Wednesday, January 9, 2013

Minggu ke-3 Alya Diaperless

Alhamdulillah...sudah 3 minggu si bijak alya diaperless...yes memang dia totally diaperless...malam2 pun kami mmg tak pakaikan alya CD...senang kerja mama xperlu membasuh CD lg ye...

minggu pertama potty train alya mmg horror la rasanya terutama few days yang pertama...masuk minggu ke 2 rasa lega sikit walaupun accident berlaku beberapa kali..dah pandai bgtau bila nk poo/pee...siap announce 1 rumah kalau dia berjaya pee/poo kat toilet..oh ya terutamanya poo...hihi...pastu yang lucu dia dh pandai malu..dia xkasi mama dia ni tunggu dia poo...siap cakap "jangan la ma...malu ayya" bila saya tunggu dia kat toilet :P

masuk minggu ke3 alya makin pandai nk control diri...xpayah tanya banyak2 kali, xpayah pesan byk2 kali, dia dh tahu cakap bila dia nk 'membuang'...cuma untuk taska saya still bekalkan 1 keping CD untuk cikgu pakaikan masa dia tidur tengah hari (atas permintaan cikgu taska)....kalau kat rumah mmg totally diaperless xkira siang ke, malam ke, time dia tidur atau xtidur...

so dengan ini Wan Alya Adriana di declare telah melepasi potty train stage dan bebas dari memakai lampin pada usia 2tahun 8bulan ^_^...huh ayat xboleh blah dari mama alya :P

cuma masih belum pasti bagaimana situasinya kalau kami travel sbb buat masa sekarang xde lagi pergi jauh2...tapi hopefully by the time kami travel (balik kg je pun), xperlu pakaikan alya CD la kan...

my baby when she was 10 months


Tak berkesempatan lagi nak tengok sambungan cerita Adam & Hawa *tiba-tiba*


16 ::ThoughT(s):: :

QasehnyaRania said...

as-salam..
alhamdulillah..
teruskan ye alya;D

Zee Suhaini said...

2 tahun dah diaperless ok la..good girl..zee selalu 3 thn keatas baru train..kdg babysitter pun malas nak ajar..

Nisah Idham said...

Tahniah Wan Alya Adriana.. awak berjaya. auntie tumpang gembira jugak hehe

Ibu Amirul said...

wahhh.... tahniah alya....

umialya said...

tahniah alya

Kesuma Angsana said...

wah baguslah boleh jimat byk ye

CeqGu said...

yeayyyy dah berjaya. tahniahhh

CeqGu said...

err apa beza seluar biasa dengan training pants?

Nor Salmi said...

Tahniah Wan Alya Adriana! Tahniah juga buat mama & papa Alya kerana berjaya juga akhirnya..

Ummu Muhammad said...

wahhhhhh!!!!!! congratulation alya bijak yg solehah!!!! senang da mama sekarang...abang besaku bilelah nk try nih..

p/s: ibu die malas benanye heheh

nurbijen said...

tahniah si bijak Alya.... begitu juga buat mama yg berjaya potty train Alya...

Adam hawa tinggal lagi dua episod, tak sabar nak tunggu ug akhir :)

aTieYusof Family said...

Wahh ALhamdulillah..akhir nya Alya berjaya berkat kesabaran mama nya kan..hehe..
good girl Alya..boleh geng dgn abg Pa'e...:)

suhaina laui. said...

tahniah!lega kan bl dh xpkai pampes ni..salam kenalan..

Ummi Iman said...

Wah tahniah... Bilalah nak ajar iman..

Farah Waheda Wahid said...

wah...congrats alya...congrats mama alya...akhirnya telah berjaya melepasi stage2 potty train dan dah jadi diaperless... aunty suka sangat...yeay.... pandai alya...

Mimie Najib said...

good girl alya.. :)