Sunday, July 21, 2013

Sindrom Lupa Bayi???

Negara digemparkan dengan kisah seorang ibu terlupa atau meninggalkan anaknya tanpa sengaja di dalam kereta dan mengakibatkan ahli syurga itu meninggal dunia...innalillah dan takziah buat keluarga...kalau baca comments kat facebook macam-macam gayanya...ada yang memaki, mencemuh tak juga yang memberikan semangat buat ibu itu...agar ibu tersebut redha dan tabah...berat mata memandang berat lagi bahu memikul.. T_T

ibu mana yang tak sayangkan anak? kalau Allah kata jadi, maka jadi lah ia...kita mungkin boleh cakap macam-macam tapi siapa kita untuk menghakimi...saya pasti dan saya sangat yakin ibu tersebut sangat sayangkan anakknya sebab saya juga seorang ibu... :(

Hal seumpama ini eh tak kot, seakan-akan kes ini pernah berlaku pada keluarga terdekat saya...cuma jalan ceritanya saja berbeza...sepupu saya pernah kehilangan bayinya yang baru 10bulan kot masa kejadian tapi yang pasti tak dapat berjalan lagi la...anaknya terjatuh dan lemas di dalam kolam ikan kat depan rumahnya...ala kolam ikan hiasan kat sudut-sudut laman rumah yang orang selalu buat tu la...dia ingatkan sibongsu bersama kakak-kakaknya yang lain, rupa-rupa tanpa sedar si bongsu keluar ikut pintu depan dan pergi ke kolam tersebut...bila sepupu saya cari anak dia, anaknya dah terapung kat dalam kolam ikan tu..Allah...masa tu dia tengah mengemas rumah, suaminya takde kat rumah... T_T

ok berbalik pada kisah budak yang ditinggalkan ibunya dalam kerata selama 5jam itu, 5jam bukan sekejap tau...ada comment yang saya baca takkan sesaat pun dia tak teringatkan anaknya? meh saya kongsikan satu artikel yang menarik untuk kita baca demi menyelami situasi sebenarnya... article "Forgotten baby syndrom" baca kat SINI ya..

Dari article tersebut ada kes yang meninggalkan anaknya more than 7hours...dan kalau kita baca kes-kes tersebut semuanya seperti ibu-ibu tersebut "ingatkan" anak mereka selamat.

“Some people think:"I can see forgetting a child for two minutes, but not eight hours.” But what they don’t understand is that in his or her mind the parent has dropped off the baby at nursery and thinks the baby is well taken care of. Once that’s in your brain, there is no reason to worry for the rest of the day." 


sama-sama kita sentiasa beringat dan berdoa agar kejadian seumpama ini tidak berlaku pada kita dan mana-mana bayi sekali pun...

"the truth is we are all vulnerable. We are all capable of making a fatal mistake"

jadi cukuplah kita menyalahkan ibu tersebut...ada yang meminta supaya ibu tersebut diberikan hukuman yang setimpal namun "accidentally killing your own baby is a lifelong sentence far greater than any a court could ever deliver"... :'(


Bulan-bulan puasa ni banyak sungguh kes samun, rompak dan pecah rumah...syaitan sebenar Allah telah ikat, yang berkepala hitam ni? minta jauh la dr semua tu berlaku kat kita...huhu


15 ::ThoughT(s):: :

Suzie said...

Maybe anak itu janjinya cuma 3 tahun bersama ibunya ......

Aisy Nasiha said...

Setuju dgn noen.. Saya sempat ziarah ibu ni semalam.. Mmg dia kelihatan terlalu sedih.. Ibu mana yg sanggup membiarkan anak pergi macama tu kan.. Janganla kita yang masih ada di dunia ni dgn anak2 yg comel ni cakap yg bukan bukan.. Kalau kita pula yg diuji oleh Allah belum pasti kita mampu nak hadapinya..

Noe said...

kita x tau apa sebenarnya yg berlaku pada ibu tersebut...mana2 ibu dlm dunia ni...x ada yg x sayangkan anak mereka...kecuali ibu tersebut ada masalah...

Ummu Muhammad said...

kawan nanges bace komen org

qadak qadar asbab nk mati
kite bagi makan anak sebelah kite nk jadikan takdir Allah tercekik dan mati, macam mane tu?

kasihanilah die..memang Allah kirim lupe buat si ibu mahu jadikan asbab kematian si anak T__T

Deqla Manjew said...

dah ajal kan.. moga jadi iktibar buat smua.. kena lebih alert dan jgn cuai lps ni..Al-fatihah buat arwah..salam takziah buat keluarga mangsa..

aTieYusof Family said...

Kesian sy pada arwah anak tu..dah takdir dia pergi dgn cara mcm tu..
yg kita ni kena ambil pengajaran..moga tak terjadi pada kita..pada Ibu arwah , mesti perasaan bersalah akan menyelubungi spjg hayat.. moga keluarga depa tabah..

MamaDaniel said...

Innalillah...

Dan nauzubillah.. hanya mampu berdoa untuk keselamatan anak-anak..

Mimi Azirah said...

Saya trime pic n kes sbnrnye kjdian yg blaku kat wassup sy..membe sy p**** so die de rau psl kes nih...

So jgn nk slhkn si ibu sbb si ibu pk ank die slmt dan de pd jgaan adik die..die lak nak gi meeting tuh yg lpe smua.tp pe yg blaku atas kehendak Allah.Kun fa ya kun kan...sama sama kite doakan si ibu kuat smgat...lgpn bnd tuh xjd kat kite jgnla kite nk tunding jari slhkn si ibu

BISHANANI OMAR said...

dalam kelam kabut menguruskan anak sendirian.
suami dia pula kerja outstation.
Sekarang saya sendiri bila turunkan anak dari kereta kat nursery siap pesan cikgu nursery pastikan saya turunkan kedua-dua anak saya Mustaqim dan Mursyid.
Bimbang terkejar-kejar urusan sekolah... anak tertinggal...
Semoga ALLAH bagi ketenangan kepada si ibu.
Si anak menanti si ibu di SYURGA...

Mila@Rimbun said...

Dah itu asbab anak dia meninggal dunia kan, siapalah kita nak menyalahkan takdir.

Kekadang akak rasa kurang setuju kalau orang kata "rasa selamat sebab anak2 membesar depan mata".... ayat tuh tak sepatutnya keluar dari mulut orang yang beriman kerana sebenarnya
‘“Lahaula Wala Quwata Illa Billah Hil Aliyil ‘Azim.”
Tiada Kekuatan dan Daya Melainkan dari Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Mulia.

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga kejadian ini djdikan pgjrn kpd yg lain2..

syiela said...

sedih sangat.. dah di tetapkan si ibu asbab kematian anak.. kita tak boleh nk pertikaikan ketentuan ilahi

PuanZaniff said...

bahaya tu..bila dh ada anak..harus la ingt status tu kan..
kang tiba2 leh pulak lupa ada anak..ishh

Anne Nurain said...

bahaya ny sindrom ni.. mintak dijauhkan dr kita smua..

Ummi Iman said...

Mmg kesian dgn nasib yg menimpa anak dan ibu tersebut. Ada byk pengajaran dan iktibar dari kisah beliau. Hanya Allah yg tahu.