Thursday, March 21, 2013

Another CPs

nampak sangat tengah kemaruk CP kan? maap la ye sebab kene layan karenah mama alya yang bermusim ni...hoho...siap lagi 2 CP tapi yang ni version pantyliner ataupun lightflow...yang sesuai tuk di pakai pada hari2 biasa ataupun hari2 penghujung 'sahabat karib' kita tu sebab yang ni xde PUL..ai sandwich kan soaker dengan flannel & t-shirt aje...

gatai letak label w/pun tuk pakai sendiri ;p

touch to our skin side - printed flannel ;)

erk...macam senget lak label tu...hentam je la ^_^

tengah survey2 selain flannel, nak guna fabric apa lagi untuk touch to skin side tu..ada jumpa organic bamboo velour kat site bamboolite, kat tinytapir pun ada juga..masih confuse antara bamboo velour, bamboo fleece, bamboo terry lah...aish macam2...k.mila, semua tu untuk soaker ke ape kak? ape beza bamboo fleece dengan bamboo fleece heavy? tapi yang saya pasti bamboo velour sesuai untuk dijadikan top layer/touch to skin side, begitu juga dengan microfleece...ke asalkan nama bamboo sesuai touch ngan skin kita? oh pening kejap =_='

berita gembira PUL fabric sy dh order 1meter from local shop...tak sabar rasanya nk jahit CP banyak2...hoho padahal order dress banyak je lagi dok beratur untuk dijahit...huahua


kene tukar mood jahit CP ke jahit dress cepat2 nih...hoho


14 ::ThoughT(s):: :

Zee Suhaini said...

wahh..cantik la mama alya..

Izyan Liyana said...

comelnya pad! kak noen, teruskan usaha! waahhh dah ada label.. *kagum!*

Mila@Rimbun said...

Hihihi ada yang seru namaku disini rupanya

Ini pendapat akak ler:
-Bamboo velour tuh better letak kat tengah, satu side tuh berbulu n shining skit. akak pernah terbaca, kalau letak kat luar ianya senang koyak after several wash sbb kalau tak silap ler, kandungan bamboo nya banyak, tak berapa tahan sgt. Tp very good as sandwich (sorry lupa link kat mana akak baca ni)
-Bamboo fleece lebih tahan, boleh guna kat luar, mmg ok sangat as next to skin, tp agak senang nampak kotor, but boleh basuh ngan soda bikarbonat, make sure guna belah yang tak berbulu tuh utk next to skin
-Bamboo terry, yang ni mcm tuala tuh, agak tebal, ok jugak letak as next to skin
-bamboo jersey- nipis n very stretchy, tak berapa sesuai sgt utk CP, kalau buat underwear mmg ok, sejuk jerr
-microfleece ni sintetik fabric, functionnya untuk stay dry, so kulit takan lembab, tapi kena test dulu, kalau mcm kulit akak ni alergic to microfleece, merah2 n gatal jadinya. so itu yang akak jadikan sandwich jer.
-minky... yet to test.. tapi akak dok baca review pasal minky as next to skin fabric, katanya agak panas. Akak ni fabric dah beli tapi lom buat lg.
-cotton knit.. or kain t-shirt tu lah... akak rasanya yuzlin@yuhmico offer this kind of CP.
-catton batting pun boleh guna as sandwich (ini through bacaan, tapi sangat sayang nak potong cotton batting ku itew hihihi, sanggup lg potong zorb)

sekadar sharing, tp ini through experience n reading je lah.. mungkin ada yg terkurang or tak betul jugak my opinion ni

NoEn said...

@Mila@Rimbun
wah TQ kak atas penerangan yg panjang lebar...ada baca juga bamboo velour susah nk hilang stain dia..some prefer minky..tapi entah la...gamaknya kene test dulu la kot...

baru jer order bamboo velour kat bamboolite...niat asal nk letak as top layer tapi nampak gayanya kene sandwich la kot sbb akak ckp cepat rosak...

NoEn said...

@Izyan Liyana
ish label ni dh lama izyan..dr tahun lepas lg nih ;p

aizu's life said...

1 hape pn x paham bile bc komen akak2 kat ats tuh.. pnjg lebar.. hehe..

Salma Tayo said...

saya rasa better bamboo letak kat bahagian dalam.bagi saya minky / cotton the best untuk yang kena dekat skin. :)

Zira Aziz said...

...msh mngumpulkan kekuatan n keyakinan untuk mnggunakan CP..xpe2, bt byk2, nnt sy order :P ..

NoEn said...

@aizu's life
hehe..itu adalah segala jenis fabric yang sesuai/ tak untuk buat CP nih

NoEn said...

@Salma Tayo
might be...kene test dulu..kalau anak pakai microfleece ok jer, maknya ni ok jugak kot..kalau tak hentam ajo lah flannel ;p

NoEn said...

@Zira Aziz
jom kita cuba cikgu...as start ni cuba pakai kat rumah je dulu..bila dh cukup yakin kita pakai la time g jenjalan pulak...hehe

CeqGu said...

Malu nak tanya, tp takut sesat jalan, errr cp tu apa sbnarnya huhu.....larikkkk malu! Malu!

NoEn said...

@CeqGu
ceqgu, CP tu cloth pad...boleh tengok kat entry sebelum ni...kira pad yang boleh dibasuh dan pakai semula...jimat & paling penting selamat dr sebarang chemical ;)

Ummi Iman said...

Wah ada lagi keluaran terbarunya ;) menarik.