Sunday, July 28, 2013

Kudis Api

seminggu atau dua minggu lepas alya kene lagi sekali kudis api atau bullous impetigo...dulu pernah kene sekali (refer entry ini) tapi masa tu dah banyak baru mama take action bawa pergi klinik...tapi kali ni mula-mula kena tu mama cuba rawat sendiri dulu (konon pandai sangat la kan) hihi...

mula2 kena kat kaki tapi masa tu tak expect pun itu adalah kudis api...ingatkan sebab dia garu..then bila tengok kat dada macam ada biji air, seperti dah boleh agak macam impetigo...ceh berlagak pandai sekali lagi...hoho...sedaya mungkin mama cuba rawat secara natural tanpa antibiotik (impetigo adalah jangkitan bakteria dan perlu kepada antibiotik) dan ubat dari doctor...

lepuh air yang dah pecah tu mama sapukan madu (madu bertindak sebagai antiseptic, antifungal dan antibacterial)..dan mama cuba boost immune system alya dengan bagi minum madu dan VCO supaya badan dia boleh lawan kudis tu...mula-mula memang kudis dia nampak dah makin baik, tapi as we know impetigo boleh berjangkit kalau air bisa dia tu terkena kat tempat lain...esoknya ada lagi kudis baru yang naik 2-3 biji kat dada...hoho

so baba alya bawa juga alya g klinik sebab takut makin banyak naik and berjangkit kat orang lain pulakkan...tapi mama minta dengan baba cakap kat doctor tak mau antibiotik (sebab mama yakin sangat impetigo alya dapat baik tanpa antibiotik) sebabnya baru naik 3-4 biji dan pada perkiraan mama antibiotik tak perlu, badan alya masih boleh melawannya...hoho...instead of bagi antibiotik, kita boleh bg probiotik...dan mama xde pun beli probiotik tapi bagi alya makan tempe (tempe & yogurt adalah probiotik)..nasib baik alya suka makan tempe, mama pun sama walaupun kami bukan orang jawa...hehe..

so masa pergi klinik tu doktor hanya bagi ubat cuci dan sapu...doktor dah pesan akan lambat baik kalau tak bagi antibiotik...tapi takpe mama bukan dok saja, mama cuba merawat secara natural, doa dan tawakkal....ubat cuci and sapu dari klinik tu mama guna 3-4 kali macam tu je lepas tu kembali kepada natural way...bila kudis tu kering, mama continue letak madu dan vco bergilir-gilir kat kudis tu...dan untuk makan, mama continue bagi alya madu dan VCO...

antara tips penjagaan impetigo (daripada hasil bacaan saya..ada yg sy amal, ada yang tak..hoho bad mummy)
  • perlu kepada antibiotik kerana impetigo adalah jangkitan bakteria tapi mama derhaka...hoho (sila dapatkan nasihat doc sebelum buat keputusan untuk on antibiotic atau tak)
  • jaga diet dia, amalkan makanan yang high vitamin c like oranges etc
  • jaga kebersihan...ini sangat penting...basuh/tukar cadar, asingkan baju anak..rendam dengan air panas/suam, ada orang siap rebus baju anak dia..hoho mama idok le sampai ke tahap itu -_-'
  • campurkan air rendaman baju dengan acv(as antiseptic)
  • sidai baju kat terik matahari...kasi bunuh semua kuman2 tu
  • sebolehnya quarantine anak buat sementara waktu, jangan hantar taska dulu atleast sehingga impetigo tu kering...kesian kat anak orang lain nanti berjangkit T_T

dan alhamdulillah alya telah sembuh sepenuhnya...apapun nasihat saya kepada semua termasuk saya sebaiknya dapatkan nasihat doctor terlebih dahulu sebelum kita decide cara rawatan...tengok doctor diagnose sakit apa then kita usaha merawatnya secara alami...insyaAllah kalau kita yakin dengan kuasa Allah disertai dengan usaha (bukan  goyang kaki aje) sakit itu pasti sembuh... 

mungkin merawat in natural way kita lambat dapat lihat kesannya tapi percayalah itu lebih baik daripada ubat-ubatan yang mengandungi dadah/steroid dan sewaktu dengannya...amalkan makanan sunnah dan makanlah makanan yang sebenarnya...


Ramadhan 19...cepatnya masa berlalu =_='



11 ::ThoughT(s):: :

umi alya said...

alhamdulillah, sib baik elok..

Suzie said...

Sakit tu.... Kesian dia. Patut dia demam sblm ni.

nurbijen said...

Kudis api ni sama tak dgn kudis buta?
Nasib baik alya dah baik...
Aisyah dulu jenis berkudis juga, tapi saya berubat cara tradisional... skrang nasib baik dah OK :)

Ratu Hatiku said...

Ksian...nasib baik da sembuh ya. Tq sebab info nie..

NoEn said...

@nurbijen
k.nur, kudis api ngan kudis buta lain...

Ummi Iman said...

Tak tahu pun ttg penyakit ni. Moga alya cepat sembuh ya.

Kesuma Angsana said...

siannyer .. moga cepat baik yer !

Zira Aziz said...

..kudis api tu cm mne ye?..org beso blh kena ke?..sbb pnh kena gatal2 cm ni ms duk hostel dulu..tp kat jari je..tiap2 mlm rendam tngn dlm air suam2 pns..pedihhh..tp alhamdulillah mujarab ;P..

Puan Bui Junaidi said...

NI FIRST TIME BUI DGR PASAL KUDIS API

Ein Makrai... said...

saya pernah kena tahun lepas sebulan sebelum raya....alhamdullilah dah ok seminggu selepas raya...kembali ke blog dan follow..

Sheila Mutalib said...

assalam..thanx info.. tgh menggagahkan diri ni menggoogle pasal impetigo.. coz dania dah kena jangkitan.. ni pun doktor btaw.. ingatkan ruam biase..