Sunday, January 13, 2013

Latest Vocab

Sedar tak sedar alya sudah berusia 2tahun 9 bulan...lagi 3 bulan nak masuk 3tahun...hmmm cepatnya masa berlalu dan tanpa sedar my baby dah jadi big girl dh...alhamdulillah di usia 2 tahun 9 bulan, alya memang bijak...sudah pandai berus gg sendiri, mandi pun nak mandi sendiri, dah pandai 'membuang' kat toilet (dengan erti kata lain dh tak pakai diapers), macam2 la yang dia dh pandai buat cuma satu jer belum lagi cerai susu...haish xtahu la bila nak wean-off si cinonet ni...mama dia yang xsanggup sebenarnya...huhu

alhamdulillah dari segi percakapan alya memang tak pelat...alah certain2 vocab yang bunyi lain sikit tu biasa la pada usia dia kan...yang pasti kami mmg boleh faham apa yang dia cakapkan...cuma kalau dia cakap laju mmg kami xdapat nak tangkap...iye kan aje lah...hehe

panjang punya muqaddimah (^_^)...tajuk entry sebenarnya berkisarkan situasi yang melucukan bagi saya berlaku pagi tadi

seperti biasa kalau baba alya ada, kami akan singgah beli kuih + nasi lemak kat warung on the way ke taska alya as bekalan mama kat office..itu pun kalau masih awal la kan...dan kuih favorite kami kat situ adalah karipap ;)  

pic asal dari SINI

 alya macam biasa la aktiviti dia dlm kereta kalau xmenyusu dia akan tgk barney / pingu / upin ipin...tengah dia khusyuk tgk barney, saya offer dia karipap tu

mama: alya, nak kuih tak?
alya: eh salah la mama...ni bukan kuih..ni ka-a-pap (dengan penuh confident)
mama: hahaha (gelak besar) dengar alya sebut ka-a-pap

bijak ye betulkan 'kesalahan' mama...sebelum ni banyak perkataan dia akan tukar initial perkataan tu jadi huruf K, tapi now dah banyak yang dah betul..cuma ad lg 2-3 perkataan yg initial dia jadi K seperti kepi (tepi)...perkataan lain yang ketara dia selalu sebut adalah tulur (telur)...selalu minta telur goreng..

mama ayya nak tulur...
cepat la mama, masak tulur...

kesimpulannya anak gadis saya ni sudah boleh jadi teman sembang saya kat rumah...hehe..ok la janji ad juga yang sudi teman saya bersembang kan...xde la sunyi sangat bila kat rumah tu...huhu

15 ::ThoughT(s):: :

syiela said...

bestkan layan anak2 sembang.. saya kat dapur pun camtu asyik sembang ngan anak2 sampaikan kdg2 tu terhangit lauk :)

ieda said...

ekekke pelat2 mereka nie bila mereka dah besar akan rinduu nanti ;)

Ummi Iman said...

Mmg seronok klau dah pandai buat ayat ;) iman ayat pendek2 je baru.. Kalau ayat panjang satu patah pun tak faham :) adalah kwn sembang ya

umialya said...

pandai Alya..

Tihara said...

bijak..sedapnya keripap pusing :)

Cheq Kaq said...

Ank ciqkaq dlu kononnya nk betolkan kite,Tp last cm aliya gak,dia yg x betol..lucu + comel..

nurbijen said...

baru perasan alya lagi muda dua bulan dari danish.... bila la nak potty train danish ni... dari segi cakap pun, danish tak banyak vocab lagi...

best, kan ada anak pompuan, rakan berbual :)

CeqGu said...

alolorrrr sweetnya anak dara NoEn ni. Firas plak kalau nak mintak apa2 mesti cakap 'blishhh' (please).....dari yg rasa tak nak layan, terus jadi tak sampai hati....hehehe

suhaina laui. said...

mmg seronok sembang dgn ank kan..akif sejak masuk skolah ni bertambah2la story die ;)

CikZaniff said...

hihi..mesti comel..
ka - a - pap pn boleh la..hihi

Ummu Muhammad said...

budak ni mmg smart big gurllah! kene mintak mama baba little bro ke lit sis ke hehe

Mila@Rimbun said...

wahh dah besar dia yer... eh masih menyusu badan ke? teringatkan adik masa kecik2 dulu, menyusu sampai 3 tahun jugak, tapi ada makcik tuh cakap tak berapa elok... tp dah tak ingatlah sebab apa

Kesuma Angsana said...

mmg seronok sembang ngan anak2 kecil ni kan

aTieYusof Family said...

sedap nya karipap..eheheh..
pandai dah Alya.. lebih kurang Pa'e lah depa.. Pa'e bulan 2 nti 3 tahun..hehe.. mcm2 keletah nya yg menghiburkan hati...:)

QasehnyaRania said...

saya cukup suka layan budak2 cakap..hihi

sronok.

sunyi tau kak rumah saya ni..huhu