapa hari pertama...accident akan berlaku di mana2 sahaja...kalau anak ter di tempat yang xsepatutnya, jangan marah atau pukul...bersihkan dia dan tempat tu sambil pesan kat dia lain kali kalau nk pee / poo bgtau mama, kita g toilet ok...tp itulah yg buat kita hangin baru je tanya nk pee ke x, ckp xnak tp xsempat buat ape pun dia pee kat situ...geramnya :@

dorongan dan galakan sangat di perlukan oleh si kecil kita...andai kata dia ter kat tempat yang xsepatutnya, kita kene keep on telling her next time kene kat toilet...jangan jemu k sbb bila kita pesan dia akn ok mama, tp lain yg dibuatnya...huhu...bila dia berjaya kat toilet, pujila dia lebih2 sket biar dia rasa bangga dgn pencapaian dirinya ^_^

Nyatakan hasrat kita untuk potty train anak kita kpd org terdekat terutama pengasuh atau taska bg mereka yg bekerja...cooperation drpd mereka very very important dalam misi ini...alhamdulillah teachers kat taska alya sangat understanding & supportive...dengan kerjasama drpd mereka in shaa Allah misi kita mudah tercapai :-D

Pengorbanan...yeah anda perlu berkorban masa dan tenaga anda...hehe...if waktu mlm pun nk diaper-less jugak, kene la berkorban sket...tgh2 mlm kene bangun angkat anak ke toilet...waktu siang pulak, kalau dia ter kat mana2 yg xsepatutnya kene la berkorban tenaga tuk cuci tempat tu...hihi ;-)

Emmm ape lg eh... Itu je kot tips dr saya...kalau ad lagi sila la tambah yer terutama kakak2 yang dah banyak pengalaman...last but not least enjoy the moment...sekejap je ni...inilah salah satu saat manis dalam kehidupan seorg ibu/bapa :-P

more tips on potty training, have a look at these SITES


Thursday, December 20, 2012

Seminggu Tanpanya

Alhamdulillah...hari ni dah masuk hari yang ke tujuh alya tanpa teman baiknya, ape lagi kalau bukan CD...yes alya mmg totally diaper less...malam pun xpakai CD...kat taska pun alya dah tak pakai CD jugak selepas mama bincang dengan teacher dia..alhamdulillah teachers alya sangat supportive...bila mama cakap xnak pakai kan alya diaper, cikgu dia terus cakap ok...i like...memudahkan misi kita kn :) cikgu taska alya sangat supportive, dulu masa mula2 nak register alya kat taska mama nyatakan hasrat nak pakaikan alya CD diorg ok jer, nk bagi alya EBM diorg ok, mama sediakan bubur tuk alya pun diorg ok...alhamdulillah

apa yang mama bincang dengan cikgu dia, diorg akan suruh budak2 yang tgh potty train ke toilet selang setengah jam / sejam...1st day alya xpakai diaper kat taska, 2x jugak la ter 'accident'...cikgu dia cakap baru je lepas keluar dari toilet...hmm sabar ye cikgu..alhamdulillah semalam xberlaku sebarang accident :D...cikgu cuma pakaikan alya CD waktu tidur jer...pape pun dah cukup baik kan

kat rumah pula, ada time dia bagitau, ade juga bila dah settle dia bgtau...hmmm maybe dia lupa kot...xpe sayang, lama2 nnti sayang pandai pergi toilet sndiri ;) malam, mcm biasa la mama asal tersedar jer terus check tempat tidur alya...hihi..takut alya terpee...mama akan angkat alya ke toilet 2-3 kali jugak la..tapi biasanya 1-2 kali jer yang alya betul2 pee...

In shaa Allah kita akan teruskan misi kita ni sampai alya betul2 dah berjaya...mama sangat bangga dan kagum dengan kamu sayang...misi potty train kita hampir berjaya berkat team work kita ;)


owh maaf ye kawan2 entry asyik berkisar potty train alya jer...sbb itulah misi saya sekarang...hehe


Monday, December 17, 2012

2 Nights without CDs

Congratulation to my princess Alya Adriana...since last friday, alya diaper-less...bukan siang hari saja tau, malam pun sama. mama bangga dengan alya, semoga alya akan dapat biasakan diri dengan pengalaman baru ni ye...hari ni terpaksa pakai CD balik kat taska...petang nanti mama nak bincang dengan cikgu taska..nak bagitau hasrat mama nak potty train alya...nak tahu macam mana diorang handle budak2 yang nak potty train.

sepanjang alya diaper-less selama 3 hari, jumaat (dengan mama), sabtu & ahad (with baba) banyak kali jugak la berlaku accident...both pee and poo...hihi..masa dengan mama, 2 kali jer alya pee...dengan baba 2 kali jugak kot xpun lebih...alya poo pun 2X jugak...untuk hari jumaat, alya poo sebelum misi berlangsung, hari sabtu dia tak poo tp hari ahad which semalam la kan, alya poo 2X. 

kejadian poo alya yang pertama
bangun dari tidur pagi semalam, sy terus tanya dia nk pee ke tak, tapi dia xmau..bawa dia ke toilet pun sama dia x pee...so saya biarkan dia main sendiri, baba alya kat dapur kot masa tu..saya mandi, keluar je dari bilik air, dia berdiri kat katil...
mama: alya kencing ke?
alya: tak kencing, alya berak...busuk...
nasib baik seluar tidur yang dia pakai tu ade getah kat kaki, so isinya tersangkut kat situ..terus angkat dia masuk toilet...

kejadian yg ke-2
balik dari kerja petang semalam, saje jer saya masuk bilik jahit, nak siapkan jahitan saya yang xsempat siap...baba alya pun sama ikut saya ke bilik jahit, kami sembang2 kosong...alya masuk bawa mainan dia..main teka2 dengan baba..then tiba2 baba alya tanya eh air ape ni? nak kata alya pee tengok seluar dia xbasah pun, ingatkan alya ter pee...sekali jatuh la isi dari seluar dia...hihi...sabar je lah...xde pulak tanda2 dia nak poo sbb memang xhenti2 dia dok main teka2 ngan baba dia...alya...alya..dah lepas cuci pandai pulak dia datang kat saya cakap dia poo busuk... O_O 

mula-mula tu plan nak diaper-less alya siang hari jer..malam nak pakai CD...tapi alya yang tak mau pakai CD, so kami biarkan aje la kan..untuk 2 malam ni, saya angkat alya dari tidur bawa dia ke toilet sekitar jam 1-2 am...even mata tutup, dia akan pee kat toilet...misi berjaya...macam malam tadi hujan, cuaca agak sejuk...2-3 kali jugak la saya angkat dia dari tidur untuk pee kat toilet..tapi sekali jer dia betul2 pee..

malam ni, in shaa Allah mama akan teruskan misi potty train alya...tercari2 juga lapik getah alya masa dia baby dulu, tapi xjumpa...lupa dah samada ada kat kg atau kat sini...kalau ada lapik tu, boleh alaskan tempat tidur alya...xde la nanti kene tilam andai kata alya ter pee masa tengah tidur tu



is looking for training pants...agak2 berapa training pants yg perlu ada untuk potty train process?


Saturday, December 15, 2012

Potty Train Alya

Alhamdulillah misi semalam untuk diaper-less alya berjaya...misi itu bermula around 9am till 5pm...ala berapa jam je pun kan..tapi mama ni kepoh je la kan..hihi..bukan ape, bukan senang untuk melatih anak yang telah biasa pakai diaper untuk diaper-less...selepas mandi pagi tu saya bagitau alya yang hari ni alya pakai seluar sahaja without CD...dia macam ok..

Rupa2nya tak mudah seperti yang disangkakan...mencabar dan sangat menguji kesabaran mama dia ni...huhu...dalam dok pesan kalau nak pee bagitau mama, dalam dok tanya nak pee ke tak, 2X jugak la dia pee kat ruang tamu tu...dah selesai semua baru bagitau mama, alya kencing...hoho sabar je lah kan..nasib baik xde carpet bagai kat ruang tamu tu...yang buatkan saya geram sangat tu baru je tanya nak pee ke tak, dia cakap xnak..then alih2 dia panggil bgtau dia pee..

Tapi mama tetap bangga dengan alya...selebihnya alya berjaya pee kat toilet...xsia2 kan mama belikan alya potty seat yang comel itu...hehe..itu pun setelah mama dah 'pandai' sket agak..mama lebih alert..rasa2 macam dah lama dia xpee, tapi bila mama tanya dia ckp xnak, mama angkut jugak dia ke toilet...molek2 ade dia pee kat toilet :D

Hari ni alya stay dengan baba...hmmm next week pulak la ye alya kita ber 'diaper-less'...tak sabar nak tunggu saat alya tak perlu pakai CD lagi...nanti CD-2 tu semua mama boleh simpan untuk adik alya pulak ;)


2 orang cousins alya ada kat rumah...baru sampai sini petang semalam...seronok la alya ade teman main kan..kakak faqihah and kak Sarah ;)


Thursday, December 13, 2012

Aluminium Free Deodorant

Sebelum ni saya pernah post kat sini tentang bahaya aluminium dalam deodorant...boleh refer kat entry ni ye

dan akhirnya baru saya dapat beli deodorant yang aluminium free...punya la lama kan..dah nak buat macam mana, saya ni jarang ke bandar, dan tiap kali ke bandar, asyik lupa jer...bila dah beli deodorant ni, yang lama tu buang je la kan...dah tahu bahaya xperlu guna lagi kan


saya beli deodorant ni kat cosway...RM22 untuk bukan ahli..kalau ahli RM16++...xpe la mahal sket pun...kalau nak belek satu2 deodorant yg xde aluminium kat guardian/watson memang xboleh la kan...sibuk dengan budak kecik tu jer...since memang dah tahu dr awal kat cosway ada yang free aluminium, terus beli kat sana...itu pun asyik tangguh-tangguh jer...*sigh*


Banyak lagi yang perlu belajar...rasa macam semua bende di sekeliling kita ni bahaya untuk kesihatan kita...hmmm


Wednesday, December 12, 2012

Potty Seat for Alya

Rentetan daripada status ini, 


kami mula terfikir, alya macam dah ready untuk potty train...cuma mama dia jer yang tak reti sangat nak ajar anak poo/pee kat toilet...untuk langkah pertama kami belikan alya potty soft seat...selesa la sket dia nak duduk kat toilet bowl tu kan...hihi....

mula2 plan nak beli ladder step potty seat, tapi macam mahal la pulak...harga kat kemaman ni RM75...survey kat internet ade yg semurah RM70 tapi klo ditambah cost postage same je kan..so ahad lepas ajak baba alya ronda2 kat manjaku...jumpa la toilet seat yang murah, RM20++ jer...xde tangga pun xpe la sbb purpose dia sama je kan..janji alya boleh poo/pee kat toilet dengan selesa...kiki

Ladder step toilet seat
gambar: google


tada...ni dia toilet seat alya...ada happy lion king kat situ...


alya happy with this...setiap kali sebelum mandi sy suruh alya duduk kat situ and suruh dia pee...dan setiap kali tu jugak sy pesan nnti kalau alya nak pee/poo cakap kat mama k, nanti kita pee/poo kat toilet...saja nak biasakan dia dengan toilet...rancangnya this weekend nak try diaper-less alya...dah kene start potty train alya tu...dah besar dah anak mama ni..nanti nak jadi kakak pulak kn...so xperlu la mama basuh cd alya lagi...hehe


bila masuk manjaku, dan dan tu jugak rasa semangat nak ada baby lagi...huhu



Tuesday, December 11, 2012

Big Bad Wolf Sale

pic source: BBW

Rata2 orang dok cerita pasal Big Bad Wolf sale ni...huhu...teringinnya nak pergi sana...nak beli macam2 buku (baca ke tak kita kira lain ye..hehe)..

saya teringin nak buku ni...natural remedy untuk seisi rumah..sebolehnya saya tak mau depends on drugs too much especially for my kid(s)

pic source: Blog Farah Rahim

buku ni pun macam best..tapi menurut k.farah, tinggal 1 jer buku ni..sure dah abes kan...

pic source: Blog Farah Rahim

Huda, ko xmo pegi lagi tuk 2nd round ke?hehe..kalo mau pergi lagi bagitau aku ok..
to Baba Alya, ajak la Mr. Abu Yoo pergi Big Bad Wolf sale ni..kat mines convention center...beli buku kat atas ni and buku2 untuk alya sekali tau  


Dah lama tak pergi pesta buku


Monday, December 10, 2012

Segmen Pendek : Tambah rakan bloglist dan follower

sebelum terlambat nak join juga segmen ni :)


follower sekarang: 257 

untuk detail click pada banner ok ^_^
daaa

Mee Tarik

Ini adalah entry kesinambungan daripada entry INI... Alhamdulillah after present, pn.Shakimah mau belanja kami semua makan mee tarik...1st time dengar mee tarik..memang xleh nak imagine macam mana rupa mee tarik ni...kalau teh tarik tu biasa dengar la...tapi mee tarik mmg tak pernah dengar ape lagi makan kan...so kami semua ikut la..dah org nak belanja kan...xbaik tolak rezeki...hehehe


ini la dia mee tarik warisan asli, a Chinese Muslim restaurant...terletak kat Sg. Besi...untuk detail, sy xreti nk describe...hehe..tapi dekat area pekan sg. besi tu jer...org sg. besi sure tahu restaurant ni kat mana...dapat tengok dia tarik mee depan mata kita...ada perasaan kagum kat situ sebab kalau sy memang tak tertarik la mee tu...hihi...nampak macam senang tapi confirm sy xleh buat macam dia buat tu...hihi


dah nak abes makan baru teringat nak snap gambar...kiki

saya order mee sup...sedap sangat, so fresh rasa mee dia sbb once kita dh order baru dia buat mee tu...alahai tak sempat nak snap gambar order org lain...yang lain ade order mee goreng...pun sedap juga  tapi mee dia kasar sket... rasa nak makan lagi kat sini tapi kene pergi Sg. Besi dulu la...jangan la mengidam nak makan bende alah ni time mengandung...huhu...jenuh nak pergi KL semata2 nk makan mee tarik...kiki



alya ngan baba sampai bila mama dah nak abes makan dah...order yang baru la untuk mereka...tu alya habiskan sup mama sementara tunggu mee dia siap...nyumm..nyum...alya cakap sedapppp


mee kuning sy tak suka sangat...selain mee tarik ni, saya suka noodle station...mee dia pun sedap..lain dr yg lain ;)


Renungan

5 perkara untuk direnungkan

pic:FB



Sunday, December 9, 2012

Kami, Celcom & Maxis...

Selamat tinggal celcom...

pic: google

setelah setia bersama dengan celcom hampir 5 tahun, akhirnya berpaling arah kepada maxis...semua ni gara2 en. kanda kesayangan cakap bill telefon saya mahal.. Celcom punya kami pakai plan family 1+5 (rasanya sekarang dah tak de kot plan 1+5 tu)...hubby main line, sy punya supplementary...so sy punya rate untuk call n sms a bit mahal if compared to him. masa amik no ni kami baru lepas tunang kot..purpose amik line ni sebab antara saya dan dia dapat free call n sms...tambahan pula kami PJJ sampai sekarang...tapi bila dah kawen lain la pulak...average bill sy RM60-RM70, kadang2 cecah RM100...tapi dia punya avg. bill RM30-RM40 cam tu jer...

so pikir punya pikir, (bukan sy yg fikir, tp en.suami yg fikir) amik keputusan nak cuba pakai line maxis la pulak...kali ni dah tukar saya jadi main line, dia jadi supplementary line (RM10/month)...moga2 misi kami untuk mengurangkan kos bill telefon akan berjaya...kiki...oh ya no telefon masih no yang sama ye kawan2..hanya tukar 'domain' sahaja...hehe

welcome to maxis...

pic: google

kepada maxis, semoga memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk kami sekeluarga...kepada celcom, jasamu tetap ku kenang...jangan risau, broadband kami masih guna celcom...hehehe ;p


berjimat cermat selagi boleh ;)



Thursday, December 6, 2012

Done!!!

Alhamdulillah semuanya dah settle...what a hectic and a stress week!!! but semua tu dah selesai semalam...selamat sampai di 'istana' kami sekitar jam 12 mlm tadi dari KL...kitorg bertolak ke kL on Tuesday morning...pagi2 dah kene gerak sbb by 330pm ada mock presentation kat maju holding...

at maju tower
ini bos saya...kiki

Ok alkisahnya memang sangat kelam kabut sbb tentatively presentation untuk BOD tu on 10th tapi di awalkan kepada 5th of Dec...lepas tu on monday tu baru dpt email dr HQ kene buat summary report jugak...huhu...kelam kabut gile bila buat kerja last minute ni...tp tak pe, take positive...pengalaman mendewasakan kita...huhu

masa meeting on Tuesday tu sangat lega sebab katanya presentation cancel..cuma hard copy slide + report jer akan di attach dalam minute BOD meeting...wah lega kemain lagi..siap plan nk g jalan2 shopping sebelum balik..tapi sekali lepas maghrib dapat call presentation ON...huhu...ktorg present petang rabu, morning tu banyak changes yg kene buat, masa mock presentation tu sy mmg kene komen gile2 pasal presentation skill terutamanya...yes sy admit it..masa tu sy sangat stress dgn suasana bilik meeting tu, dgn xsedia nya n etc...but my boss keep on tenangkan saya..sampai satu tahap sy rasa nk menangis (betapa stressnya sy masa tu)

Ingatkan present kat kat maju tower, rupa2nya present kat rumah Tan Sri...huhu..sampai sana around 2pm ++...besar betul kawasan rumah dia..siap ad tasik bagai kat dalam tu..huhu..ok mula2 sampai tu amik feel dulu..mmg cuak, nervous, panik, berdebar dan segala macam la perasaan yg seangkatannya..huhu..1st time kot present depan org besar nih...pastu bila  tengah dia buat meeting kat hall..huhu...tapi alhamdulillah dekat2 nak present tu, perasaan dh stabil..xrasa panik sangat kot...

kat hall ni la saya present
snap gambar masa diorg tengah prepare tuk meeting...
baru ad 2-3 org directors yang dh sampai

masa present 1st project tu still ad rasa gugup, sampai tan sri suruh slow down..xperlu laju2 sangat..bukan diorg nak potong gaji sy pun...kiki...lepas dia ckp mcm tu, sy pun slowdown sy punya presentation, bg ruang diorg faham sy punya project n etc la..alhamdulillah dapat jawab soalan yg ditanya dengan yakinnya walau pun ad jawapan tu ku auta sahaja..kiki..ups terbongkar rahsia..hehe...

lepas present tu, puan shakimah, HR manager maju datang salam saya n cakap i was doing very well...jauh sangat beza dengan masa mock presentation pg tu...sebutan jelas and dia nampak i look very confident bila sy menjawab soalan...kiki...alhamdulillah...sebelum sy present tu dia keep on pesan kat saya suh sebut dengan jelas, be confident, bla bla...what ever la janji dah selesai..dh xde stress2 lagi dah buat kerja last minute...huhu...


if di lihat dari sudut positif, what a great experience dapat present depan BOD, buat kerja last minute, how do i manage my stress, asah balik presentation skill setelah 4tahun x present, dan macam2 lagi la... ^_^


Sunday, December 2, 2012

Yummy Cupcakes (^_^)

Jumaat lepas sempat siapkan alya baju baru...baik pula dia sebab tak kacau mama menjahit...kalau tak, memang mama xleh menjahit kalau dia tak tidur...even tak kacau mama, tapi mama biarkan aje alya 'mengemas' bilik jahit tu...huhu...setiap kali dia nak kacau mama, mama akan cakap, alya nak baju cantik tak? kalau nak baju cantik, alya jangan kacau mama ok..dan dia dengan baik nya tak kacau mama sebab nak baju cantik..hihi

ni la dia baju baru alya ^_^


mama jahitkan alya baju ni sebab dia yang minta nak pakai baju kek ;)...ni gara2 lepas dia tengok mama jahit BAJU KEK last week..bila dia tengok baju tu terus cakap ni alya punya...nasib baik dapat pujuk & bgtau dia yang baju tu adik punya...hehe

tada...model in action ^_^
siap je baju ni terus pakai...nasib baik mama dah prewash awal2 kain ni ;)


ehem...sesi show off lagi sekali...sekarang mamalya boutique dah ada size label...walaupun untuk anak sendiri, ku tetap letak segala lebel yang ada...hehe...terasa macam beli kat butik exclusive gitu...haha..nanti bila alya dah tak muat, baju ni, senang la sket nak simpan/kasi kat orang ikut umur...kan..kan...

the labels

ok see ya (^_^)/~~

Tengah busy prepare slide presentation untuk present depan BOD on this wednesday...esok dh kene submit slide...sorry tak dapat blogwalking lagi...once semua dah settle, kami datang ziarah rumah sahabat2 semua ok *_^