Thursday, January 17, 2013

Kebun Kecil Baba Alya

Sesaja nak meng'update' status kebun kecil baba alya kat sini...kalau dulu saya pernah cerita pasal kebun kecil kami kat sini...tapi sekarang since the monkeys sudah tidak lagi mengganas & mengacau kesejahteraan tanaman kami, rasa seronok pulak ada kebun kecil ni

 selain dari pokok pisang ni, ad lagi beberapa pokok lain yang di tanam sepanjang tepi pagar ni...tak sabar nak tengok pokok2 lain membesar dan mengeluarkan buahnya...

Pokok pisang yang membesar dengan sihatnya


Daun kesum yang hanya ditanam di tepi longkang...hmmm mmg xhabes makan...sape nak sila amik ;)

Daun kesum yang subur


Saya suka bila ada kebun kecil ni sbb nak makan boleh amik terus...seronok pula bila nak buat jemput-jemput kangkung, p belakang rumah amik kangkung then boleh terus buat, nak makan ulam kacang botol, p belakang rumah petik kat pokok dia...best kan...kene tanam sayur2 lain lg tapi sikit2 setiap jenis (baba alya sila take note ok)...wah meriah gitu kebun kecik kami dengan tanaman ;)

ada keledek, ad bendi, kangkung, kunyit, lengkuas etc...


 pokok ulam raja yang sangat senang tumbuh...macam kebun bunga lak dia terkumpul kat situ...bunga dia pun lawa...hiks

Ulam raja

ler, kat tepi tiang pagar rumah pun boleh hidup pokok ni

Ulam raja


honestly mmg tak habes makan pun ape yg kami tanam tu...tapi tak pe kami happy sebab dapat berkongsi dengan jiran2...kami happy bila dapat senangkan jiran2...setakat serai, daun limau purut, diorg dah xpayah beli dah...berkongsi rezeki Allah sangat membahagiakan ^_^

Baba, nanti tanam sayur lain lagi k...yang xperlu mama siram hari2...tunggu baba balik siram...boleh gitu? hehe


21 ::ThoughT(s):: :

umialya said...

rajinnya baba alya..

Ratu Hatiku said...

Bestnya dpt bercucuk tanam...nie duduk kt KL rumah apartment manalah ada ruang nk menanam uhuhuhu...

CikZaniff said...

best je tngok..akak, nanti kita berjiran boleh?..hihi

mama aryan said...

bestnya akak tgk..rumah ada tanah luas mcm ni seronok,bole tanam mcm2,klu rumah akak mmg x dpt la

Cikgu Ma said...

seronok kan kalo ada kebun sndiri walaupun kecil...

Suzie said...

Byk ulam. Akak tgh dok membela betik susah betul nak hidup.

nurbijen said...

wah, best nyer... rasa nak berjiran dgn mama alya jer.. nanti boleh dapat serai dan limau purut free :)

Mimi Fadeli said...

rajin ye kak bercucuk tanam

NoEn said...

@CikZaniff
ahaks...sure boleh...tp sanggup ke pindah t'ganu? hehe

NoEn said...

@mama aryan
alhamdulillah kak...beli rumah ni pun sebab nk tanah yg luas tu even bukan rumah baru

NoEn said...

@Suzie
kak, sy xde betik...ok list baru untuk next pokok ;)

NoEn said...

@nurbijen
meh le...tp kene balik m'sia dulu la kak ;P

NoEn said...

@Mimi Fadeli
hehe...saya rajin tengok je ;p

yana aina said...

best kalau ada kwsn utk menanam kat rumah. ^^

Mak Wardah said...

Bagus baba Alya berbakti pada bumi, dapat bersedekah juga...

BISHANANI OMAR said...

kami duduk Taman semarak pun boleh gi ambik ork.. haa haa gurau aje

Nor Salmi said...

Bestnya dapat bercucuk tanak. Akak boleh tanam dalam pasu je..

Ummu Muhammad said...

ni bukan lagi tangan sejuk tapi tangan salji! menjadi sume..gemok pulak tu..kt sini pun same noen bende2 kecik mcm tu ade je tepi rumah..bagi2 serai yg lebih2 tu kat jiran2..petue nk menjadi tanaman itulah salah satunye..makin bagi, makin banyak hasilnye.. ;)

p/s: taman kebun die cepat semak..tak tekeje pkcik kat rumah ni hehe

Farah Waheda Wahid said...

berbudi pada tanah ni memang gembira bila dapat hasilnya... kat belakang rumah tu pulak saya tanam daun kari, daun kunyit, cili padi, buah limau nipis, buah limau purut... nak masak amik jer kat pokok terus...ekekeke... senang kan?

Nisah Idham said...

nisah pun suke jugak part berkebun.. tp nak berkebun dgn sayur yg selalu mkn..
mcm pandan, serai, kunyit..
minggu dpn cadang nak buat tiang, tanam kacang botol.. hehhe kalau nisah jiran akak, mesti best kan..

>> dulu masa kecik2 selalu konpius pokok tahi ayam dgn ulam raja hehhe

QasehnyaRania said...

syoknya dapat bercucuk tanam.boleh mkan hasil sendiri selain berjimat.kebersihn pon terjaga kan.

ni yg tasabar nak dok umh sendiri ni