Monday, March 24, 2014

Quilt Kakak Alya

Buat ke-2 kalinya mama alya meng-quilt...yes baru 2 quilt mama alya jahit..yang first dulu masa umur kakak alya setahun...itu pun buat untuk kakak alya guna kat taska...masa tu memang main hentam buat saja...try and error...yang kali ni pun main hentam juga tapi macam dah tau la sikit-sikit pasal quilt, how to bind a quilt, etc..

Kali ini buatkan kakak alya quilt untuk lapik kat katil dia since kami tengah train kakak tidur sendiri at her own bed (but in a same room dengan mama la)...maka mama beria la sikit nak kasi cantik katil kakak..size quilt yang terhasil kali ini agak besar, single size ngam-ngan dengan katil dia...but still bila dah nama manusia, akan melakukan kesilapan...quilt tu terpendek sikit...mama salah kira kot tu yg jadi terpendek T__T

Panel yang dibeli bertahun lamanya baru digunakan...atleast guna juga kan walaupun dah lama beli ;)
Front View

 Backing guna kain yang dibeli di IKEA pun bertahun dah beli fabric ni...x sure ada lagi ke tak corak macam ni kat IKEA...Binding tu hand-stitch tau..see?? how gigih mama nak siapkan quilt ni..but trust me, bila dah siap rasa berbaloi mama menahan sakit belakang untuk siapkan quilt kakak ^___^
Back View

Kasi close-up sikit part applique nama kakak...since dah ada nama, kakak kena guna quilt ni sampai ke besar la yer...x boleh bagi kat orang lain...hehe
Siap buat applique nama alya tu ;)

 Tada...bila dihamparkan di katil kakak alya...oh penuh katil anak dara mama dengan soft toys O_O
Katil kakak alya

Special thanks to sis Afiqah Tahir, ibu Darwisyah sebab sudi hadiahkan mama fabric spray...dengan adanya fabric spray ni, memang berganda-ganda memudahkan kerja mama dalam misi meng-quilt...semoga Fiq akan dimurahkan rezeki oleh-Nya..amin


Banyak to-do-list yang belum settle...harap sempat siapkan semua sebelum bersalin *_*


15 ::ThoughT(s):: :

nana kimie said...

comelnya!comel sangat2!

Farah Waheda Wahid said...

seriously cantik NoEn, nak tempah untuk Ash boleh tak?

Kakzakie said...

Walau bertahun baru menjadi akhirnya tapi yg pasti Alya pun akan guna bertahun-tahun juga.

Cantiklah No kakak suka tengok.

Ummu Iman Amsyar said...

Mashallah..cantiknya! Untung alya mamanya rajin and talented :)

MamaDaniel said...

cantik! lepas ni mesti akan ada quilt ketiga..keempat..kelima puluh... hihihi... ;)

Nida Mohd said...

salam singgah..cantiknya quilt tu noen..untung Alya

Rose Azadir said...

comelnyer... Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya, http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer

NoEn said...

@Farah Waheda Wahid

Tempah? ahaks maybe lepas bersalin kot ;p

NoEn said...

@Kakzakie

kene peram lama2 kot baru menjadi kak..hehe

NoEn said...

@Ummu Iman Amsyar

alhamdulillah...tq2..hehe

NoEn said...

@MamaDaniel

amboi sampai ke-50 tu...amin kalau ada rezeki dan masih ada kerajinan...hehe

NoEn said...

@Nida Mohd

lama x singgah menyinggah ya kita...tq dear

NoEn said...

@Rose Azadir

salam kenal ;)

Aisy Nasiha said...

Comelnya hasil tangan mamalya ni. Kalau nak ambil tempahan jangn lupa bagitahu ya. Semoga semua keja yang dirancang akan berjalan baik ya

Cheq Kaq said...

Cantiknya quilt ni NoEn..beruntung Alya..:)