Wednesday, April 10, 2013

Sikit-Sikit, Lama-Lama...

Seperti pepatah melayu, sikit-sikit lama-lama jadi bukit...itulah yang saya cuba terapkan dalam diri alya...menabung dari kecil..teringat dulu masa kecik2 saya dengan adik ada tabung sorang satu..tabung 'tabung haji' tu...masing2 berlumba2 untuk tabung sapa paling berat and cepat penuh...bila dah penuh ma akan masukkan dalam akaun tabung haji...hehe 

Tabung froggy alya

Froggy ni dah jadi tabung alya dah..inherit dari mama alya la ni..ingat lagi beli tabung ni kat JJ wangsamaju masa zaman belajar dulu...hihi..see? siap muka froggy bersalotape lagi tuh sebab injured...hihi..since alya kecil n pandai masukkan duit dalam tabung ni, asal ada duit syiling pasti kami akan suruh dia masukkan duit dalam tabung...selain melatih motor skill alya, dapat juga latih dia menabung...

sekarang pantang nampak duit syiling kat rumah / dalam kereta pasti dia akan cakap "nanti simpan dalam tabung eh"...kadang-kadang tu duit syiling dalam wallet mama pun di'kebas'nya sebab nak masukkan dalam tabung...hihi..duit kertas dalam tabung tu duit org bagi kat alya..yang syiling tu hasil kutipan alya dalam wallet mama & baba, kat rumah & dalam kereta..hihi

ini pula kisah tabungan mama alya...start awal jan 2013 hari tu... consistently simpan RM2 per working day kat office...terfikir cara ni bila ada someone share kat FB...sikit2 lama2 jadi bukit...dari RM2 bila dikumpul2 jadi banyakkan?...

jan 2013-as per date (10/4/13)

sebenarnya tak terasa pun simpan rm2 sehari..kalau kita ada lebih boleh la simpan like rm5/rm10 sehari..wah lagi masyuk kan..tapi kene disiplin lor..jangan amik duit tu then kalau amik pun kene ganti balik..kita tengok at the end of year dapat kumpul banyak mana..mana tahu boleh bawa family g bercuti lagi...ahaks..berangan o_o
   
saya khas kan duit ini untuk 'leisure' kan diri aje..untuk keperluan lain and tanggungjawab lain termasuk simpanan untuk waktu2 kecemasan telah di agih2kan once dapat gaji...

***bukan untuk show off tapi sekadar berkongsi ^_^

dah lama cari tabung baru untuk gantikan tabung alya tu tapi xde yang berkenan dihati lor -_-


14 ::ThoughT(s):: :

Nida Mohd said...

saya beli tabung yg ada kunci mangga tu, kunci bg hubby pegang, kalo tak selalu korek..hihi

Mieya Atiera said...

comel je. Patutlah Alya pon mudah tertarik untuk menabung.

Asmar Arafad said...

sama2 kita menabung..follow here..

http://asmarpunyablog.blogspot.com/2013/04/bubbly-associates-giveaway.html

Kakzakie said...

Anak-anak kakak ada tabung tapi kakak dah tak ada tabung sebab asyik tak ada lebih ajelah Noen..

izan mama mia said...

mmg menabung amalan mulia..baguslah kalau anak dah suka...cantik tabung tuu..,mia gn botol bedak jer..

umi alya said...

wow.. alya kaya..

Kesuma Angsana said...

bagus sgt !

MamaDaniel said...

Saya masa kecik2 dulu ada tabung ayam.. yang nak korek kena tonggeng2 tu.. haha.. betapa susahnya nak cilok duit tabung.. hihihi... sekarang anak2 guna tabung botol susu yang beli kat petronas tu..

Ummi Iman said...

Moga Alya menabung dgn jayanya :) iman skrg tabung angry birds ;) dah penuh.. maklumlah kecil je. Bagus kan menabung awal2 ni. Kami pun sentiasa menabung utk Iman demi masa depan dia.

tenku butang said...

teman pun suka menyimpan gak dulu.. tp semua syiling dh masuk ke bank.. heee.. ada lea berbaki sikit bila dh asik kuo jea masuknya idak.. heee

nurbijen said...

habit yang menarik.... tapi kena disiplin :)
Biasa hubby suka simpan syiling, saya pula yang tukang korek.... hihihi

RynaHakimi said...

Menarik jugak tu simpan rm2 sehari..Even kalo singgit pun tetap ada hasilnya..Nak cubalah.. Thanks sharing ye noen ;)

n O e s u h a i m i said...

alya dah besar..dh byk duit simpanan...kan senang...

Ummu Muhammad said...

puan noen yg ni i angkat tangan sbb i mmg tak berdisiplin..simpan korek balik hahah..tapi tgk tabung u betul2 terinspirasi nk jugakkk!!!