Saturday, February 23, 2013

Cubaan Pertama Mama Alya

Sebelum ni kalau saya jahit dress kanak-kanak, saya gather part skirt tu pakai mesin aje...lebih cepat, sekata dan cantik itu pun kalau calculation betul la...tapi untuk pertama kalinya saya cuba buat handpleat...alhamdulillah berjaya walaupun agak mencabar...ya mungkin mencabar sebab 1st time buat kan...kalau dh biasa buat pasti kacang je kan...bak kata upin, kacang hijau jer...ahaks

hand pleat
kalau nak buat hand pleat ni kene ada pin banyak dan juga kesabaran yang tinggi...ehehe

close up hasil hand pleat...ok tak? kemas n sekata tak? hmmm walaupun susah, tapi macam suka laks sebab effect hand pleat ni lain la dari gather yg biasa tu...saya suka...saya suka...bak kata mei mei


hasil keseluruhan dress...alhamdulillah harap tuan punya dress ni suka la ye


ini adalah hasil semalam...seharian dok dalam bilik jahit bersama anak dara sambil tengok upin ipin..bilik jahit pun dah bertukar jadi tongkang pecah sebab anak dara tolong 'kemas'...mama pun dah hafal dialog upin ipin sebab dok ulang tayang banyak kali...apa pun saya suka sbb alya dah menunjukkan minatnya untuk menjahit...ahaks


kalau nak cuci mata, jemput le ke page mamalya ye...ehehe


28 ::ThoughT(s):: :

CikZaniff said...

wajib la nk cuci mata..

boleh ajar jahit x akak..cantik sangat..huhu

Zira Aziz said...

...sy mmg krg kesabaran nk bt bnde2 mncabar cm n :D..BTW mmg cantik...

Ummu Muhammad said...

santekkk!!!

Nora Karim said...

wah cantik... kemas je...

sobri yaacob said...

cantik..
lpas ni bleh la pelbgaikan fesyen.
dah x yah beli.. dah x risau saiz yg bju ank nak xde.. bleh buat sndiri :)

nurbijen said...

cantik! wah nanti alya jadi tukang potong, mama tukang jahit :)

Bui Junaidi said...

UNTUNG LA PANDAI MENJAHIT SBB BOLEH BUAT WANG BESAR..WANG BESAR..^_^

CeqGu said...

Ya allah serius cantik la noen. Guna kain cotton ke tu? Kalau nk tempah mcmana nak bg ukuran? Cikgu kena ukur seniri ke? Huhu xpandai....errr jahit utk org dewasa bleh jugak ker?nanti bgtau kat kotak komen blog cikgu yer

Wak Gelas™ said...

kemas n sekatanyee.. faindainyer makk,, ehHHee

QasehnyaRania said...

kemas dan menarik la kak :D

ciksu jawab pertanyaan di sini..jemput singgah

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/02/ikan-bawal-hitam-bisa-sebab.html

aTieYusof Family said...

Cantik nya!.. mesti bertambah sweet bila dah di pakai:)

ANISRAHIM said...

Cantiknya kak. Sy pon minat bende2 mcm ni, tp klu nk prove, kene ade anak dulu la hehe

Confession of a Coffeeholic Momma said...

very cute dress...

and yes... very cute jarum peniti.

Mila@Rimbun said...

cantikkkk

Ummu Muhammad said...

makcik noen requestttt!!! u letak hasil seni tangan ni dalam bungkusan yg macm mane..

p/s: seni bungkus pun tnye orang heheh

p/s p/s: tengah tunggu quate harge insang puri untuk penjenamaan imaniaga haha...tiru u lagi heheh

tunjuk ajarku sifuuu!!

MamaDaniel said...

saya suka..saya suka... ;P

NoEn said...

@Ummu Muhammad
ahaks...mula2 lipat cantik2, then masukkan dalam plastik bungkusan...yg ni ai guna plastik self adhesive yg size kain pasang tu

then bungkus pula dengan plastik yg berwarna gelap sebab kadang pos malaysia kedekut nk bg dia punya plastik...

or ai guna semula plastik pos laju yg dapat masa beli barang online, terbalikkan plastik tu then guna semula la...ehehe

NoEn said...

@Ummu Muhammad
jangan lupa la letak u punya business card dalam bungkusan tu...ehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgtlah cntik!!

Kesuma Angsana said...

wah cantiknyer....

Ratu Hatiku said...

Cantik sgt.. :D

Ummu Muhammad said...

i business card takde lagi..kertas ala2 kad ade hahah..u buat sendiri ke design kad?insangpari lambat quate..duet tak bole tgk bnyk..rate i tarah nanti ahahah

Ummi Iman said...

Cantik. Baik alya tak kacau :)

Mieya Atiera said...

Cantiknyaaa.

nea lopah said...

cntik nya, untung pndai menjahit sndiri.

NoEn said...

@Ummu Muhammad
ahaks...sabor ler...nnti dia quote la harganya...xpun try email sekali lg...kot2 dia terlepas pandang

ikut perkiraan ai ler untuk 1000pcs harga lebih +-200 la...tapi kalau design label u tu complicated/bain byk kaler, up lg la harganya...hehe

Ummu Muhammad said...

hooo batullah noen i bagi design sendiri die kate anggaran dalam 350..telan ai liur i..design bagi nipis tulisanlah nk murah lagi..tk brbaloi plak 350..pengsan mak

Izyan Liyana said...

kak noen, tulon jahitkan utk saya selai..waa terliurnyee!!! bila nak dpt baby girl nih..