Monday, May 27, 2013

Practice...Practice...Practice

Orang kata practice makes perfect, kalau tak buat silap kita tak akan belajar melalui kesilapan tapi dengan syarat kita tahu la ape yang silap tu...jangan syok sendiri pulak ye...almaklumle kan orang ini ada mesin baru, so ape lagi kerjanya dok menge'test' mesin baru je lah kerjanya..

lagi towel alya menjadi mangsa...kiki


cubaan applique pula...hmm macam syok je buat benda ni...


jumpa free pattern untuk buat hair clips...cam best je kan...hehe...


baba alya dah boleh digitize sendiri tapi sekadar digitize font je lah...kiki...saya malas nak fikir, guna je lah pattern yg dah tersedia ada tu...gatal tangan je nak beli pattern sulam & applique ni...haish...sabor...sabor...


kegilaan baru kami laki bini...maklumle mesin masih baru..keterujaan untuk mencuba sesuatu yang baru tu masih tinggi dan kuat ^_^


Sunday, May 26, 2013

Selamat Pengantin Baru

Selamat pengantin baru buat teman...semoga kekal bahagia hingga ke syurga abadi.. Finally setelah sekian lama menanti, akhirnya tiba jua saat ini...tahniah jue & husband..dan dengan ini geng matric kita semuanya dah bertukar status...hehe..rindu pulak kat zaman dolu2...hampir 2tahun kita kat matric and most of the class kita semua sekelas (10orang sisters among puluhan brothers)...bila dah masuk gombak, kita dah tak sama major, masing2 sibuk dengan schedule masing2 (masa ni kalau nk jumpa kene buat appointment dulu, xpun cukup sekadar terserempak kat cafe)...bila dah abes belajar laaagiiii la susah nk jumpa..masing2 ada commitment tersendiri...

si kecik ni xmo pandang camera langsung...haishhhh

sengaja pergi awal sebelum rombongan datang...sempat la borak sikit2..hehe


pengantin sudah tiba...

last but not least, harus la bergambar dengan pengantin sebelum balik...niatnya nak tunggu lagi tapi sikecik ni dah sibuk minta nak balik rumah...sabor je la

with pengantin...

walaupun masing-masing tinggal dan kerja kat area kemaman ni juga tapi susah nak jumpa unless kene set appointment la...apa pun selamat pengantin baru buat jue dan suami...


teringat saat ini hampir 4 tahun lalu ^_^


Sunday, May 19, 2013

Chenta Hati Baru Mama Alya...

As-Salam dan selamat petang semua...Alkisahnya bermula apabila saya 'terbaca' entry k.mila tentang baby baru dia khamis lepas...mula la saya pun tergedik2 tanya kak mila dia beli kat mana, etc dan k.mila pun dengan senang hati share with me...dan dengan penuh kelembutan dan manja, diri ini meminta izin daripada "bos" supaya diizinkan diri ini memiliki si dia yang telah lama kuidam-idam kan...dan alhamdulillah syukur pada Allah kerana telah mentakdirkan mr.Bos izinkan untuk memiliki sidia...

dan ini lah chenta hati baru mama alya...Brother NV950...

NV950 [16/05/13]
boleh jahit lurus dan sulam...deco stitch pun banyak...akan guna mesin ni untuk jahit deco stitch, sulam dan juga untuk buat botton hole...untuk jahit lurus saya masih lagi setia dengan mesin industry saya tu...

mula2 tu macam jakun juga la..iyo lah ai mana la biasa dengan computerize machine nih...gigih refer u-tube nak tahu cara guna benda alah ni...at last berjaya juga setting dengan betul hasil bantuan u-tube and k.mila...TQ k.mila tolong saya...

try and error untuk meyulam...guna pattern and font yg diberi...boleh la...

 Try and error guna free design daripada internet...hmmm not bad i guess...

 dan last sekali test sulam kat towel alya yang tak berapa nak baru tuh...and as always she said 
"wahhh...mama, cantiknya..." 
"mama, bebear ada susu" 
"mama, ada ABC"...bla..bla..
embroidery design from net, and free fonts given


Baba alya pun excited dengan mesin ni...gigih dia belajar cara nak guna mesin ni...hehe..Thanks banyak-banyak ye Ba

Friday, May 17, 2013

Yang Lama Jadi Baru

Alhamdulillah...dah tak de dah rasa sakit mata atau sakit hati setiap kali nak meng'iron' baju...semua tu tinggal kenangan...yang ada sekarang hanya perasaan nak makan ais krim setiap kali menatapnya...

inilah dia yang lama itu...walaupun buruk tapi banyak juga berjasa ni..tapi itulah kehidupan ni kan roda, masa di atas kita disanjung dan disayang...bila di bawah jadi mcm ni la...tamat sudah riwayat mu duhai iron board cover peninggalan adindaku... =_='

yang lama dan buruk ;(

yang lama pasti akan ditukarkan dengan yang baru...yang lama itu telah bertukar menjadi ini.....

yummiehhh....
amacam? cun tak? baba alya, jangan cravings for ice cream setiap kali iron baju kerja mama ye...hahaha


can't wait untuk berjumpa dengan chenta hati baru...sabar...sabar...



Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru


Selamat Hari Guru diucapkan kepada semua guru-guru di seantero dunia...hehe..terima kasih yang tidak terhingga kepada semua cikgu-cikgu yang pernah mengajar ku secara formal dan yang tidak formal...cikgu-cikgu saya masa zaman SKBJ, MMP, IIUM PJ dan IIUM Gombak...tanpa anda semua siapalah saya...terima kasih yang tidak terhingga, hanya Allah saja yang dapat membalas jasa kalian semua...

termasuk juga kawan-kawan yang sudi berkongsi ilmu yang ada, tidak kira la ilmu apa, ilmu jahitan, ilmu parenting dan sebagainya...terima kasih

kepada Ustaz Lah dan Ustazah Harisah, anda la guru terbaik saya..terima kasih dan sayang ayah dan ma...semoga kami pun akan menjadi guru yang terbaik untuk anak-anak kami... In Syaa Allah...


Kalau ada yang perasan, saya on kan comment moderation...bukan apa senang nak balas jejak korang balik supaya tak ada yang tertinggal...


Wednesday, May 15, 2013

Pencil Roll for My Little Sunshine ^_^

wahhh...lama rasanya blog ni terabai...hmmm nak buat macam mana lately mood untuk berblog menghilang entah kemana nun di laut dalam sana...mama alya ni tak boleh jadi blogger tegar la nampak gayanya...berblog ikut mood and seasons...hehe..what ever lah janji ai tak kacau orang ye tak?

Okay kita start panaskan engine dulu la...jumaat lepas mama buatkan alya pencil roll...nak kasi organize sikit pencil colors alya..iya lah si kecik ni bukan tahu nak kemas balik pun dia punya pencil color lepas guna...tapi ajaibnya bila saya buatkan dia pencil roll ni, lepas guna pencil color mesti dia susun elok2 dalam tu...hmmm pandai pun dia kemas balik ^_^

prop kat belakang tu alya yg tambah,
dia kata bebear and buku nak smile juga...hehe


ada 16 slots jer (supposed 24 slots) sebab mama alya derhaka dengan tutorial..itu la lain kali kalau nak adjust mana2 buat la balik calculation tu baru la betul..ini tidak, menderhaka sesuka hati...haha kan padan muka..igtkan yg tutorial tu tak ngam dengan pencil color alya sbb alya punya batang pencil tu size jumbo..so untuk slot tu sy besarkan sket, tapi lupa nk panjangkan dia punya panel tuh...alahai terima je lah janji anak dara ai suka...hehe


dalam tutorial tak de flip kat bahagian atas tu...sy tambah sendiri to prevent pencil color tu slip and jatuh...tapi rasanya kalau xde flip tu pun xjatuh juga sbb kita dh gulung kan...

quilted pencil roll

mama alya terlebih rajin la pulak..siap buat quilt lagi tu...dalam tutorial dia pakai getah rambut, tapi mama alya tambah sendiri flip & guna snap button (derhaka lagi sekali)...hehe

Untuk pencil roll ni saya follow tutorial kat sini...sebenarnya banyak je tutorial untuk pencil roll ni, google aje lah and choose the best one ^_^


nect project adalah make over iron board...stay tuned...hehehe


Tuesday, May 7, 2013

Mengundi Kali Ke-2

setelah 4hari bercuti, hari ini kembali bertugas...ok cerita sudah basi tapi nk cerita juga...alhamdulillah kali ini merupakan kali ke-2 saya mengundi...sebenarnya sepanjang tempoh pilihanraya ni saya lelah dan penat dengan segala fitnah/cerita (terutama di FB) yang kadang tak masuk akal dari parti2 yang bertanding...namun apa pun fitnah yang dilemparkan saya hanya berpegang pada satu untuk mempertahankan pemerintahan islam...itu saja...

bukti pergi mengundi...hehe

malam mengundi saya ikut abg saya ronda bandar KB (actually nk g amik adik dr tempat dia bekerja)... tersangat la meriah bandar KB masa tu...kiri kanan jalan penuh dengan kereta yang bawa bendera, bingit dengan hon tanda sokongan, dan kat tepi2 jalan pun ramai yang keluar tengok kemeriahan malam tu..umpama ada perayaan besar gitu...tiba2 rasa semangat sangat2 masa tu...dalam hati berdoa semoga kelantan KEKAL...

tiba saat mengundi, perasaan masa tu berdebar2...dalam hati tak putus2 berdoa agar pemerintahan islam terus kekal...dan alhamdulillah kelantan masih KEKAL...terbukti sudah rakyat kelantan rela hidup dalam 'kemiskinan', rela hidup 'tersiksa' dibawah pemerintahan islam...rakyat kelantan ternyata tidak termakan dengan akujanji mereka, 7 project mega, 57 faedah buat rakyat kelantan dsbgnya...syukur sangat2...

sebenarnya saya tak minat sangat dengan politik nih, xpernah menunjukkan saya kearah mana, tak pernah share any politic post, tapi satu je, sy tak rela kelantan jatuh...tempat saya membesar, sy bersekolah...walaupun sekarang saya tak bekerja/menetap di kelantan, jiwa saya masih disana...cewahh 

sedih bila mendapat berita TGNA bersara, semoga MB baru kelantan, Datuk Ahmad Yakob akan meneruskan perjuangan TGNA...ayah sy merupakan anak murid TGNA masa dia belajar dulu, saya ank murid kepada anak TGNA (hehe nak jugak), sy berkawan dengan anak2 saudara beliau (pernah berkongsi susah senang masa dok aspuri dulu)...eh ape kaitan dengan persaraan TGNA ni?ape2 je lah mama alya...hehe


1st time tulis pasal politik nih, rasa macam berat jer entry ni...apepun saya seronok balik mengundi, bukan saja dapat jumpa keluarga, dapat juga claim duit minyak...ahaks


Thursday, May 2, 2013

Telekung Comel Untuk Budak Comel ^_^

Alhamdulilah setelah bertangguh sekian lama untuk buatkan alya telekung, akhirnya petang semalam berjaya juga buatkan telekung untuk alya satu...itu pun sebab alya dok minta nak pakai telekung juga tiap kali solat...sebelum ni dia hanya ikut je kita solat tapi lately ni dah pandai minta nak pakai telekung juga... 

alhamdulillah, kepimpinan melalui teladan orang kata...xpernah paksa, xpernah suruh tapi dia dengan sendirinya nak buat..amik wuduk pun alya dah pandai...semoga didikan awal ini akan sebati dengan jiwa alya...

comel tak telekung alya ni? hehe
xsempat lagi nak amik gambar model pakai telekung ni...
lain kali la ye

semalam kan cuti, lepas solat asar tu baba alya suruh buatkan alya telekung (actually dh byk kali baba alya suruh) sebab dia tengok anak dara dia pakai telekung mama masa solat...kiki..so selongkar la bilik jahit tgk ada ke tak kain yg sesuai...alahai kain plain in stock xbyk la pulak...yg ad pun hanya 1meter each color...so ape lagi kan combo je lah nak kasi labuh...

dan mama alya cuba la bereksperiment dengan style yg ada 'awning' nih...1st time nih jahit telekung pesen gini..sebelum ni jahit yg biasa2 tu je..alhamdulillah menjadi dan sgt berpuas hati..xsangka menjadi dengan jayanya...haha...saya follow tutorial dari k.mila part bahagian muka tu...TQ kak semoga Allah merimpahkan rezeki buat akak sekeluarga... ^_^

ok tak?hehe

semoga dengan adanya telekung comel ni, alya makin rajin solat...alya solat ikut mood, kadang solat sampai habis, kadang rakaat pertamanya je pastu hilang entah kemana...xpe la nak, alya ikut mama solat tu pun mama dah cukup bangga... lepas ni kene buat satu bag comel untuk alya simpan telekung dia (tak tahu bila boleh buat...ekeke)...


ayat favorite alya sekarang "mama, alya pandai...."