Wednesday, March 20, 2013

1st DIY Cloth Pad ^_^

Alhamdulillah dalam keadaan diri yang kurang sihat, membuatkan diri ini amat payah untuk bangun berjaga di awal pagi seperti biasa..namun demi semangat yang sedang berkobar2 ku gagahkan jua diri ini menyiapkan cloth pad..itu pun dah jam 5pagi baru tersedar..huhu..nasib baik sempat siapkan sebelum sikecik tu bangun..kalau tak memang tak sempat siap la jawabnya...

banyak je tutorial untuk DIY CP ni(mat saleh rajin benor buat tutorial)...so google and choose the best one yang rasa senang nak buat la kan..untuk soaker saya up cycle old t-shirt yang dah tak nak guna tu...i used 5 layers of t-shirt fabric..hence sy tak pasti pun nk kene letak berapa layer sebenarnya tapi try and error la dulu kan..kata 1st time, kalau xbuat silap xde maknanya la kan...learn from mistake la kan...mula2 nak gunting insert CD alya, tapi macam sayang la pulak, so guna ajo lah t-shirt ni


untuk waterproof fabric, sy up-cycle CD alya yang dh rosak.. k.mila kata velvet pun terbukti tak leaking...so boleh la cari velvet pulak since PUL susah nak cari locally ni kan...

Backing with cupcakes ;)

saya guna flannel fabric untuk touch to skin side..fabric lain yang boleh guna ialah minky, microfleece, etc la..tapi flannel ni pun dah ok ;)...xdapat nak jahit deco stitch sebab sy ada mesin jahit lurus ajo...hehe

touch to skin side

saya guna prong snap button yang ada kat rumah ni je...itu pun dh nak habis...baba alya janji gaji nanti dia belikan mama snap button pliers ^_^


dah siap dah pun CP saya...tinggal nak test je..boleh test terus ni sebab sekarang pun tengah ABC..hehe


tengah bersemangat nak buat CP lagi...tapi kene buat in between orders dress la...hehe


19 ::ThoughT(s):: :

Mieya Atiera said...

cantik... !

Salma Tayo said...

comelnya..dah lama teringin nak jahit. sejak CDkan anak ni baru tau kewujudan CP.tapi cik P saya dah 5 bulan lebih xdatang sebab injection family planning ni.hehe.

Lelaki Ini said...

hahaha
cute sgt2!

mama aryan said...

cantik..rajin noen menjahit,akak ni dah malas nak menjahit

Kesuma Angsana said...

wah terbaiklah.. cantik!

MamaDaniel said...

comelnya.. tergoda ai! hihihi.. kena bangun pukul 5 pg gak ni.. skrg bgn g bilik air pastu sambung tido balik..ihihihihi... ;P

Mila@Rimbun said...

comelnyerrrr... cupcake lagi tuuu hihi

fiqkbe said...

nnt wat review ea berkesan ke x.

Suzie said...

Aa noen cup cake mcm best. Akak pun gna Tshirt Lama. Sandwichnya tower n flannel n shirt.

izan mama mia said...

rajunnyer...ish..comel lak tgk..aww

umi alya said...

len kali leh tempah

Ummu Muhammad said...

wahhh tak payah beli mahai2..boleh buat pun...cantinye noen sentuhan u...

Ummu Muhammad said...

ehh lupe syafakillah!

Zira Aziz said...

..cantik...t shirt lama pn ade guna ye...cupcake???.. :P

IntaNBerliaN said...

wah cantiknya noen..!! tahniah.. leh ber'cp' la pasni :-)

Bui Junaidi said...

COMEL LA..:)

aTieYusof Family said...

Cantik nya...
dah boleh ber CP lepas ni...:)

yana aina said...

suka tgk tuto kat google .. konon2 blk nak buat. tp bila blk malas melanda. heheh

Farah Waheda Wahid said...

comel jer...