Sunday, May 19, 2013

Chenta Hati Baru Mama Alya...

As-Salam dan selamat petang semua...Alkisahnya bermula apabila saya 'terbaca' entry k.mila tentang baby baru dia khamis lepas...mula la saya pun tergedik2 tanya kak mila dia beli kat mana, etc dan k.mila pun dengan senang hati share with me...dan dengan penuh kelembutan dan manja, diri ini meminta izin daripada "bos" supaya diizinkan diri ini memiliki si dia yang telah lama kuidam-idam kan...dan alhamdulillah syukur pada Allah kerana telah mentakdirkan mr.Bos izinkan untuk memiliki sidia...

dan ini lah chenta hati baru mama alya...Brother NV950...

NV950 [16/05/13]
boleh jahit lurus dan sulam...deco stitch pun banyak...akan guna mesin ni untuk jahit deco stitch, sulam dan juga untuk buat botton hole...untuk jahit lurus saya masih lagi setia dengan mesin industry saya tu...

mula2 tu macam jakun juga la..iyo lah ai mana la biasa dengan computerize machine nih...gigih refer u-tube nak tahu cara guna benda alah ni...at last berjaya juga setting dengan betul hasil bantuan u-tube and k.mila...TQ k.mila tolong saya...

try and error untuk meyulam...guna pattern and font yg diberi...boleh la...

 Try and error guna free design daripada internet...hmmm not bad i guess...

 dan last sekali test sulam kat towel alya yang tak berapa nak baru tuh...and as always she said 
"wahhh...mama, cantiknya..." 
"mama, bebear ada susu" 
"mama, ada ABC"...bla..bla..
embroidery design from net, and free fonts given


Baba alya pun excited dengan mesin ni...gigih dia belajar cara nak guna mesin ni...hehe..Thanks banyak-banyak ye Ba

31 ::ThoughT(s):: :

Ummi Iman said...

Wah menariknya. Berpa harga mesin ni?

Suzie said...

eee husband minat bagus la...dulu masa akak kat kelas epal ada lelaki ni bisnes sulam .dia beli 3-4 mesin ambil upah sulam nanti boleh bisnes ... ...husband akak hmmmm

Ayu@Sweetlilcraft said...

wah bestnya, ayu punya nv90 je. untuk sulam semata-mata. Oklah, takdelah jadi tukun :). Nanti joinlah kaki sulam kat FB.

Ummu Muhammad said...

chenta baru uuu...i luv u tooo...bile i nk satu yg tu....

ieda immi said...

wahh semakin cantiklah hasil tangan adik nanti ;)

fiqkbe said...

wah cantiknya! bestnya mesin jahit ni ;D

MamaDaniel said...

Wow! Bestnyer... gadjet baru...! Meleleh air liur makcik menengoknyer... pasni mcm2 sulaman la bleh dicuba... eeeeee... syioknyer!!

SoNice said...

wahh..rupanya demam NV950 belum kebah lagi..tahniah kerana berjaya memilikinya..
sy dh hampir setahun beli, tp byk lagi belum teroka..contohnya nak jahit lubang butang pun tak pas lagi..hatta nak pasang tapak zip pun belum lagi berjaya..
tapi best mesin ni sbb all computerized main tekan tet tet je...dan semua quilt comforter yg sy jahit guna mesin ni je..

Mila@Rimbun said...

akak pun lom test sulam lagi. Dok sibuk nak siapkan quilt jer.

Dah ok ke setting benang arituh?

Masa sulam kat tuala ni Noen guna tak cling wrap tuh? Ye ke namanya cling wrap eks... alaaa plastik nipis guna untuk wrap makanan tuh?

Zee Suhaini said...

cantik...bestnyer la pandai menjahit..

NoEn said...

@Suzie
alhamdulillah k.suzie, dia minat...hehe..dia juga biasa tlg saya jahit tepi baju

NoEn said...

@Ayu@Sweetlilcraft
dh request join...tunggu admin approve je...hehe

NoEn said...

@Ummu Muhammad
beli jangan tak beli..hehe

NoEn said...

@MamaDaniel
itu la harap ada masa la untuk mengadap sulam2 nih...tak pun sub-con kat hb je

NoEn said...

@SoNice
jahit lubang butang amat penting bg sy yg menjahit dress ni..hehe...

NoEn said...

@Mila@Rimbun
dah ok la ni kak...kalau tak xde la hasilnya...hehe

mula2 sy xletak kak, pastu teringat pernah tgk/baca somewhere letak plastik tu..baru letak

PuanZaniff said...

mkin rancak la akak jhit nnti ye..bestnya tengok..

Kakzakie said...

Kakak tak pandai pun dan tak ada pun mesin berkomputer macam ini. Kalau pandai memang boleh buat macam-macam - cantiklah:)

izan mama mia said...

slmt menyulam...musti mahal tuu

Puan Bui Junaidi said...

WAH,SEMAKIN BERSEMANGAT MENJAHIT LEPAS NI..^_^

Tuan Juhaida said...

Wah bestnya mesin ni.gigih gitu menyulam hihi.sy mjahit pun x pandai huhu

CeqGu said...

cikgu pun terliur, tapi tangan jenis yang tak rasi dengan jahit menjahit huhu

Yaati Nor said...

wahh bestnya..teringin gak dah tanya en asben tapi tak approve dia kata thn depan..

aTieYusof Family said...

wah! bestnya dah ada mesin baru.. bertambah gigih lepas ni menjahit..:)
suami sy pun minat jahit, tapi dia jahit tangan je..:)

IntaNBerliaN said...

wah, canggih sunnguh mesin jahit ni eyr... saya xpnh tau ada mesin jahit camni.. mklumlah, xminat + xreti menjahit.. hihii

Ummu Muhammad said...

noen ni mesin yg orang duk kate2 tukan..u dapat 2100 ke rege die?

umi alya said...

agak2nya kalu akak beli ni berbaloi tak?? (maklum le tak reti & tak minat menjahit ahakkkkkkkkkkk)

NoEn said...

@Ummu Muhammad
ai beli 1999...best la mesin ni...kiki

Zira Aziz said...

..blm lg dlm perancangan nk tmbh mesin baru sbb yg sedia ada pn sikit lg nk jd tukun ..hahaha

Mimie Najib said...

bestnya ada mesin sulam..tingin sangat nak ada..tp rajin ke nak guna..hehehe

Lin Yaacob said...

Boleh bagi tutorial utk wat design sdr ke?