Sunday, March 31, 2013

KuSarungkan Kasih Kuantan 2013

Last Monday(25/03/13) kitorang ke Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan untuk meraikan anak2 kecil yang dirawat di sini...project kusarungkan kasih ini adalah anjuran bersama GMJ club...Alhamdulillah walaupun terpaksa amik leave untuk join mereka, saya sangat puas dapat bersama2 mereka yang lain...kalau sebelum ini hanya tengok dari jauh mereka meraikan anak2 kecil yang sakit, tapi on that day saya bersama mereka...satu pengalaman yang amat bermakna buat diri ini...

sampai2 terus jenguk booth jualan amal

Orang kuat KSK..saya tumpang glamer aje...hiks
x ikut tema sebab last minute baru tau kene pakai color purple  ;)

With the Dato' Pengarah Hospital HTAA
President GMJ club bagi cenderahati kepada Dato' pengarah

Muka2 happy bila dapat gift dari KSK

Sister tolong tukar sarung bantal
Adik2 yang dapat colouring book terus berkarya ;)

Bantal dah pun bertukar wajah ^_^

Sebelum pulang sempat lagi bergambar...hehe

sayu hati melihat anak2 kecil sakit..bergenang air mata setiap kali melihat wajah mereka..paling tak tahan bila tengok bayi yang sakit...tabahnya mereka & kedua ibu bapa mereka...tak dapat gambarkan kalau saya berada ditempat mereka =_='

untuk lebih banyak lagi gambar KSK kuantan, boleh jenguk kat fanpage KuSarungkan Kasih di FB...

disclaimer: semua gambar kat sini saya cilok dari FB KSK...hehe..malas nak keluarkan camera dalam bag ;p


TQ hero kami, baba alya sebab sudi teman mama and sudi jaga alya sepanjang mama kat ward...terima kasih sangat2 sebab selalu support mama ^_^



Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang


Ini adalah segmen pertama dari Belog Cik Kumbang.Tujuan Cik Kumbang buat segmen ini adalah untuk memudahkan Cik Kumbang blogwalking & terjah update terkini blog korang yang join segmen nie.Segmen nie inspired by Mia Liana & Cik Farah,sebab Cik Kumbang menggunakan konsep copy&paste coding HTML sahaja untuk join.Mudah kan?

KENAPA KORANG PERLU JOIN?

SEMUA blogger yang join segmen nie akan dimasukkan ke dalam Blog Khas,Bloglist Cik Kumbang di [SINI] untuk sepanjang tahun 2013 ini.Best kan :) Dan yang paling best, Cik Kumbang akan pilih sekurang-kurangnya 10 blog untuk direview di facebook page Belog Cik Kumbang dan 5 blog untuk direview di Belog Cik Kumbang dengan menggunakan random.org !!! Menarik tak? JOM JOIN !!!

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1.Follow Belog Cik Kumbang untuk mengetahui update terkini segmen ini.Klik
2.LIKE Fanpage Belog Cik Kumbang.Klik
3.Buat satu entry dengan tajuk Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang.
4.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila klik di bahagian coding, kemudian tekan Ctrl+C serentak untuk copy dan akhir sekali paste kan ke ruangan HTML korang.
5. Make sure korang tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen NIE & nyatakan kategori blog korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist Cik Kumbang nanti.

TARIKH TAMAT: 20 April 2013.




Saturday, March 30, 2013

Bergaya Dengan High Heels

pada awalnya takde niat pun nak amik gambar si kecik ni sebabnya dah lewat kan...tapi bila keluar rumah tengok si kecik ni bukan main lagi jalan kat depan rumah pakai heels terus cakap kat dia nak snap gambar dia..haa dia pun ape lagi kan..terus posing lor ;P

Rambut pun tak bersikat lagi lepas mandi

nampak macam dah besar dah anak dara i nan sorang ni

see?? pakai heels u ;)

Heels yang saya beli lepas belajar dulu...konon2 nak pakai masa interview kerja..pakai sekali ke dua kali camtu je..xpe la ada anak dara tolong pakai heels mama dia O_O



Wednesday, March 27, 2013

Wordless Lagi

beberapa keping biskut and a cup of tea untuk lunch hari ini...

orang 'rajin'...makan sambil bekerja...hoho

tak tahu kenapa sejak dari malam tadi lagi perut ni asyik meragam jer..so xberani nak pergi makan kat kantin kilang..makan ini ajo lah..minggu ni dh 3 kali kot perut ni dok meragam..innalillah...


semoga sakit yang sedikit ini mengkafarah dosa2 yang lalu


Wordless : Alya






Duduk kat depan pintu masuk lobby and buat muka bosan... o_O


will update soon pasal ku sarungkan kasih di HTAA kuantan


Sunday, March 24, 2013

Pemenang GA

Alhamdulillah..alya dah pilih pun siapa gerangan yang bertuah itu...actually sy dh pun email kesemua mereka yang bertuah..cuma baru up entry jer


pemenangnya ialah....
...
...
...
erkkk...selingan jap
tayang kangkung yang dituai di kebun kecil kami

ok sambung balik, mereka yang bertuah ialah;
ceywie, izza sakura, farah arina, jue azrin, maizatul nurirwane idr, ain zuhari, halimaton saadiah, misse nadh, soclose2213, mizzniya, myrah cengengg

mula2 niat saya akan tambah lagi 5 orang yang bertuah untuk dapat hair scrunchies ni..means semua sekali 10 orang la yang akan dapat gift dari kami yang xseberapa ni..tapi baru perasan rupanya alya terlebih cabut undi...tapi xpe la since alya dah cabut, mama bagi juga la...

tambahan hair scrunchies

kepada pemenang sila respond email saya dengan kadar segera k...lambat respond, lambat la korang dapat gift ni..hehe..untuk makluman, saya hanya menggunakan pos biasa saja untuk pengeposan gift...doakan hair scrunchies ini selamat sampai ke tangan anda ye ;)


xtau nak join ke tidak KSK kat kuantan esok...


Friday, March 22, 2013

Tamat Sudah...

Alhamdulillah diumumkan GA Suka Hati dari Mama Alya sudah tamat...terima kasih kepada yang sudi memeriahkan GA yang entah hape2 ni...hehe...sungguh tak sangka mendapat sambutan diluar jangkaan saya...terima kasih semua...hehe

Bakal pemenang ^_^

Dah siap gunting dah list nama yang join...tunggu alya pilih jer sape yang bertuah itu..hehe..since sambutan diluar jangkaan saya, in shaa Allah sy akan tambah lagi hadiahnya...


Salam Jumaat semua


Thursday, March 21, 2013

GA Suka Hati dari Mama Alya

** STICKY POST **

Bismillah..tiba2 terasa nak buat GA la pulak..tapi simple aje la hadiahnya...hanya hair scrunchies (sebab tengah mabuk buat benda alah ni sekarang)...weee ^_^


yeah ini lah hair scrunchiesnya...baru je siap pagi tadi ni...kira fresh lagi la...


syarat untuk join senang ajo...
  • tinggalkan komen kat sini bersama emailnya sekali (senang saya nak contact pemenangnya)...
  • nak buat entry ke tidak terpulang pada kerajinan masing-masing...tiada paksaan ok..kepada sesiapa yang buat entry saya ucapkan ribuan terima kasih ;)


5 pemenang bertuah akan menerima hair scrunchies exactly macam kat gambar tapi sorang satu je lah ye...hehe :)


Tarikh tutup GA ni next khamis (21/03/13) boleh?

Terima kasih daun keladi kepada sesiapa yang sudi memeriahkan GA sy yang tak seberapa ini...hehe..tiba2 je kan mama alya ni ;p


Another CPs

nampak sangat tengah kemaruk CP kan? maap la ye sebab kene layan karenah mama alya yang bermusim ni...hoho...siap lagi 2 CP tapi yang ni version pantyliner ataupun lightflow...yang sesuai tuk di pakai pada hari2 biasa ataupun hari2 penghujung 'sahabat karib' kita tu sebab yang ni xde PUL..ai sandwich kan soaker dengan flannel & t-shirt aje...

gatai letak label w/pun tuk pakai sendiri ;p

touch to our skin side - printed flannel ;)

erk...macam senget lak label tu...hentam je la ^_^

tengah survey2 selain flannel, nak guna fabric apa lagi untuk touch to skin side tu..ada jumpa organic bamboo velour kat site bamboolite, kat tinytapir pun ada juga..masih confuse antara bamboo velour, bamboo fleece, bamboo terry lah...aish macam2...k.mila, semua tu untuk soaker ke ape kak? ape beza bamboo fleece dengan bamboo fleece heavy? tapi yang saya pasti bamboo velour sesuai untuk dijadikan top layer/touch to skin side, begitu juga dengan microfleece...ke asalkan nama bamboo sesuai touch ngan skin kita? oh pening kejap =_='

berita gembira PUL fabric sy dh order 1meter from local shop...tak sabar rasanya nk jahit CP banyak2...hoho padahal order dress banyak je lagi dok beratur untuk dijahit...huahua


kene tukar mood jahit CP ke jahit dress cepat2 nih...hoho


Wednesday, March 20, 2013

1st DIY Cloth Pad ^_^

Alhamdulillah dalam keadaan diri yang kurang sihat, membuatkan diri ini amat payah untuk bangun berjaga di awal pagi seperti biasa..namun demi semangat yang sedang berkobar2 ku gagahkan jua diri ini menyiapkan cloth pad..itu pun dah jam 5pagi baru tersedar..huhu..nasib baik sempat siapkan sebelum sikecik tu bangun..kalau tak memang tak sempat siap la jawabnya...

banyak je tutorial untuk DIY CP ni(mat saleh rajin benor buat tutorial)...so google and choose the best one yang rasa senang nak buat la kan..untuk soaker saya up cycle old t-shirt yang dah tak nak guna tu...i used 5 layers of t-shirt fabric..hence sy tak pasti pun nk kene letak berapa layer sebenarnya tapi try and error la dulu kan..kata 1st time, kalau xbuat silap xde maknanya la kan...learn from mistake la kan...mula2 nak gunting insert CD alya, tapi macam sayang la pulak, so guna ajo lah t-shirt ni


untuk waterproof fabric, sy up-cycle CD alya yang dh rosak.. k.mila kata velvet pun terbukti tak leaking...so boleh la cari velvet pulak since PUL susah nak cari locally ni kan...

Backing with cupcakes ;)

saya guna flannel fabric untuk touch to skin side..fabric lain yang boleh guna ialah minky, microfleece, etc la..tapi flannel ni pun dah ok ;)...xdapat nak jahit deco stitch sebab sy ada mesin jahit lurus ajo...hehe

touch to skin side

saya guna prong snap button yang ada kat rumah ni je...itu pun dh nak habis...baba alya janji gaji nanti dia belikan mama snap button pliers ^_^


dah siap dah pun CP saya...tinggal nak test je..boleh test terus ni sebab sekarang pun tengah ABC..hehe


tengah bersemangat nak buat CP lagi...tapi kene buat in between orders dress la...hehe


Tuesday, March 19, 2013

DIY Cloth Pad

Sebenarnya dah lama teringin nak DIY cloth pad...tapi tak terbuat pun lagi..alasannya material untuk buat CP takde dan xde masa (nampak sangat alasan kan?)...tapi makin lama makin kuat naluri ini untuk go to natural...anak dah ber 'cloth diaper', mama je yang belum ber 'cloth pad'..macam mana pun saya kene juga buat CP...kenapa tak beli aje kan?padahal banyak je CP kat local pasaran..tapi itu lah dah nama tukang jahit (tak bertauliah), semua benda nak dijahitnya sendiri...ngehngeh

dulu dah study tutorial untuk buat CP, tapi sekarang kene study lagi sekali la...sebenarnya nak buat CP ni boleh aje recycle t-shirt lama kita tu...ok dh settle satu masalah...untuk soaker dia kita guna t-shirt lama..untuk PUL fabric, sy terfikir nak guna CD alya yang dh rosak tapi still boleh menampung aliran period kita tu...semalam dh print pattern, dh gunting dh pun kainnya cuma tak terjahit je lagi...in shaa Allah nak sambung lagi malam nanti...sementara waktu untuk button snap tu saya akan guna snap button biasa yang ada kat rumah ni je lah...

saya banyakk refer kat blog Anic cara buat CP ni...segala link untuk buat CP bermula dari tutorial, then local seller yang jual material untuk buat CP anic letak dalam blog dia...so sangat memudahkan process pembelajaran saya untuk buat CP nih...

ramai orang dah convert to CP ni..banyak kebaikannya..selain dapat berjimat, kita pun free dari terdedah dengan chemical yang ada di normal pad tu..


kebaikan ber 'cloth diaper' telah saya rasai, now turn untuk rasa kebaikan ber 'cloth pad' pula ^_^


Monday, March 18, 2013

'Adik' dan Model Cilik Kami

Hari jumaat lepas mama ngan alya pergi visit baby ex-uni mate mama kat chendor, baby hani...kebetulan dia dah balik sini..nanti bila dia balik beranang dah tak dapat jumpa kan...bulat betul si hani ni...geram nengok..tapi itu la dia tidur je..jaga kejap jer. xdapat nak main2 ngan adik...huhu

satu2nya gambar baby hani yang disnap

macam biasa la mama alya ni bila ada hal atau asbab tertentu baru le jahit baju untuk anak sendiri...kalau tak asyik dok jahit baju anak orang je ;p...since mama alya tertarik dengan pattern baru ni, mama jahitkan satu untuk baby hani, satu untuk kakak alya...baby hani punya bermotifkan buildings, manakala kakak alya pula Paris Tower ;)...siapa sangka motif macam ni pun cute bila jadi dress...suka sangat bila tengok anak dara peragakan baju yang mama jahit ^_^



1 pakej lengkap; dress, hair scrunchies & headband...


berposing ala2 gaya model gitu...pandai pulak dia posing...huhu


alya tak habis2 suruh mama pergi amik baby...tapi bila tanya nanti baby nk minum susu mama boleh ke?cepat pulak dia cakap tak boleh..so macam mana tu?


Sunday, March 17, 2013

Little Cute Things That I Made

Buat bende comel lagi...lately macam ketagih la buat little cute things nih...

hair scrunchies mama & alya...
semua benda nak sedondon..
apa la mama alya ni kan

Headbands untuk alya and 'adik'...cute kan?

 dress untuk adik...corak building tapi still sweet bila jadi dress ;)


kakak alya pun ada juga dress macam gini tapi print berbeza la...hehe..nanti mama upload gambar kakak alya posing dengan baju baru.. ^_^


jom cuci mata kat page mamalya :)


Friday, March 15, 2013

Jom Lebih Sihat

sumber FB


dan-dan juga rasa nak suruh baba alya tanam segala jenis sayur and buah kat kebun kecil kami tu...


Wednesday, March 13, 2013

Wordless : Hair Scrunchies

Fresh from oven, siap awal pagi tadi sebelum subuh

satu untuk alya, 1 untuk mama

perasmian hair scrunchie baru

kalau nak buat sendiri hair scrunchies, can refer tutorial HERE

Ada sape2 nak tak hair scrunchies ni? ^_^


Tuesday, March 12, 2013

Lagi Sebulan

Lagi sebulan she will turn 3...owh dah besar dah anak mama ni...macam2 dah yang dia pandai...kadang tak larat kita nak melayannya...iya la semua aktiviti dia nak kita turut serta dengan dia..even hanya tgk vcd, mama kene ada kat sebelah..kalau xde memang dia akan cari kita...

jelingan manja ;p

ada saja yang dibuat untuk menarik perhatian kita...kuat merajuk ni, kalau kita marah dia mesti dia tanya kita mama tak sayang ke? kene la explain kenapa kita marah, pesan kat dia jangan buat lagi benda tu...dia akan cakap ok dan minta peluk...how sweet she is

alya ni suka sangat 'mengemas'..malu tau kalau tiba2 ada orang datang tanpa bagitau dulu...bersepah macam anak ramai, padahal baru sorang...huhu..dan kalau nak minta dia kemas balik kene cakap elok2 and puji2 dia dulu baru la dia buat...tapi dalam masa yang sama mama kene buat sekali la baru dia buat sampai habis...huu

Alhamdulillah seiring dengan perkembangan seusia dia, alya boleh saya katakan tak pelat...cuma kalu dia cakap laju memang payah la nk faham..hehe..dah pandai bercerita..balik je dari school mesti ada je cerita yang dia bebelkan kat dalam kereta..

tayang gg -_-


Ya Allah, rahmatilah anak kecilku ini


Monday, March 11, 2013

Tokens for Top Commentators Blog KAMI

Alhamdulillah...finally tertunai sudah hasrat ku untuk bagi sedikit 'token' buat mereka yang rajin ziarah blog kami ini...mereka adalah top commentators di blog kami untuk year 2012...hanya sedikit cenderahati daripada pihak kami sebagai tanda terima kasih dan tanda ukhuwah antara kita...

Seluar tidur / seluar basahan untuk imam muda Muhammad & Abdullah...seluar ni saya main jahit je, xtahu la ngam ke tak untuk imam berdua tu... dan juga fabric yang comel untuk Ummu Muhammad. Macam2 boleh buat dengan kain ni UM...sila gunakan sebaik mungkin..haha..ayat poyo dr mama alya ;p

UM, harap menepati citarasa mu...hehe


dan ice-cream dress for two daughters of IntanBerlian, Alisha & Aqilah...hopefully both of them suka la dengan baju ice-cream ni ye..jangan nanti hari2 mintak aiskrim dengan ibu sudah la...hehe



and last but not least untuk k.suzie...since k.suzie pun pandai menjahit & sy tak tahu nk jahit apa untuk k.suzie, saya bagi kain je la ye...nanti akak buat la apa2 project yang sesuai dengan kain ni ye...nanti kalau kain ni dh jadi sesuatu, jangan lupa tayang kat saya k... ^_^


Yang lain2 in shaa Allah kalau ada rezeki saya buat GA...tapi kene tengok tahap kerajinan & kesibukan saya la...bukan ape, niat saya kalau sy nk buat GA biarlah sesuatu hasil dari "seni jahitan" saya...seni la sangat kan...haha


semua token dah selamat di pos...

Saturday, March 9, 2013

Murtabak Pasta Rekaan Mama Alya

Murtabak Pasta, nak kategorikan sebagai makanan ape eh? western ke melayu? tapi western ada ke murtabak?hmmm...untuk breakfast semalam, saya masakkan murtabak pasta untuk kami 2beranak...senang, sihat & kenyang...itu paling penting...ngehngeh...resepinya mama buat suka hati mama, gunakan apa yang ada kat dapur

Murtabak Pasta rekaan mama alya...hehe

bagi ibu2 yang anaknya xmau makan nasi, boleh la cuba  murtabak pasta ni...pasti anak suka...seperti yang kita tahu pasta mempunyai carbohydrate yang tinggi, so hidangan ini boleh ganti nasi..boleh dicampur protein lain seperti isi ayam/isi daging...sayur dihiris halus amat sesuai bagi anak2 yang xgemar akan sayur..in shaa Allah hidangan ini lengkap dan sihat untuk anak..lagi sedap bila dimasak oleh mamanya...hehe 



saya guna pasta jenis angel hair sebab pastanya halus..lebih halus dr spaghetti, lebih kasar daripada bihun...sukatan bahan itu sy buat suka hati & sesedap rasa..ekeke..untuk toddler sangat sesuai la resepi ciptaan ku ini, tapi untuk toddler bawah 2tahun sebaiknya xmau letak garam k...untuk mak budak, boleh le letak garam (sebaiknya guna garam bukit/himalaya salt) & lada sulah sikit...

untuk sayurnya, suka hati guna je apa yang ada dalam peti ais, tiada limitation...hehe..boleh juga kalau nak tambah cheese dalam ramuan tu..nak tambah celery pun boleh...

cara masaknya
++ masak pasta seperti arahan kat packaging pasta (saya campurkan air rebusan dengan stok ayam homemade)
++ pecahkan telur, sy guna 4 biji telur untuk sukatan pasta lebih kurang 1/4 daripada sepeket pasta (yang ni main agak je ye)
++ gaul kan semua bahan yang ada
++ panaskan kuali (non-stick pan), letak minyak sket, then masukkan ramuan murtabak tadi
++ dah agak2 masak tu boleh le dihidangkan...nk cicah dengan sos pun boleh, nak mkn mcm tu saja pun boleh...

maafkan saya sebab tak dapat share resepi penuh sebabnya saya main letak, campak sesuka hati saya...kalau yang memang hari2 masuk dapur, sure boleh agak kan nak masukkan bahan banyak mana, saya ni seminggu sekali je masuk dapur, nasib baik alya cakap sedap...hehe..dia tu sedap aje ape yang mama masak..banyak juga dia makan, tapi nak mama suap...layan kan aje la... ^_^


masa masak untuk  lunch pulak gas xde, xsempat masak...terpaksa la guna rice cooker untuk memasak...huhu


Friday, March 8, 2013

Photo Book yang Murah

Tadi sesaja la masuk website pixajoy...sekali tengok ada offer photo book yang murah sangat...as low as RM 10 tau...haish yang beli dulu pun tak sentuh langsung lagi...ni cam tergoda lagi...cuma beza yang ini dengan yang saya beli sebelum ni, yang ini soft cover and 20 pages jer...yang saya beli dulu hardcover, untuk size A4 up to 50 pages dan untuk size A3 up to 30pages...tapi bagi saya deal ni masih berbaloi2 & membuatkan hati ini meronta2 untuk membelinya lagi tapi kene minta izin dengan big bos dulu la...hehe

pilih je nak yang mana...

so jangan lepaskan peluang yang best ini...selamat berphoto book semua...ehehe..oh ya deal ni sampai 30/04/13 and valid sampai 6 mothh from date purchase...banyak masa tu nak edit segala pic yang ada kan..mau belinya sila ke SINI ya...


salam jumaat 


Thursday, March 7, 2013

Puteri Salju Kami

Sudah lumrah alam seorang perempuan pasti suka akan kecantikan...tidak ketinggalan si gadis kecil yang cantik manis lagi baik budi pekertinya...amat suka "mencantikkan" dirinya...(-_-) 

posing manja ala2 model gitu

Hoh!!! snow white sesat...ekeke


over tau anak dara ni... O_O



Tuesday, March 5, 2013

Model Cilik

Lagi lagi gambar si cantik alya kan...maaf la kalau auntie/kakak semua da bosan asyik2 tengok gambar alya je...mama dah xde idea nak update blog apa dah...tapi memang tujuan blog ni diwujudkan untuk catat semua kisah alya, so blog ni masih on-track la kan...haha

 macam biasa, alya adalah model tak berbayar saya...tapi dilimpahkan dengan segala kasih sayang yang ada hanya untuk dia...model cilik menggayakan palazzo baru dia...hehe..






bila tengok alya pakai palazzo, mama pun teringin jugak nak ada satu...mengada kan...hehe


Al-Fatihah untuk pahlawan negara yang terkorban di Sabah...