Thursday, February 28, 2013

Dia yang Suka Bergambar

tak perlu kata apa-apa...layankan aje la si gadis ini :)






bebear baru alya...hadiah dari chu...yang lama tu hilang entah kemana masa pergi holiday haritu...huhu


World Map Panel...

nampak tak malaysia kat mana? o_O

Ada ura2 mengatakan world map panel ni dh stop production...means pengeluar dah x buat lagi dah panel ni...so sebelum terlambat, dapatkan satu daripada local seller, D'amani Cotton Theraphy...hmmm panel dah ada, kita peram je lah dulu jadi pekasam...moga2 akan terhasil sesuatu la dari panel ni, either blanket, quilt atau pun wall hanging...  


tengah fikir untuk jahit sesuatu untuk alya & mama alya sempena majlis kahwin anak bos sabtu ni...just wait and see la ye...hehe


Wednesday, February 27, 2013

Wordless: Si Dia yang Rajin

Khusyuk with sticker book...







Study corner alya...study table & rak buku di sponsor oleh ayah ngah alya...TQ banyak2 ya kanda....semoga ayah ngah mendapat pahala setiap kali alya & adik2 menggunakan meja ini untuk belajar...



Monday, February 25, 2013

Indahnya Suatu Ketika...

Ehhee waktu lunch tadi buka la facebook...tiba2 ada la satu status ni up dekat my wall
 "gambar maso sekolah rendah, sape ada dalam gambar ni sila komen...tq ya"
so mama alya ape lagi kan...pergi la usha gambar tu dengan excitednya...mula2 tengok terus teringat kat dinding sekolah..then terus cari gambar sendiri...cari punya cari, akhirnya jumpa la tuan badan dok kat mana...ahaks cam comel je kan semua orang...wajah yang cute dan tulus suci...hehe...


gambar masa darjah tiga...kiranya umur 9 tahun la kan? heee udah 20 tahun tu...xsangka la si suhaimi ni simpan lagi gambar ni...teringat bila masa akhir tahun cikgu panggil...ingatkan buat salah rupanya tahun depan jadi pengawas...ehheee...igt lagi ketua darjah jatuh masa main..berdarah2..kita yg tengok ni yg terlebih takut, igt lagi masa darjah 3 ni la ayah xmau tandatangan buku rekod sebab keputusan untuk periksa tengah tahun xdapat no 1-3...itu gara2 sebab dapat anak buah baru, so banyak main dr belajar...nasib baik masa exam akhir tahun naik balik result...hehe

oh ya masa ni i jadi penolong ketua darjah...so sape yang terer sila teka i yang mana satu...ahaks...honestly hanya dapat cam few orang jer kat dalam tu...selebihnya mmg tak cam langsung...ada yang macam kenal tapi x ingat nama...huhu


Owh rindunya zaman kegemilangan masa sekolah rendah....huhu


Saturday, February 23, 2013

Cubaan Pertama Mama Alya

Sebelum ni kalau saya jahit dress kanak-kanak, saya gather part skirt tu pakai mesin aje...lebih cepat, sekata dan cantik itu pun kalau calculation betul la...tapi untuk pertama kalinya saya cuba buat handpleat...alhamdulillah berjaya walaupun agak mencabar...ya mungkin mencabar sebab 1st time buat kan...kalau dh biasa buat pasti kacang je kan...bak kata upin, kacang hijau jer...ahaks

hand pleat
kalau nak buat hand pleat ni kene ada pin banyak dan juga kesabaran yang tinggi...ehehe

close up hasil hand pleat...ok tak? kemas n sekata tak? hmmm walaupun susah, tapi macam suka laks sebab effect hand pleat ni lain la dari gather yg biasa tu...saya suka...saya suka...bak kata mei mei


hasil keseluruhan dress...alhamdulillah harap tuan punya dress ni suka la ye


ini adalah hasil semalam...seharian dok dalam bilik jahit bersama anak dara sambil tengok upin ipin..bilik jahit pun dah bertukar jadi tongkang pecah sebab anak dara tolong 'kemas'...mama pun dah hafal dialog upin ipin sebab dok ulang tayang banyak kali...apa pun saya suka sbb alya dah menunjukkan minatnya untuk menjahit...ahaks


kalau nak cuci mata, jemput le ke page mamalya ye...ehehe


Segment : Misi Bloglist By Cik Zara


mulakan entry untuk hujung minggu ni dengan bersegmen yer




click pada banner untuk join

TAG


Wednesday, February 20, 2013

Wordless : Alya Adriana

Orang dok sibuk nak masukkan segala beg ke dalam kereta, dia sibuk 
"ma, smile ma" 
" cepat la ma, smile"
 "ma, buat peace ma"
alahai anak, xde mase lain ke nak bergambar? nak juga time pepagi yang kalut ini...huhu...tapi xpe nak, mama layan je ^_^



Peace V yang kekadang jadi kekadang tak jadi...hehe


uh baru perasan anak dara ai pakai shoes terbalik....muehehe o_O


Monday, February 18, 2013

Alhamdulillah...Rezeki Lagi

Alhamdulillah tanpa disangka saya menang lagi Giveaway yang dianjurkan oleh D'amani Cotton Therapy...walaupun saya jarang sangat join GA, nampaknya masih ada rezeki untuk sy...syukur Alhamdulillah...

0.5 yard simply imagine & 1 panel of simply imagine

masih tak tahu nak buat apa dengan panel & fabric ni...nak buat quilt, kene tunggu mood berquilt tu datang, tapi entah bila la kan...sepanjang saya menjahit ni, baru 1 quilt saya buat untuk alya...ahaks...lepas tu beli panel, berangan nak buat quilt then perap panel tu tu jadi pekasam...hohoho

TQ d'amani cotton therapy sebab pilih saya as one of the winners...ini adalah kali ke2 saya menang GA yang dianjurkan oleh D'amani.


Baru je order world map panel dari D'amani...muehehe


Sunday, February 17, 2013

Hadiah Buat Mereka

Sempena kedatangan orang KB ke rumah kami, sempat jahitkan dress untuk anak-anak buah dress sorang satu...cuma yang kakak, Faqihah sy jahitkan skirt...lagi 3 adik pompuan dia(ahlam, aqilah, aisya) saya jahitkan dress...

sebenarnya untuk kain biru tu chu alya yang belikan untuk buat dress kakak, tapi since ahlam dah xde baju, kakak dengan rela hati bagi kain tu untuk buat dress ahlam...tapi takut aqilah jealous, buat kan juga untuk dia...itu yang have to mix n match dress tu...nasib baik ada kain yang boleh di match kan..untuk aisya kita selongkar bakul lebihan kain yang ada...ok la sebab aisya masih kecil..xde nak demand lebih2...hehe

since budak2 ni, sudah diajar pakai tudung, kene la buat dress muslimah untuk mereka kan...dress labuh sampai kaki...in shaa Allah menutup aurat ^_^

muslimah dress untuk ahlam

muslimah dress untuk aqilah

not so muslimah dress untuk aisya :P

 Dapat buat 2 tiers je untuk skirt tu...kain limited lor...tapi budak2 ni mmg sengih je la bila tengok dress baru ni...tiba2 je masa nak balik tu diorang cakap xde baju nak pakai...alasan nak pakai baju baru la tu... lol


mama ngan chu alya pun gatal nak pakai dress cam gini jugak...tapi sesuai ke? ahaks


Saturday, February 16, 2013

When a Big Family Get Together

Amboi, entry title kemain lagi panjang yer...ehehe...bukan ape excited sangat bila semua orang berkumpul kat rumah kita...biasakan kita berkumpul kat rumah parents, tapi kali ni sebaliknya...dah la tak di rancang...semuanya tiba2 jer

Alkisahnya begini, pada hari rabu (sebelum chinese new year) my parents and chu alya datang sini...tok ma alya la nak mai tengok cucu dia tu, dan kebetulan chu alya dh resign kerja kat tempat lama dia sementara dapat kerja baru, tok ma alya ajak chu mai sini....tapi yang xbestnya tok ayah alya sibuk je ajak balik...baru datang sehari dah sibuk tanya nak balik bila...aishhhh stress tau!!! xsempat nk bermanja2 ngan ma, ayah dah sibuk ajak balik...tapi macam biasa la kita buat xtahu jer permintaan dia nan satu itu...muehehe

Ma plan nak balik pagi sabtu, tapi on friday tu dapat call dari kakak ipar yang sulung cakap jangan bagi ma balik dulu sebab dia nak datang sini juga...eh biar betul...diorang ni bukan boleh percaya sangat, dah la sambil cakap tu sambil gelak2...tanya abang pun sama jer laki bini tu...suka bergurau sampai kami susah nak beza bila masa mereka serious...

Pastu dapat call lagi dari abang yang dok kat sepang, dia pun cakap nak datang juga tapi tak pasti bila...ha dia ni xusah mengharap sangat sebab selalu cancel last minute...juga xleh nak percaya...ekek...kanda jangan marah k...ai kenal sangat dah adik beradik ai mcm mana...then call tanya kakak ipar yang second dia nak datang ke tak, dia cakap my abang x bagi keputusan lagi sebab dia nak pergi tengok anak dia kat asrama di seremban...ok fine, xkesah pun kalau tak dapat datang sebab xde pape special majlis pun...

Hari ahad tu orang KB sampai sini, orang selayang pun sampai sini juga...orang sepang tak tahu lagi camno cerita...aish sabar je lah...ekeke...bila dah berkumpul macam ni mmg penuh la satu rumah tu...xcukup toto & bantal tau...huhu...malam tu kita keluar g makan..ade orang nak makan ikan fresh...

amik gambar dari satu sisi jer..malas nak gerak +_+


Tiba2 pagi isnin tu dapat call dari orang sepang tanya ma dah balik ke belum? then dia suruh ma jangan balik dulu...dia nak mai sini jugak...ahaks...ape la kanda ku sorang ni ;p

maka tengah hari tu cukup la adik beradik ku yang 5 beradik ni berkumpul di rumah kecil ku...memang bingit and riuh sangat2...makanan kejap jer habis...macam pirana je semua...bila ramai macam gini makanan yang sikit tu akan jadi sangat sedap walhal xde la sedap mana pun...ekeke

dan ini lah hadiah birthday yang paling best bagi ku untuk tahun ini..walaupun i xpasti abang2 ku itu ingat ke x birthday ku, ada aku kesah? and lagipun tarikh birthday dah lepas 2-3 hari dah pun...tapi bila berkumpul macam ni rasa ya inilah hadiah mereka kepada ku... surprise daripada abang2 ku yang 3 orang itu ;P

dan hari selasa tu rumah kami kembali sunyi...hari rabu saya masuk kerja dah :( alya pun masih tanya, mana chu, mana ma, mana kakak? huhu...xpe nanti election ni kita balik kg...berkumpul lg sekali kat sana ramai2 ye

 Alhamdulillah dikurniakan keluarga yang sangat best...semoga ikatan kekeluargaan ini akan terus utuh selamanya... Amin


Thursday, February 14, 2013

Birthday Presents

Since xde orang bagi saya hadiah birthday, maka saya beli la sendiri hadiah birthday untuk diri sendiri...hukhuk ayat sedih ni...actually on my birthday hari tu dapat message daripada bodyshop yang diorg bagi 25% off kepada saya sempena my birthday...so alang2 dah ke kuantan, why not grab aje kan offer tu...saje perabih duit le ni...hehe

 beli perfume ngan lipstick jer...facial cleanser tu dia bagi free...baik hati lak bodyshop ni kan..udah la bagi off 25%, dapat free gift pulak..pastu dapat lagi voucher RM15 untuk next purchase...alhamdulillah rezeki jangan di tolak kan...cuma ku kurang berpuas hati dengan layanan salesgirl dia...xmesra langsung...lagi suka pergi bodyshop kat mesra mall tu...layanan baik and pandai pengaruh orang...ahaks yang ni xberapa nak bagus...bocor poket ku...hehe


ingatkan dah tak de orang nak kasi birthday gift kat kite, rupa2nya masih ada yang sudi...ehehe...surprise daripada baba alya...thanks ba sebab belikan mama jam baru...ingatkan dah tak nak ganti jam mama yang rosak tu...ekeke



dan ada satu lagi birthday gift yang paling best untuk tahun ini....nanti kite story kat lain entry k...ehehe


Wednesday, February 13, 2013

Cerita dihari Sabtu

Alkisah sabtu lepas kami ke kuantan sebab kena ambil baba alya kat sana...tiket bas nak balik kemaman dah habis...nasib baik ada lagi tiket ke kuantan...tapi ai tak kesah pun sebab sambil2 tu boleh jenjalan ke kuantan kan...dah lama tak turun kuantan...huhu

since chu alya ada, kita pergi bertiga ke sana...jalan2 cari makan...alya belum apa2 dah minta nak makan...ehehe..macam biasa tiap kali pergi ECM mesti makan kat noodle station..maklum ler kat sini mane ada kan NS ni...ehehe


makan sambil tengok mama kat sebelah

chu alya pun ape kurang nya...ahaks

 macam biasa, bila anak dh kenyang baru mama boleh makan...hmmm dekat separuh juga la alya makan...abes baju dia kene sup...nasib baik bawa baju spare...alya...alya


baru masuk kerja hari ni...lama betul bercuti..ahaks


Segment : Jom JOIN Bloglist JS 2013

ehheee bila xde idea nk update blog, kita join segmen la pulak kn


click pada banner yer untuk detail

JS, asal kelantan tapi bermastautin di terengganu :D

Segment : 1st Segmen Ina Sazali Mencari Rakan Bloglist

kebosanan dihari rabu...mama join segmen je la dulu


click pada banner ye kalau nak join juga

Thursday, February 7, 2013

PIXAJOY Photo Book eVoucher

Dua hari lepas dapat email daripada pihak pixajoy...sempena my birthday, pihak pixajoy bermurah hati bagi eVoucher sebanyak 30% untuk pembelian di pixajoy...actually lama dah teringin nak buat photo book ni...cuma xde masa nak edit2 gambar bagai tu...then talked to baba alya, tugas2 edit gambar i serah kat dia...so settle masalah :)...voucher tu valid untuk sebulan...mmg tawaran yang lumayan la kan...

Akan tetapi hari ni dapat lagi email dari pixajoy...tawaran kali ni memang best habis...tau ape? RM88 Prosperity Deals...wow!!! means that more than 50% off tu...nasib baik tak beli lagi guna voucher birthday tu...terus call baba alya tentang latest promo ni...ape lagi kan terus grab promosi yang best ini...now tugas baba alya untuk siapkan photo book tu before submit tu pihak pixajoy untuk diaorg print...


Deal ni bermula 5/02/13 hingga 21/02/13...cepat2 grap best deal ni...worth more than rm80 tau...oh ya walaupun tempoh untuk beli photo book ni singkat jer, tapi it valid for 8 months...banyak masa untuk kita edit segala gambar yang kita ada tu kan...camne nak beli photo book ni? sila pergi kat SINI ya...

selamat berphoto book...saya dah, anda bila lagi?? eh mcm pernah dengar je kn ayat tu...hmmmm

Proof kami dah beli...ahaks


sayang kalau gambar2 alya yang banyak tu tak di print..kalau hilang soft copy tu nangis tak berlagu la mama dia...huhu


Wednesday, February 6, 2013

Wordless: Bangun Dari Tidur....

Bangun je dari tidur, terus amik paper n baca






baca paper BI okey...kalah mama dia...ahaks


senyum xperlu kata apa-apa


Tuesday, February 5, 2013

Happy Birthday Mama

Ehem...happy birthday to mama alya...hehe...iye today is my birthday ^_^


You will soon start a new phase of life...yeah dah xberapa nak muda lagi dah...dh masuk 3 series dh


Alhamdulillah masih diberi peluang oleh yang maha Esa untuk bernafas di muka bumi ini...dikurniakan suami yang sangat baik, anak yang sangat solehah, ibu bapa yang paling best, adik beradik yang paling sporting & supportive, kawan2 yang super best...Thank you Allah

Semoga dengan bertambahnya umur ini, amalan pun harusla bertambah kan...masih mencuba untuk menjadi yang lebih baik daripada sebelum ini..


wee xmalu betul la announce birthday dia kat blog... O_O



Sunday, February 3, 2013

Jalan-Jalan Makan Pizza

Yeay...alhamdulillah minggu ni baba alya balik setelah hampir 3minggu baba xbalik...dapatla alya melepaskan rindunya pada baba...kelakar tau alya ni, bangun je tidur pagi semalam terus cakap 
" hai baba"
"mama, baba ayya mari la"
ahaks tergelak kami bila alya cakap mcm tu..terus cakap kat dia, baba balik la, bukan baba mari...kiki

entah kenapa semalam baba alya tiba2 baik hati...hiks...dia offer lepas balik kerja, kita pergi mesra mall, jalan2 and dia nak treats us makan pizza...mama ape lagi suka sangat la kalau dapat makan pizza...dah la jarang2 dapat makan pizza...biasanya akan makan pizza kalau nak celebrate ape2 tarikh yg istimewa ;)

kami order pizza yang latest, Golden Harmony Feast...cukup2 untuk 2orang makan...sedap dan lazat...


alya dia xlayan sangat pizza ni, makan sket dah tak nak...tapi soup memang dia layan...habis semangkuk lebih dia makan sorang2...huhu


Lepas makan, macam biasa saya akan singgah popular...dan akan beli sesuatu untuk alya...untuk pendidikan alya, mama xkesah berbelanja...cuma semalam mmg penuh buku2 yang belum tersusun...berselerak sana sini..huhu...mungkin xcukup staff kot nak susun semua tu...hanya belikan puzzle untuk alya, buku xjumpa yg berkenan dihati...tapi ok la kan at least ada sesuatu untuk alya...


dan untuk mama, Padanya Ada Hikmah...kisah penuh hikmah yang terinspirasi daripada pengalaman Prof. Dr. Muhaya...baru baca few kisah, memang cara penyampaian yang santai namun penuh makna tersirat...


" Kadangkala hati menyangkal, kisah yang terjadi kepada kita tidak ada kesenangan padanya. Kadangkala hati bertanya, mengapa Tuhan memberikan kasih yang tidak ada manisnya. Mungkin kita lupa, Tuhan itu Maha Penyayang lagi Maha pengasih. Lalu pada setiap kisah yang diberikan kepada manusia, Dia menyisipkan kasih-Nya. Semua itu disembunyikan pada kata yang bernama hikmah" [Padanya Ada Hikmah]


In Shaa Allah minggu ni tokma & chu alya nak datang rumah...bestnya...


Saturday, February 2, 2013

Night Dress Alya

Hehe...dalam dok busy menyiapkan tempahan, sempat lagi selit night dress untuk anakanda terchenta...dress yang simple je pun...guna fabric ashley cotton dari kamdar...corak lebih kurang je dengan yang sebelum ini, bezanya color jer...saja mix n match kan diff prints...lebihan kain dr baju ni boleh kot buat sehelai lagi baju tidur untuk si dara tu ^_^


dah berjaya buat peace V

seriousnya dia...huhu


Alya makin meninggi...kebanyakan dress alya dah pendek...