Wednesday, July 24, 2013

Pengalaman Pertama...

Ini cerita dua hari lepas...alkisahnya kami terpaksa pergi ke KL untuk satu urusan yang penting...pergi sehari cuma, terus balik..tak sempat bermalam pun kat sana kerana mama alya udah kesuntukan cuti...hihi...

nak dijadikan cerita memang alya excited la bila cakap nanti kita naik bas ikut baba pergi work (pengalaman pertama alya naik bas)...semantara tunggu nak naik bas dia tak tidur...suruh tidur tak mau...lebih kurang jam 11 malam dia cakap nak muntah...2-3 kali juga pergi toilet sebab dia cakap nak muntah tapi tak muntah pun...end up dia tertidur kat depan tv sementara menunggu mama & baba bersiap...masa tu tiba-tiba je badan dah rasa suam-suam...since dia dah tidur ktorang angkat je la dia and letak dia kat seat belakang...baba dh nak kunci pintu dah ni sekali alya muntah dengan banyaknya...abes seat + bantal kene muntah...adeh dah la lambat sikecik ni muntah la pulak...terus mandikan alya & bersihkan seat...sampai kat bus station, dia muntah lagi...ada la 2-3 kali juga dia muntah sementara tunggu bas datang...kami standby plastik siap-siap sebab takut dia muntah lagi dalam bas...jangkaan kami tepat sekali dalam bas dia muntah lagi...adeh...pengalaman pertama menaiki bas yang tidak menyeronokkan -_-'

kiri: gambar atas bas
kanan: on the way ke rawang

tapi alhamdulillah lepas 2-3 kali muntah dalam bas, alya lena dibuai mimpi begitu juga mama...hehe...tapi, sampai KL muntah lagi dan berterusan sehingga lebih kurang jam 8 pagi...huhu...mmg masa tu dah berkira2 nak ke farmasi nak cari oral salt...takut alya dehydrated...satunya dia xmau minum, even susu pun xmau, lepas tu kalau dia minum air walau seteguk dia akan muntah...cuba paksa dia minum juga tapi dia taknak...agaknya dia tahu kalau dia minum dia akan muntah..thats why dia tak mau minum...

lebih kurang jam 8 pagi lebih kitorang gerak ke tempat yang dituju untuk selesaikan urusan penting itu...kat situ alya kembali aktif, dah mau lompat sana lompat sini...adeh, pantang sihat sikit terus aktif ini budak la...huhu...alhamdulillah selepas urusan tersebut settle kitorang gerak ke office baba alya...ya baba alya harus bekerja la sebab dia pun sudah ketandusan cuti...hoho...

niat asal kononnya mama alya nak la shopping sikit kat sogo...pada awalnya alya sudah nampak macam sihat, tapi lama2 dia kembali pasif...sempat belikan kasut raya alya jer lepas tu dia sibuk ajak balik...dia pun dh tak mau jalan, minta didukung (sangat tak larat nak dukung ini budak..hoho)...badan pun mula panas...so, kitorang balik ke office baba...sempat belikan bubur untuk alya...lepas alya makan bubur dia macam aktif balik...hari tu baba alya minta balik awal sebab malam tu kami nak balik kemaman pula... 

kat meja  baba alya...ada gaya tak? hehe
bila dia rasa sihat sikit, terus aktif balik...

sampai rumah ayah ngah, alya mula demam...badan dah panas, sampai la balik rumah kat kemaman ni...tapi yang leganya dia sudah mahu menyusu walaupun tak mau makan...itu la kisahnya pengalaman pertama alya naik bas...hihi

kiri: kat rumah ayah ngah
kanan: kat putra sementara tunggu bas
bila tengok gambar ni nampak sangat dia tak larat...huhu
**walaupun ku tahu coolfever tak bagus tapi terpaksa
pakaikan juga sebab susah nk jelum kepala dalam bas...huhu

alhamdulillah hari ni dah tak demam dah...sibuk je dia cerita yang dia demam pastu muntah...hihi...

tiap kali alya ke KL, ada jer yang tak kena dengannya, sebelum ni cirit birit, pastu kali ni demam...hmmm nampak gayanya key el tak sesuai untuk alya...hehe


8 ::ThoughT(s):: :

Ummu Muhammad said...

kesian alya... ;) dah sembuhkan.. ;)

Nida Mohd said...

sian alya..smpi muntah2 n demam dek penangan naik bas ye...

umi alya said...

Lorrrr siannya Alya, harap2 hari dah pulih seperti sediakala

Mila@Rimbun said...

alahai.. cian dia, nanti lelain kali dtg KL jom singgah rumah aunty k

Ummi Iman said...

Kesian alya. Nervous agaknya nak jln jauh. Penat tu pergi balik hari.

nurbijen said...

kesiannya kat Alya... ore kelate kata, tak sekung duk KL... hihihihi, teganu juga yg serasi dgn Alya

aTieYusof Family said...

kesian Anak dara ni..cuaca KL tak sesuai kot kat dia...hehe:)

Zira Aziz said...

cian alya..lps ni mama baba alya kena bwk alya naik bas lg..utk merasa pnglmn pertama naik bas ms x demam hehe