Friday, August 30, 2013

Tersenyum Bila Melihat Hasilnya

Alhamdulillah macam biasa kalau hari jumaat amat terhad masa untuk saya online...bila nak online guna phone si kecik tu sibuk nak phone, bila kita ke PC dia pun sibuk nak guna PC juga...sabor je lah...Dan bila ada peluang untuk saya online, terus tersenyum gembira bila dapat mesej dari deno...

A week before saya ada tempah cover photo & profile picture untuk mamalya boutique...baru la rasa personalized kan bila ada cover photo yang menggambarkan business kita tu...dan hasilnya sangat menguja kan saya, thumbs up untuk deno...saya serahkan 100% pada deno untuk design cover photo tu dan hasilnya memang diluar jangkaan saya...CANTIK sangat...siap lukis dress, bantal, ada mesin jahit lagi...wow

inilah hasil seni art work deno...so impressive...


so, kalau sesiapa nak tempah doodle ke, cover photo ke boleh tempah dengan deno...nescaya hasilnya tidak mengecewakan dan pastinya dengan harga yang berpatutan...


salam merdeka ke-56 buat Malaysia...adakah kita betul-betul merdeka? fikir-fikirkan ;)


Thursday, August 29, 2013

Mama's Little Helper

Sekarang buat apa pun ada yang rajin membantu...Alhamdulillah ringan kerja mama ye, dan kadang-kadang bertambah-tambah jadinya kerja mama...

Lepas makan, ada yang tolong basuhkan pinggan, lipat kain, ada yang menolong (kadang tu dia tolong lipat kain yang dalam almari), menyapu, menjahit, basuh baju, tak kira apa aktiviti sekali pun little helper sentiasa ada di sisi...

penolong setia mama


alhamdulillah semoga puteri mama yang rajin dan solehah ini akan terus menolong mama sampai la dah besar nanti...


Sesuatu yang tidak pasti amat menyiksakan...huhu


Personalized Pillow

Alhamdulillah...selepas upload gambar bantal yang saya buat special untuk alya kat fanpage dan personal facebook, ada kawan yang berminat dengan bantal ini...terima kasih kawan kerana support business kawanmu ini..hehe..Alhamdulillah... my 1st ever customer untuk product terbaru kami, personalized pillow...

khas buat Nurul Zatul 'Iffah

Zoom in sikit dia punya sulam ^_^

Belakang..guna fabric berbeza..
yang pasti sangat ceria untuk bayi secomel kamu iffah ^_^

Instead of letak hidden zip kat fabric belakang bantal, saya ubah position ke bahagian tepi..sebab pada pandangan saya ia lebih kemas berbanding yang saya buat sebelum ini untuk alya...dan satu bonus lagi senang bagi saya sebab tak perlu gunting fabric dan possibilities untuk buat mistake salah ukur kain is zero...insyaAllah

size bantal lebih kurang (+-) 20"x13"...isian bantal adalah kekabu asli...kalau sesiapa yang berminat dengan product terbaru kami boleh hubungi kami di fanpage mamalya ataupun email kami [mamalya.boutique@gmail.com]


Berdebar-debar dengan sesuatu yang tak pasti...semoga instinct ku itu betul...amin..


Selamat Hari Lahir Hassan

Macam biasa, pagi-pagi on je PC kat office ni terus buka blog..pastu tengok kat bloglist kot-kot ada update yang menarik dari rakan blogger..biasanya saya hanya pilih 2-3 blog untuk blogwalking sebelum sambung kerja, selebihnya bw bila ada masa....saya singgah blog tersebut tapi tak semestinya tinggalkan komen...depends pada mood kala itu...hehe..macam-macam la mama alya ni...

Pagi ni singgah blog UM, hmm ada GA yang menarik rupanya..tak nak lepaskan peluang, maka terhasil la entry ini dipagi hari..hehe

Selamat Hari Lahir yang pertama buat Muhammad Hassan...semoga menjadi anak soleh, berjaya hidup dunia dan yang paling penting Akhirat sana..


Ummi Muhammad Hassan bermurah hati untuk bagi free buku mudahnya menjemput rezeki...buku yang baru je mama alya berniat nak beli...semoga murah rezeki buat iryani sekeluarga...

nak juga buku mudahnya menjemput rezeki? meh kita ke blog Iryani...


lama tak join GA dan lama juga tak buat GA...huhu


Tuesday, August 27, 2013

Photo Book Pertama Kami

Akhirnya siap juga photo book pertama kami...dah dapat sebelum raya hari tu tapi tak sempat nak buat entry...

gambar kenangan ketika bercuti tahun lepas

sebenarnya photobook ini adalah photo book ke-2 yang kami beli...photo book yang pertama kami beli (boleh refer entry INI) tak siap-siap lagi..since yang tu dia punya time frame untuk siapkan photobook adalah 8 bulan dari tarikh purchase, maka kita siapkan dulu yang lebih singkat tempohnya...selalu asyik tangguh-tangguh nak edit gambar, bila check dah nak expired dah voucher tu...terus buat, xsampai 2 minggu siap edit...2 minggu? lamanya...camno x lama, buat kat office time lunch hour / time xde kerja kat office..kalau ngadap dia je kejap je rasanya boleh siap...photo book ni sampai di teratak kami seminggu selepas submit file kat PIXAJOY. cepat dan pantas kan ^_^

Suka hati je susun-susun gambar


Next target nak siapkan photo book kami yang seterusnya...dah beli tak kan tak mau siapkan..membazir ler namanya kan... wish me luck sebab voucher tu expired bulan 10, lagi sebulan tuk siapkan photo book tu...in syaa Allah sempat..huhu

Sekarang PIXAJOY ada promo (till 3/9/13)...untuk yang belum pernah buat photo book boleh la cuba...in syaa Allah anda akan berpuas hati dengan hasilnya...klik pada gambar kalau nak beli ya



"Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself" - Leo Tolstoy


Saturday, August 24, 2013

Happy Belated Birthday...

Happy belated birthday buat chu alya yang ke 27 tahun semalam (23/8)...semoga panjang umur murah rezeki dan semoga dapat rezeki kerja kat kuantan...dekat sikit dengan alya kan..baru la alya boleh mengada lebih-lebih sikit dengan chu dia...hehe



chu alya, nantikan surprise dari alya ;p


Thursday, August 22, 2013

Tanda Kasih Mama...

As a start untuk mengembalikan mood masuk studio jahitan, kene la buat sesuatu yang menggembirakan hati..sudah lumrah seorang ibu, bila anakknya gembira maka si ibu berkali ganda gembira... malam tadi sambil2 seru mood menjahit yang belum kunjung tiba setelah berehat hampir 2minggu, saya buatkan puteri solehah saya bantal baru... 


sejujurnya saya recycle kekabu dari bantal yang saya "curi" dari rumah mak...bantal tu dah lembik dan nipis dah..so saya buatkan yang baru, jahit bantal kasi kecik agar kembali gebus...jadi la bantal baru dan bertambah baru bila disarungkan dengan sarung bantal yang cantik itu...erk cantik ke? cantik kot sebab alya tak putus-putus puji bantal tu cantik...maka kembang setaman la mama dia ni bila anak dara yang cerdik itu memujinya...muehehe
 

Untuk bahagian belakang, saya guna fabric berbeza...baru la ceria sikit kan...depan belakang lain-lain corak fabriknya...dan nak kasi kemas, saya jahit hidden zip...baru la tak tercabut sarung bantal dari bantal tu kan...



Dan...inilah model bantal tersebut..geram betul dengan budak kecik ni..bila nak snap gambar buat-buat menguap pulak dah...


banyak-banyak shoot yang sama ambil ini je yang ok sikit...yang lain gaya yang entah apa-apa dan gambar tak sharp...


ehem...iklan sikit, sapa yang berminat boleh la tempah ^_^ ...untuk maklumat lanjut sila layari mamalya boutique punya blog atau fanpage...hehe


terasa nak bantal comel juga.... ^_^


Wednesday, August 21, 2013

Rasa Macam Nak....

Walawei...mood update blog memang kelaut dalam...bukan tak de cerita, cuma mood je entah kemana...rasa-rasakan macam kene tukar layout blog la...dah bosan kot tengok layout sama je tiap kali buka blog...nampak gaya macam kene tukar baru ni...baru la semangat sikit kan nak update blog...ahaks..

wah rupanya saya start pakai design layout ni JAN 2012...dah setahun lebih..patutla bosan...hihi...hmmm kene survey designer yang boleh ubah blog ni jadi lagi cun ni...yang ni bukan tak cun cuma nak tukar selera dan mood...kiki...saje nak perabih duit le ni..nak edit sendiri memang tak pandai...haha...ok any suggestion designer yang best + harganya murah? xmau la mahal2 sangat...membazir...hihi

baba alya, sila sponsor ya...kiki ^_^

survey-survey kain yang cun melecun untuk buat dress raya haji mama dan alya...over tau mama alya ni, puasa 6 pun belum dah sibuk cari baju untuk raya haji pulak ;p


Wednesday, August 14, 2013

Salam Aidilfitri

pic: google

7 syawal...selamat hari raya semua..belum terlambat lagi kan...entah kenapa selepas bercuti hampir seminggu ni momentum untuk bekerja amat la lemah...apetah lagi untuk menaip/up entry..kadang tu rasa buang masa je datang office tapi output-nya amat la sedikit...huu...

few pictures yang sempat di-snap pada hari raya...susah betul alya nak bagi kerjasama untuk snap gambar bertiga...huhu...


pakai baju sama sebab selai tu je baju raya mama...huhu sedih...paksa baba and alya pakai baju sama juga(semestinya basuh dulu baru pakai balik..hehe)..konon nak sedondon pergi raya rumah sedara mara ;p
 


ini ajo gambar raya kami...gambar 1 family pun tak amik tahun ni...sibuk sangat beraya sampai lupa nak snap gambar the whole family..maklumla jarang berjumpa ada saja yang dibualkan..segala gadget tolak ketepi...ngehngeh

akhir kalam, selamat hari raya kepada semua..mohon ampun andai ada tersalah atau tersilap bahasa sepanjang perkenalan kita tak kira la di alam nyata atau maya...mohon ampun untuk segala dosa yang disengaja atau tak sengaja..

 pada asalnya purple bukan tema kami tahun ni...tukar tema gara-gara baba alya la ni...huhu


Saturday, August 3, 2013

Hari Terakhir Bekerja

Hari ini merupakan hari terakhir mama alya kerja sebelum bercuti panjang sempena aidilfitri...ambil cuti awal sebab ma kat kampung call suruh balik awal...biasala ma tu suka buat ayat sedih kasi kita touching...ok la ma anakanda mu balik awal tapi lepas raya kena balik awal juga la kat sini...cuti hanya berbaki 4 hari saja so kesemua cuti-cuti yang ada telah digunakan...kalau nak cuti lagi kena tunggu bulan 9 baru la i boleh cuti balik...bagi siapa yang tak biasa, company tempat saya bekerja ni bagi cuti ikut bulan..mcm saya annual leave saya 30 hari tapi tak dapat guna 30 hari tu sekali gus...kene tunggu tarikh matang baru boleh guna...

last but not least, selamat datang kepada ahli baru kami...goodbye to WLG, welcome WYU...kehadiran mu tanpa dirancang, namun sangat dialu-alukan...semoga kita akan serasi bersama...hehe...kepada WLG, dirimu tak akan pernah kami lupakan...sayang kamu ketat-ketat 


persiapan raya, satu apa pun belum buat =_='