Wednesday, October 30, 2013

Minum Air Gula

Isnin hari tu pergi checkup adik alya kat klinik kesihatan(KK)...baru je minggu lepas buat buku kat klinik desa(KD) alih-alih minggu ni kene ke KK pulak...sabor je lah...mati-mati ingat sebulan lagi menapak ke klinik..sekali bila check buku pink tu adoiyyyaaaa minggu ni la kene ke KK...tujuan utama kene pergi KK 1 sebab untuk minum air gula (MOGTT) dan satu lg sbb appointment dengan doc..

Procedure untuk minum air gula ni kita kene puasa dulu..mlm tu kene puasa start jam 10 mlm..pagi sampai klinik amik darah, pastu minum air gula...after 2 jam amik darah lagi...nak tgk bacaan gula sebelum dan selepas minum air gula tu...TAPI mak tak buat semua tu...ngehngeh..memang dari awal dah niat tak mau amik test MOGTT tu...masa jumpa nurse untuk check kandungan dan blood pressure, nurse mcm terkejut eh patutnya awk kene minum air gula ni..selamba je cakap saya tak mau...pastu dia tanya la 2-3 soalan kenapa tak mau kan..nak senang cerita dia cakap nnti jumpa doc kene sign sikit la..i cakap okay.. :)

Pastu turn jumpa doc pulak..kene tunggu turn lagi..penat tau kalau ke klinik KK ni..banyak beno procedure nya..mula2 menunggu kat kaunter pendaftaran, pastu tunggu lagi kat klinik ibu dan anak, pastu tunggu lagi untuk jumpa doc..adeh pergi klinik hari tu dr kul 730am dekat kul 12 tgh hari baru settle semuanya...alya dah naik bosan dah..nasib baik ada small play area kat luar tu..kalo tak lagi haru kot

Ok alkisah jumpa doc pulak, macam biasa la bersoal jawab juga la dengan doc kenapa tak nak minum air gula kan..tapi saya rasa doctor ni ok la..terima dan tak mendesak..cuma dia kata awak sanggup terima semua risiko dan tak blame pihak kami kalau ada apa2 yang berlaku dikemudian hari? Kalau sanggup kene sign sikit la kat buku merah ni...saya ape lagi dengan hati berbunga2 la sign kat buku merah tu... ^_^


Note: minum air gula sebenarnya not necessary untuk semua orang..hanya bagi yang berisiko saja perlu buat ujian ni..tapi polisi KKM sekarang asal umur >25tahun kene minum air gula..kalau dulu orang yang berisiko sahaja yg kene (ada history, mengandung pada usia lebih 35..) Jadi kita ada hak untuk menolak ujian ini...tapi kene yakin la dengan kesihatan diri, jaga makan dan sebagainya...sapa-sapa yang ragu-ragu dan was-was jangan tiru I okay...


Ini bukan entry menghasut cuma sekadar perkongsian..mana la tahu kot-kot ada yang tak tahu bahawa kita boleh refuse untuk MOGTT and other unnecessary tests or procedures.. A mom will always do the best for her baby so do I..^_^

12 ::ThoughT(s):: :

JunAina said...

Pilihan di tangan kita cuma dok perlu berhati2 dan mengikut etika pekerjaan dia sahaja.

Mimi Azirah said...

sungguh xsggup nak minum air gula

Kakzakie said...

Itulah Noe... dulu kakak tak ada minum-minum gula pun. Tapi tak tahulah tempat lain sebab kakak ke hospital swasta. Tapi alhamdulillah jugalah tak ada apa yg tak baik terjadi..

Puan Zaniff said...

waa..dasyat la akak..

Iyiana said...

Salam. Kenal blog noen dari group Jelitawan Organik. Tahniah untuk yang ketiga. Saya baru merangkak-rangkak untuk anak kedua. Saya pon tolak minum air gula ari tu, kena tahan telinga kemudian jumpa doktor dan sign. Hee.. yang penting kita jaga pemakanan.

Aisy Nasiha said...

Tahun ni nampaknya ramai mama yang minum air gula.. tapi tak sangka pula boleh tolak uy minum air gula ni.. hebatlah noen... yakin dan jaga diri elok2 ye.. kita tahu keadaan diri sdiri macam mana....

Ummi Iman said...

Teringat pula makcik saya. Dia kata dia curah air gula tu dalam pasu bunga dalam klinik ;) terpulang pada masing2. Allah lebih tahu apa yg terbaik. Kalau tiada history rasanya tak perlu.

aTieYusof Family said...

Wah! tak tahu pun Alya nak dpt adik..apa pun TAHNIAH ye..mmg kita ada hak utk tolak procedure tu kan..minum air gula ni pun buat org mabuk..kawan2 ramai yg kena..pening2 lepas minum...klu yakin dgn kesihatan kta rasanya tak perlu lah minum kan...:)

Suzie said...

Akak anak no 5 baru minum air gula tu. Sebab masa tu umur dah 35. Tapi bila dapat result huhuhu memang kena control.

Kesuma Angsana said...

bab2 air gula ni yg paling KA malas sekali bila preggie hehehe

Tuan Juhaida said...

Salam,
Saya pun 3x pregnant tak pernah minum air gula.alhamdulillah,semua ok

QasehnyaRania said...

as-salam lama tak singgah.
akak pregnant bb no 2 ye. tahniah :-)