Tuesday, January 29, 2013

Al-Furqan Alya

Alhamdulillah lebih kurang seminggu yg lepas saya belikan alya set Al-Furqan...setelah survey2 harga, rasanya Kiddie Funtime paling murah kot...tapi tak tahu la kot2 masih ada yang saya terlepas pandang...ekeke...mula2 nak beli set pen pintar myiman, tapi setelah fikir2, tambah tolak darab bahagi sy amik keputusan untuk belikan alya set al-furqan...kalau ada rezeki lebih dan rasa perlu, kita beli pen pintar myiman tu pulak...hehe

Niat mama, mama nak alya belajar mengaji seawal yang mungkin...untuk permulaan cukup la mama yang ajar sendiri, bila alya dah besar & dah sekolah, kita hantar alya mengaji dengan tok guru yang lebih arif...mama ni bukan pandai sangat pun tapi in shaa Allah masih boleh ajarkan sesuatu untuk anak mama ni..dan pada pendapat mama kaedah al-furqan sangat membantu mama

khas untuk anakanda tersayang

set al-furqan ni ada 4 buku al-furqan...buku 1 - 4 mengikut stage kepandaian alya...

Al-Furqan 1-4

gambaran bahagian dalam untuk buku al-furqan 1

Ada juga buku aktiviti & coloring book untuk alya

activities books

 Lagi best bila ada buku tajwid & amali solat juga...disamping niat nak ajar anak, in shaa Allah mama boleh mantapkan lagi ilmu tajwid mama...Boleh mama refresh balik ape yang dah terlupa & sering tertukar tu...huhu...In shaa Allah bukan sekadar panduan untuk alya, pasti bermanfaat untuk mama & baba juga ^_^

Tajwid al-furqan & panduan amali solat

Ada juga Muqaddam bertajwid...bila alya dah habis baca al-furqan, kita baca muqaddam pula k...

Muqaddam

Ada flash cards juga...yang ni kita boleh buat activity santai2 ye sayang


Disertakan juga VCD nasyid al-furqan...yang ni alya suka sangat tengok...by watching this VCD, banyak huruf yang alya dapat kenal ^_^...sebenarnya ada 1 lg VCD sebagai panduan kepada ibu bapa sebelum mula mengajar kaedah al-furqan ni, tp entah mana saya letak..konon nak simpan xkasi alya main sekali bila cari xjumpa la pulak...*sighhh*


last but not least, free poster daripada pihak kiddie funtime...TQ ya ;)..boleh tampal kat study corner alya nanti ;)

poster
Semoga Allah permudahkan segalanya...Alhamdulillah walaupun baru seminggu lebih, alya dah boleh mengenal huruf dengan baiknya...in facts sebelum ni saya mmg ada pasangkan VCD alif ba ta untuk alya, and alya pun dh boleh ingat huruf alif sampai ya cuma yang ni kira official la sket saya mengajar alya mengaji...hehe..in shaa Allah akan jadikan rutin harian selepas solat maghrib, alya akan mengadap saya, membaca al-furqan...

Cabaran mengajar anak kecil ni banyak, sambil mengaji dia nak main benda lain juga, pastu baru baca 1 muka surat tiba2 suara xde, pastu bila pujuk2 lagi ada balik suara tu, tiba2 huruf yang dia kenal sebelum ni dia boleh cakap xtahu, pastu penat la, itu la ini la, macam2 la...memang kene banyak sabar... =_=


Asal menangis jer alya panggil baba, asal nangis je panggil baba...rindu baba dia la tu...dah dekat 3minggu dah xjumpa baba dia...huhu


12 ::ThoughT(s):: :

Farah Waheda Wahid said...

yeay...nanti mama upload vid ayya mengaji ek bila ayya dah pandai... ^_^

yana aina said...

seronoknya dpt belajar mcm nie. dulu ngaji mukadam biasa jerk .. hehehh

IntaNBerliaN said...

bagus pembelajarn ni...

sy belum start lg dkt alisha.. setakat ni bg dia belajar guna video dulu... video iqra.. nanti dh teror cakap, boleh ajar alisha lak :-)

umi alya said...

biasalah anak2 kecil

CeqGu said...

saja la tu dia nak uji kesabaran mama dia hehe...mungkin kadang2 ubah cara belajar tu kepada cara main2 sambil belajar

Marlina Mohtar said...

auni pun ada buku Al-Furqan ni.....tapi sangatlah jarang membacanya. Baca tak sampai 1 muka surat, dah malas katanya hihi

Nor Salmi said...

Moga Alya cepat pandai mengaji.. Biasalah mengajar budak2 kena banyak bersabar..

mama aryan said...

bagus ni..bole beli utk anak akak juga ni

aTieYusof Family said...

Bagus nya Al-furqan ni..boleh cari utk hero sy tu jgk..TQ sharing Mama Alya..:)

Masya said...

assalam... salam kenal juga yer... bgsnya buku pembelajaran mcm ni... nak serve jgklah mane tahu blh anak saya belajar guna kaedah ni...

Kesuma Angsana said...

baguslah... didik anak2 seawal mungkin

Mimi Azirah said...

bagus nih terap kan anak anak kenal bhs arab sejak kecil