Tuesday, March 19, 2013

DIY Cloth Pad

Sebenarnya dah lama teringin nak DIY cloth pad...tapi tak terbuat pun lagi..alasannya material untuk buat CP takde dan xde masa (nampak sangat alasan kan?)...tapi makin lama makin kuat naluri ini untuk go to natural...anak dah ber 'cloth diaper', mama je yang belum ber 'cloth pad'..macam mana pun saya kene juga buat CP...kenapa tak beli aje kan?padahal banyak je CP kat local pasaran..tapi itu lah dah nama tukang jahit (tak bertauliah), semua benda nak dijahitnya sendiri...ngehngeh

dulu dah study tutorial untuk buat CP, tapi sekarang kene study lagi sekali la...sebenarnya nak buat CP ni boleh aje recycle t-shirt lama kita tu...ok dh settle satu masalah...untuk soaker dia kita guna t-shirt lama..untuk PUL fabric, sy terfikir nak guna CD alya yang dh rosak tapi still boleh menampung aliran period kita tu...semalam dh print pattern, dh gunting dh pun kainnya cuma tak terjahit je lagi...in shaa Allah nak sambung lagi malam nanti...sementara waktu untuk button snap tu saya akan guna snap button biasa yang ada kat rumah ni je lah...

saya banyakk refer kat blog Anic cara buat CP ni...segala link untuk buat CP bermula dari tutorial, then local seller yang jual material untuk buat CP anic letak dalam blog dia...so sangat memudahkan process pembelajaran saya untuk buat CP nih...

ramai orang dah convert to CP ni..banyak kebaikannya..selain dapat berjimat, kita pun free dari terdedah dengan chemical yang ada di normal pad tu..


kebaikan ber 'cloth diaper' telah saya rasai, now turn untuk rasa kebaikan ber 'cloth pad' pula ^_^


14 ::ThoughT(s):: :

Mila@Rimbun said...

Selamat berCP yerr..
Kalau takde PUL, boleh guna kain velvet yang jual kat nagoya tuh jer, rasanya RozyAnna ada share arituh, mmg tested no leakage, murah pun yer jugak

NoEn said...

@Mila@Rimbun
akak la ni tak mau restock CP...at last kene jahit sendiri...muehehe

oh ya velvet ok eh...tq kak..nk cuba jahit n test dulu..

Farah Waheda Wahid said...

nak tengok gambar? ada tak?

occaylah tu...ada talent semua benda nak jahit sendiri...jimat...

Kesuma Angsana said...

mmg rajin sungguh ler

fiqkbe said...

fiq pn teringin gak nk berCP. myb nk try lu satu b4 berDIY sendiri ;)

Zira Aziz said...

eh, baru je bc psl CP kat blog kak suzie.. nmpknya semua dh beralih pd CP..sy pn nk kne try jgk ni ...

Suzie said...

Noen sudah terjangkit dengan ku.hihihi mari mari mari cp cp cp jimat lo

IntaNBerliaN said...

napelah pandai sgt jahit ni... jeles tgk ni.. untung betoi la... saya ni plak, xnak belajar jahit plak.. adehhh

NoEn said...

@fiqkbe
yes..u should try..hehe

NoEn said...

@Zira Aziz
jom sama2 berCP ;)

NoEn said...

@Suzie
memang berjangkit dengan akak la ni dok tayang CP yg akak jahit sendiri..tiba2 semangat berkobar2 nak buat CP..hehe

MamaDaniel said...

Rajinnya NoEn.. saya nak jahit nursing pad dulu la.. hihihihi... ;P

aTieYusof Family said...

Bagus cuba..
nti klu menjadi boleh kami tempah..
Jimat byk klu guna CP ni..:)

Nanee said...

Salam perkenalan....tima kasih utk panduan menjahit cp....im trying my best to get my own ones....hope ada masa n kerajinan utk hasilkan cp sendiri....salute uols sbb ada keinginan dan berjaya utk hasilkan sst yg murah dan selamat utk dipakai n yet dpt pula share n beri guide kpd org lain...