Monday, June 24, 2013

Jerebu

Alya kata "mama, asap"...bacaan terkini IPU index di kemaman 253 (sangat tidak sihat) berbanding semalam hanya 182...tapi alhamdulillah malam tadi hujan tapi area rumah saya tak hujan...diorang cakap lebat juga hujannya...alhamdulillah kalau tak mesti lagi teruk kan jerebunya...

gambar petang semalam on the way balik dari kerja...

badan alya sudah menunjukkan yang dia kurang sihat...mata bertahi..itu benchmark saya nak tahu samada alya sihat atau tak...sebab setiap kali mata alya bertahi means badan dia kurang sihat...mungkin akan demam atau apa2 saja lah...biasanya sy akan boost immune system alya dengan bagi dia minum VCO dan madu...in syaa Allah sakitnya tak melarat...

Banyakkan minum air kosong dan kurangkan aktiviti luar...stays indoor lebih baik...harap2 keadaan jerebu ni tak berlanjutan...sama2 kita berdoa semoga Allah menurunkan hujan rahmat untuk membersihkan udara kita yang tercemar ini


kat dalam office ni pun berbau asap T_T


8 ::ThoughT(s):: :

Suzie said...

Akak langsung x buka tkap. Anak2 pun bg madu juga

Ummi Iman said...

Tempat kita sama2 tinggi ipunya. Mmg sesak nafas bau asap dan kepala rasa berat je. Mujur terkawal lagi. Kesian kat anak2kan. Semoga Allah turunkan hujan. Amin

nurbijen said...

Teruk juga jerebu kat terengganu, take care mama alya

Suzie said...

Smlm sekolah cuti akak merayap ke ikea parking ike pun jerebu ....

Mila@Rimbun said...

wahhh tinggi tuh.. dah lebih 200.

harini akak dah hantar anak ke sekolah, tapi bagi mask, suruh pakai tp tak taulah... hopefully kalau kawan2 x pakai pun dia still pakailah

deq's qienz said...

risau ja kan..semalam ujan..arini oke sikit tak??

mama aryan said...

betul tu..waktu jerebu mcm ni elok dok rumah je kan,air masak kena minum banyak2

Ummu Muhammad said...

noen i bagi madu bolat2..mudah2an sistem imun anak2 kite kuat!