Wednesday, October 30, 2013

Minum Air Gula

Isnin hari tu pergi checkup adik alya kat klinik kesihatan(KK)...baru je minggu lepas buat buku kat klinik desa(KD) alih-alih minggu ni kene ke KK pulak...sabor je lah...mati-mati ingat sebulan lagi menapak ke klinik..sekali bila check buku pink tu adoiyyyaaaa minggu ni la kene ke KK...tujuan utama kene pergi KK 1 sebab untuk minum air gula (MOGTT) dan satu lg sbb appointment dengan doc..

Procedure untuk minum air gula ni kita kene puasa dulu..mlm tu kene puasa start jam 10 mlm..pagi sampai klinik amik darah, pastu minum air gula...after 2 jam amik darah lagi...nak tgk bacaan gula sebelum dan selepas minum air gula tu...TAPI mak tak buat semua tu...ngehngeh..memang dari awal dah niat tak mau amik test MOGTT tu...masa jumpa nurse untuk check kandungan dan blood pressure, nurse mcm terkejut eh patutnya awk kene minum air gula ni..selamba je cakap saya tak mau...pastu dia tanya la 2-3 soalan kenapa tak mau kan..nak senang cerita dia cakap nnti jumpa doc kene sign sikit la..i cakap okay.. :)

Pastu turn jumpa doc pulak..kene tunggu turn lagi..penat tau kalau ke klinik KK ni..banyak beno procedure nya..mula2 menunggu kat kaunter pendaftaran, pastu tunggu lagi kat klinik ibu dan anak, pastu tunggu lagi untuk jumpa doc..adeh pergi klinik hari tu dr kul 730am dekat kul 12 tgh hari baru settle semuanya...alya dah naik bosan dah..nasib baik ada small play area kat luar tu..kalo tak lagi haru kot

Ok alkisah jumpa doc pulak, macam biasa la bersoal jawab juga la dengan doc kenapa tak nak minum air gula kan..tapi saya rasa doctor ni ok la..terima dan tak mendesak..cuma dia kata awak sanggup terima semua risiko dan tak blame pihak kami kalau ada apa2 yang berlaku dikemudian hari? Kalau sanggup kene sign sikit la kat buku merah ni...saya ape lagi dengan hati berbunga2 la sign kat buku merah tu... ^_^


Note: minum air gula sebenarnya not necessary untuk semua orang..hanya bagi yang berisiko saja perlu buat ujian ni..tapi polisi KKM sekarang asal umur >25tahun kene minum air gula..kalau dulu orang yang berisiko sahaja yg kene (ada history, mengandung pada usia lebih 35..) Jadi kita ada hak untuk menolak ujian ini...tapi kene yakin la dengan kesihatan diri, jaga makan dan sebagainya...sapa-sapa yang ragu-ragu dan was-was jangan tiru I okay...


Ini bukan entry menghasut cuma sekadar perkongsian..mana la tahu kot-kot ada yang tak tahu bahawa kita boleh refuse untuk MOGTT and other unnecessary tests or procedures.. A mom will always do the best for her baby so do I..^_^

Saturday, October 26, 2013

Buku Pink

Alhamdulillah rezeki dari yang maha Esa buat kami sekeluarga...alya bakal bergelar kakak tak lama lagi...and dia sudah pandai menggelarkan diri dia kakak ^_^

Masa buat buku ni adik baru 13weeks

masalah sama seperti dulu HB rendah kurang dari 11...ikut klinik kesihatan memang rendah la kalau kurang dari 11, tapi sebenarnya kalau HB sekitar 9,10 tu tak de la rendah mana...masih normal

Pregnancy kali ini agak teruk alahannya...dekat sebulan lebih dah saya muntah2, tak kira masa pagi, petang, siang, malam...kalau rasa nak muntah tengah tidur tu pun boleh bangun muntah lagi...tapi takpe seperti kata Jelitawan Organik (JLo), nak keluarkan segala unsur2 kurang baik dari badan mama ni..nak bersihkan perut dan badan mama, kasi tinggal yang elok2 aja untuk baby :)

Pregnancy kali ini juga saya tekad untuk tidak mengambil sebarang ubatan sintetik seperti folic acid pills,  dan segala jenis pil yang dibekalkan oleh KK...all go for natural, amalkan makanan sunnah, healthy food, real food...no minum air gula bagai, no ATT jab...InsyaAllah semuanya akan selamat dengan izin Allah

Bila dah ada pengalaman dan sedikit ilmu yang dicedok sana sini, ada la sedikit keberanian untuk tidak menurut segala protokol klinik yang macam-macam tu...kalau dulu saya ikut je apa yang diorang cakap...walhal benda tu unnecessary pun... T_T

Teruja sangat hari ni sebab baru je mak JLo homebirth pagi tadi...MashaAllah...unassisted homebirth...sambut sendiri baby tu...pool ngan doula ke laut..xsempat semua tu...Subhanallah


note to baba alya, can eh mama homebirth? boleh la...boleh la... ^_^


Tuesday, October 22, 2013

Pengubat Rindu Semua

 As-salam semua...lama sudah mama alya missing in action ya...bagi sesapa yang rindukan alya inilah gambar latest alya...baru snap pagi semalam...dia yang minta mama amik gambar dia...owh anak dara ku sudah besar la...sudah boleh jadi kakak ^___^



beria posing...siap senget2 badan..hiks

InsyaAllah will try my best untuk aktif berblog semula...akan ku khabarkan kenapa ku MIA lama sangat...buat masa ni hanya orang tertentu sahaja yang tahu kenapa ^_^


psstttt...ada ke yang merindui ku? T_T