Saturday, October 26, 2013

Buku Pink

Alhamdulillah rezeki dari yang maha Esa buat kami sekeluarga...alya bakal bergelar kakak tak lama lagi...and dia sudah pandai menggelarkan diri dia kakak ^_^

Masa buat buku ni adik baru 13weeks

masalah sama seperti dulu HB rendah kurang dari 11...ikut klinik kesihatan memang rendah la kalau kurang dari 11, tapi sebenarnya kalau HB sekitar 9,10 tu tak de la rendah mana...masih normal

Pregnancy kali ini agak teruk alahannya...dekat sebulan lebih dah saya muntah2, tak kira masa pagi, petang, siang, malam...kalau rasa nak muntah tengah tidur tu pun boleh bangun muntah lagi...tapi takpe seperti kata Jelitawan Organik (JLo), nak keluarkan segala unsur2 kurang baik dari badan mama ni..nak bersihkan perut dan badan mama, kasi tinggal yang elok2 aja untuk baby :)

Pregnancy kali ini juga saya tekad untuk tidak mengambil sebarang ubatan sintetik seperti folic acid pills,  dan segala jenis pil yang dibekalkan oleh KK...all go for natural, amalkan makanan sunnah, healthy food, real food...no minum air gula bagai, no ATT jab...InsyaAllah semuanya akan selamat dengan izin Allah

Bila dah ada pengalaman dan sedikit ilmu yang dicedok sana sini, ada la sedikit keberanian untuk tidak menurut segala protokol klinik yang macam-macam tu...kalau dulu saya ikut je apa yang diorang cakap...walhal benda tu unnecessary pun... T_T

Teruja sangat hari ni sebab baru je mak JLo homebirth pagi tadi...MashaAllah...unassisted homebirth...sambut sendiri baby tu...pool ngan doula ke laut..xsempat semua tu...Subhanallah


note to baba alya, can eh mama homebirth? boleh la...boleh la... ^_^


21 ::ThoughT(s):: :

RynaHakimi said...

Waaa...tahniah noen.. Happy la alya nak dapat adik ye ;)

Noen, nak tanya bleh ek kalo takmo minum air gula tu? Next pregnancy kalo bleh takmo terikat ngan protokol klinik sgt la.. Penat nak ulang alik sepital.hikhik

NoEn said...

@RynaHakimi
Boleh ryna...kalau kita yakin kita sihat kita boleh menolaknya...badan kita, kita yang bertanggungjawab sepenuhnya...tp kalau ryna ad history gdm sebelum ni susah sikit kot nak menolaknya

umi alya said...

akak agak daa... tahniah Noen..

Aisy Nasiha said...

Alhamdulillah..tahniah.. seronok dgr kisah orang mengandung ni. Jaga diri ye.. wlaau apa pun amalan semoga bayi n ibu sama sama selamat nanti.. berani tu untuk bersalin kat rumah..

Suzie said...

Dah agak...hihihi alhamdulillah.

Ummu Muhammad said...

akn ku syorkn utk reference geng2 preggy heee..kn noen hebat betullah! terus semngt jr tgk subhanallah!

RynaHakimi said...

Hahah..tula..ade sejarah la yang malas tu.. hari2 nak kena buat BSP. Padahal normal je bacaan glucose tu. Nyampah sampai 4 kali ulang alik klinik. Tu nak tambah ahli kena fikir 2 3 kali.. serikk ngan protokol tu semua..huhu..nway thanks ye :)

nurbijen said...

wah, mmg tekaan mengena... Tahniah Noen... Take care...
Masa pregnant Danish pun saya tak ambil sebarang pil, mmg mula eksperimen cara natural....
Home birth? menarik juga tu...

MulutPayau said...

Tahniah ya Noen...

Ummi Iman said...

Alhamdulillah. Happy dgr. Jaga kesihatan elok2 ya. Semoga baby terus membesar dgn sihat

Tuan Juhaida said...

wah tahniah! bestnya nak dapat baby lagi.take care n jgn lupa amalkan makanan sunnah yang berkhasiat.

Sobri Yaacob said...

tahniah sis :)

Mila@Rimbun said...

Tahniah.. patutlah sunyi skit lately ni yerr

MimahAjil said...

EDD kite beza 2hari je.saya 27hb...:)

MamaDaniel said...

tahniah laling.. :)
tahniah kakak alya..
take care!
:)

Puan Zaniff said...

tahniah akak..semoga akak n bb sihat selalu eh..

Kakzakie said...

Tahniah dulu dari kakak. Moga diberi kekuatan dan kesihatan yg terbaik. Alya mesti happy menanti detik-detik menjadi kakak.

Dulu masa kakak pregnant tak pernah pun kena minum gula Noen. Tapi sekarang dah macam procedure baru dah. Tapi alhamdulillah tiga-tiga anak kakak ok aje dan kakak pun sihat alhamdulillah..

Mimi Azirah said...

tahniah kak...tak sbr nk tgk baby baru

Kesuma Angsana said...

apapun tahniah & jaga diri yer !

UmmiAbi said...

Tahniah sis Noen.. Moga lbh sihat dgn pemakanan organik..
Dari group yg saa.. Done folo..hehe
Nukilan UmmiAbi

QasehnyaRania said...

alhamdulillah. tahniah akak