Tuesday, April 30, 2013

Menang GA Lagi...

Alhamdulillah..rezeki saya lagi..tau2 aje saya tengah nk convert ke CP, sekali menang la pulak GA dari k.mila, 2ketul pantyliner...thanks kak sebab pilih saya sebagai one of the winners...


Rezeki dari Allah datang dalam pelbagai bentuk...tak kira masa dan tempat...rezeki tukang kunci dipagi hari gara2 puteri kesayangan saya pergi kunci kereta dari luar sedangkan kunci kereta ada dalam kereta...terpaksa panggil tukang kunci untuk unlock balik kereta tu...alhamdulillah rezeki tukang kunci...see Allah kalau nk bagi rezeki kat seseorang tu dalam pelbagai cara...dan juga mungkin peringatan untuk saya bahawa rezeki yg Allah bagi kat saya tu ada bahagian orang lain juga...


sorry lately xde mood berblog, nk blogwalking pun xde mood apetah lagi nk up entry...


Wednesday, April 24, 2013

Don't Be Sad...SMILE :-)

La tahzan, jangan lah kamu bersedih hati sesungguhnya Allah bersama mu


akan tetapi


setelah kering air matamu, bangkit dan senyum lah...semoga kamu akan menjadi lebih kuat...

pic:google


Sunday, April 21, 2013

Tambah Lagi 5

Ini project hari jumaat baru2 ni...since material untuk buat Cloth Pad (CP) dh ada, cuba2 la buat lagi..tapi kali ni ada buat adjustment sket tang patternnya...bila dah buat n try pakai baru kita tahu tang mana yang kurang selesa kan...so kene la adjust sana sini pattern dia tu nak kasi selesa sket

 baru ku tahu leceh juga ya menjahit benda alah ni..sepanjang hari menjahit cuma dapat siap 5ketul je CPs...4 untuk normal flow, 1 untuk overnight...untuk top layer (touch to skin side) tu saya guna microfleece...untuk FMQ microfleece ngam2 dapat 5ketul pad...untuk overnight tu saya pakai flannel je...untuk soaker, saya layerkan bamboo velour, cotton knit (up cycle t-shirt lama) & flannel..cuma masih tercari2 kat mana nak beli bamboo fleece (nak buat bamboo fleece lak untuk top layer)...

1 ketul overnight CP & 4 ketul for normal

pandangan belakang CP...comel gitu..ahaks

so far saya berpuas hati la dengan hasil jahitan saya nih..xsangka akhirnya saya berjaya menjahit CP sendiri...hehe...kene jahit banyak lagi la kalau nak fully CP kan ^_^


tengah cari masa untuk jahit baju alya lak..dah tinggi la anak dara saya tu..banyak baju dia dh senteng...huhu


Thursday, April 18, 2013

Buku Baru Mama ^_^

Koleksi terbaru buku mama alya...deadly mist and melatih anak genius.. 1st book adalah Deadly mist (versi melayu) worth to have and read this book...hehe..sebenarnya tak habis baca pun lagi...baru belek2 and baca few muka surat...so personally sy xleh review buku ini lah, tapi anda semua boleh baca kat SINI (review yang bagus bagi sy)...


 pesan saya kepada new parents (termasuk saya), tambahkan ilmu didada sebanyak2nya demi anak2 kita...pastikan kita diberi informed choice, bukan ditakut2kan atau diugut...sebagai contoh bagi kes vaksin (kat fb mmg hangat la pasal vaksin ni)..bagi yang pro-vax, jangan la memperlekehkan parents yang tak vax baby mereka...hormatilah keputusan mereka. sesungguhnya kita ada hak untuk memilih, jadi hormatilah...we are pro-choice...sebelum kita vax/unvax anak kita, pastikan kita study betul2 pro and cons, dapatkan penerangan daripada doc/nurse, tanya mereka apakah isi kandungan, apakah side effect, etc...kalau doc tu bertanggungjawab dia akan bgtau sejujurnya apa kandungan vax, side effect, ect.. kalau tak dapatkan nasihat 2nd opinion..kalau kita vax anak kita pastikan batch number, expiry date ditulis dengan jelas (incase kalau berlaku apa2 boleh buat report). boleh refer sini juga sebagai panduan, Garispanduan Farmakovigilans...



 2nd book, melatih anak genius...buku ni pun baru sempat belek..xbaca pun lagi..takpe, yang penting buku dah ada, baca sikit2 lama2 khatam la buku tu...hehe...in shaa Allah semoga buku ini bermanfaat untuk mendidik anak..

both buku ni saya beli kat BookCafe.com.my...best beli buku kat sini sebab dah la ada discount, free postage lak tu..boleh la shopping2 lagi kat sini lepas ni...hehe


bangsa membaca, bangsa berjaya ^_^


Wednesday, April 17, 2013

Wordless : Alya

Dah pandai tiup belon....
masa birthday haritu beria menangis xkasi org tiup belon...huhu

aksi nak dagho mewarna...sungguh 'sopan'...hihi


Tuesday, April 16, 2013

Alya's Birthday...

masih lagi dalam mood birthday celebrations...almaklum le ke2-2 insan kesayangan saya ni beza birthdaynya cuma 5hari sahaja...sebelum lahirkan alya, baba dok beranagan nanti birthday anak sama ngan dia tapi nak buat macam mana, alya dah xsabar nak jumpa mama kan..hihi..

Sabtu lepas sempat la buat makan2 sikit kat rumah...x ajak sape2 pun cuma jiran terdekat 2-3 buah rumah tu je...jom layan gambar sekitar majlis ^_^

DIY birthday banner...beria sungguh mama alya ni T_T
alya xkasi gantung belon, ini pun curi2 je gantung belon bila
tetamu dh sampai...sabo je lah

birthday girl + friends + cake

Dah pandai potong kek sendiri ;p
Cake yang sangat sedap...lupa nk snap gambar sblm alya potong...huhu

Semua excited nak makan cake
birthday girl yang baik, jadi tukang agih kek kat tetamu ;)

anak2 jiran yang sama2 memeriahkan majlis

1. tinjau cake samada dah habes ke belum...hihi
2&3. makan sambil2 sembang2 ;)
4. tiba2 je birthday girl nih nak naik car...ayyooo

haha...lupa nak snap gambar sebelum...
Menu yang dimasak sendiri yang amat simple...

Alhamdulillah selesai sudah majlisnya...walaupun makanan simple2 aje (bihun sup, puding caramel & buah) tapi tak pe la janji semua orang gembira dan kenyang...hihi risau juga takut xmenjadi bihun sup tu, maklum le mama alya ni bukannya pandai masak sangat...nasib baik menjadi and sedap kot (sbb tengok ade je yang menambah...kiki) tapi bagi saya banyak lagi kot kene improve...kene selalu masak kot baru sedap...huhu


hadiah untuk alya and baba xbeli pun lagi..tunggu gaji la ye...xpun tunggu PCB masuk...hihi ;)


Happy Birthday My Dear ^_^

Happy birthday to you...happy birthday to you...happy birthday to baba alya...happy birthday to you...


For a wonderful and amazing husband for me ever, i wish you a better life for today, tomorrow and forever. May Allah blessed you, dipanjangkan usia dan murah rezeki...percayalah walaupun berjauhan, baba sentiasa dekat dihati kami...Happy Birthday Baba...nanti mama buatkan baba puding caramel lagi eh...hihi


Semoga dengan peningkatan usia ini, aka bertambah juga la amalan untuk bekalan 'di sana' nanti


Monday, April 15, 2013

E-filing Done!!!



Alhamdulillah finally dah settle e-filing LHDN...semua ni gara2 dapat lambat penyata EA...tunggu punya tunggu rupanya kene pergi amik sendiri dekat personnel..*sigh*.. sebelum ni diorang akan print and kirim kat kerani then kerani akan pass kat kita...sekali tahun ni kita kene call inform diorg dulu then baru lah diorg akan print and kita pergi amik...atleast bagi la memo ke ape ke kan, idok ler dok tunggu macam menunggu buah yang xgugur...huhu


kalau buat awal, dapat balik duit PCB awal kan...tapi xpe lah janji dapat balik w/pun lambat..heke


Thursday, April 11, 2013

Happy 3rd Birthday Alya Adriana

3 tahun lepas pada hari ini saya telah melahirkan puteri sulung kami tanpa suami terchenta disisi (gara2 baba tak sempat pulang)..uhuks sedih tapi ok la sbb kat labor room saya ditemani ma & adik tersayang ^_*

alya dilahirkan secara normal di klinik bersalin an-nuur kubang kerian kelantan disambut oleh doc siti tepat jam 9.05am..(sapa2 yang dok kelantan highly recommended this klinik bersalin, memang gentle birth la..)

Doc Siti baru lepas mandikan alya ^_^

Happy Birthday sayang mama & baba...semoga menjadi anak solehah, berjaya dunia dan akhirat, panjang umur, dan kene sayang mama n baba selalu tau...hihi



Gelagat birthday girl dipagi hari...belum mandi lagi tuh dah minta mama snap gambar...haiii macam2 la nak dagho nan sorang ni ^_^



In syaa Allah sabtu ni nak buat makan2 sikit sempena birthday alya..jom semua jemput ke rumah...hehe

Wednesday, April 10, 2013

Sikit-Sikit, Lama-Lama...

Seperti pepatah melayu, sikit-sikit lama-lama jadi bukit...itulah yang saya cuba terapkan dalam diri alya...menabung dari kecil..teringat dulu masa kecik2 saya dengan adik ada tabung sorang satu..tabung 'tabung haji' tu...masing2 berlumba2 untuk tabung sapa paling berat and cepat penuh...bila dah penuh ma akan masukkan dalam akaun tabung haji...hehe 

Tabung froggy alya

Froggy ni dah jadi tabung alya dah..inherit dari mama alya la ni..ingat lagi beli tabung ni kat JJ wangsamaju masa zaman belajar dulu...hihi..see? siap muka froggy bersalotape lagi tuh sebab injured...hihi..since alya kecil n pandai masukkan duit dalam tabung ni, asal ada duit syiling pasti kami akan suruh dia masukkan duit dalam tabung...selain melatih motor skill alya, dapat juga latih dia menabung...

sekarang pantang nampak duit syiling kat rumah / dalam kereta pasti dia akan cakap "nanti simpan dalam tabung eh"...kadang-kadang tu duit syiling dalam wallet mama pun di'kebas'nya sebab nak masukkan dalam tabung...hihi..duit kertas dalam tabung tu duit org bagi kat alya..yang syiling tu hasil kutipan alya dalam wallet mama & baba, kat rumah & dalam kereta..hihi

ini pula kisah tabungan mama alya...start awal jan 2013 hari tu... consistently simpan RM2 per working day kat office...terfikir cara ni bila ada someone share kat FB...sikit2 lama2 jadi bukit...dari RM2 bila dikumpul2 jadi banyakkan?...

jan 2013-as per date (10/4/13)

sebenarnya tak terasa pun simpan rm2 sehari..kalau kita ada lebih boleh la simpan like rm5/rm10 sehari..wah lagi masyuk kan..tapi kene disiplin lor..jangan amik duit tu then kalau amik pun kene ganti balik..kita tengok at the end of year dapat kumpul banyak mana..mana tahu boleh bawa family g bercuti lagi...ahaks..berangan o_o
   
saya khas kan duit ini untuk 'leisure' kan diri aje..untuk keperluan lain and tanggungjawab lain termasuk simpanan untuk waktu2 kecemasan telah di agih2kan once dapat gaji...

***bukan untuk show off tapi sekadar berkongsi ^_^

dah lama cari tabung baru untuk gantikan tabung alya tu tapi xde yang berkenan dihati lor -_-


Monday, April 8, 2013

New Gadget Mama Alya ^_^

Ooo yeah...finally KAM Snap Pliers menghadirkan diri ke bilik jahit saya...hehe...boleh le teruskan misi menjahit Cloth Pads banyak2 lepas ni...snap buttons tu ai beli satu kaler je dulu, mau test ok ke tak..seems like i have to buy other colors la kan, baru cantik, boleh match dengan warna fabric CP... Snap pliers ni kita beli kat TinyTapir...kekonon nak beli yang heavy duty punya (tamak punya kes) tapi setelah mendapatkan nasihat dari k.mila, cukup la dengan yang jenis pliers ni je...hehe ;)



testing...testing...ahaks dapat je snap pliers ni terus test kat CP yg telah dijahit...sebelum ni pakai prong snap button..

^_^



hopefully untuk next cycle boleh ler pakai CP..paling tidak pun dapat pakai CP kat rumah je dulu...yeah...semangat nih ;p


Thursday, April 4, 2013

Kipas Kecil

Hoho...panasnya keadaan kat office nih..dari semalam lagi air-cond KO..compressor tak jalan..dahla cuaca kat sini amatla panas sekarang..dah lama tak hujan...ya Allah rindunya dekat hujan..huhu


kipas kecil ini akan dikeluarkan dari kotak sekiranya diperlukan seperti saat sekarang...kipas kecil ini baba alya beli masa tengah mengandungkan alya dulu..sejuk air-cond office masa tu tak dapat menyejukkan ku...kene pasang kipas ni baru ok...


katanya pihak DBS akan mai repair aircond lepas lunch..harap2 jangan la delay lagi ye...


Wednesday, April 3, 2013

Wordless : Henna & Alya

Suka mencantikkan anak dara nan sorang ni...nasib empunya badan bagi kerjasama baik punya...sebelum ni pun pernah pakaikan inai kat dia..layannnn

merah kan inai ni...tapi mama buat comot...kiki


Cuba buat peace \/




mood berblogging hilang entah kemana...huhu


Monday, April 1, 2013

Project Sambilan Aje ^_^

nak dijadikan cerita, hari jumaat lepas tiba2 aje my serger tak mau jalan..jenuh dh godek sana sini, try on off banyak kali tapi xjadi gak..so kene tunggu baba alya balik dulu la...hati dah risau dh ni sbb banyak lagi dress tengah que untuk dijahit...risau takut kene masuk 'spital' jer..so xmau stress buat la bende alah ni...lupe kejap pasal serger tuh -_-






project saja2 je ni letak kat page mamalya..kot2 ada yang berkenan kan..


nasib baik serger baik2 aje bila dirawat oleh baba alya...haru gak kalau kene masuk spital..  ^_^