Tuesday, May 20, 2014

Pengalaman Bersalin Kali Ke-2 (Part II)

27 April 2014 (27 Jamadil-Akhir 1435H)

Finally...saat itu telah tiba...di awal pagi mama terjaga nak ke toilet, then tetiba rasa sakit, tapi mama tak pasti sakit nak bersalin ke sakit main-main sebab sebelum ni pernah juga sakit pinggang segala then sakit tu berlalu pergi macam tu aje...sambung tidur balik, lepas subuh sakit tu datang balik..mama just minta baba urut pinggang..masa tu pun still confuse sakit nak bersalin ke sekadar braxton hicks coz tiada sebarang tanda samada discharge atau air ketuban pecah..tanpa set masa contraction, we were having breakfast dengan hati gumbira etc...

mama Whatsapp aunty Yan and aunty Khairun tanya sakit bersalin mcm mana? haha boleh pulak ye tanya orang macam mana sakit nak bersalin...auntie Khairun suruh set masa..ok mama pun set la masa tiap kali datang sakit tu...masa tu dlm 10-15 min apart...auntie krun suruh siap2 pergi klinik, tapi mama relax2 lagi sebab aunty Yan cakap if nak pergi hospital, tunggu sakit tahap yang tak leh nak buat apa..kalau still boleh whatsapp segala, macam lambat lagi la nak bersalin...tapi since nak bersalin dengan Dr.Siti, mama tak kesah pun kalau pergi jumpa dia dulu..tengok apa kata dia since mama sendiri pun not sure samada itu sakit nak bersalin ke tak (boleh pulak ye x sure..ape-ape ajelah mama ;P)...so we went to Klinik An-Nuur untuk buat check up kesekian kalinya....

sampai klinik, masa tu dlm pukul 11pagi lebih kot, tak pun dalam pukul 12  macam tu lah..siap boleh senyum-senyum, gelak-gelak lagi masa jumpa doctor tu... Doc check perut, memang betul la sakit nak bersalin tapi bukan dalam masa sejam-2 terdekat..kalau bukan malam ni, esok pagi kot sebab masa tu sakit mama dalam 7-10min apart dan sakit tu agak mild..doc kata sakit tak nyungguh(kata ore klate)..ok kita balik rehat-rehat, makan-makan dulu la ye dik...  

Kami tak terus balik ke rumah, singgah kat rumah cik long dulu untuk makan tengah hari...lps makan dan sembang-sembang baru balik ke rumah...Sampai kat rumah around 5pm macam tu, sakit makin kerap dan lama...mama layan sakit dengan berjalan-jalan di sekitar rumah(dengan banyak berjalan dapat membantu mempercepatkan process dilation)...nasib baik rumah tok ma ni luas lamannya...ok dalam sakit tu sempat lagi request kat baba nak minum air kelapa fresh (habis 2 biji mama minum air kelapa..haha..tamak punya kes ^_^)...penat berjalan, mama duduk, penat duduk mama swing-swing the hips, penat swing, mama jalan-jalan lagi..begitu lah masa berlalu sehingga menghampiri maghrib...time tu memang dah yakin yang memang itu adalah sakit nak bersalin..baba cakap maybe bersalin tengah malam nanti..mama berdoa kalau nak bersalin pun biarlah awal sikit tak pun esok pagi lepas subuh..kalau tengah-tengah malam kesian kat Dr.Siti kena pergi klinik tengah-tengah malam buta..huhu

sehingga saat itu sakit lebih kurang 3-4 min apart...so bersabar tunggu isyak dulu la baru nak pergi klinik...masuk je isyak mama mandi lagi sekali, sempat tu nak mandi...ya dengan mandi mama dapat relax sikit, lagi syok kalau dapat mandi hot water, tapi since tak ada heater, mandi air perigi pun best apa...hihi..lepas mandi dan solat isyak kami slowly gerak ke klinik...masa ni mama tak makan lagi, hanya makan kurma..perut terasa lapar tapi macam dah tak mampu nak makan...baba berhenti beli roti kat petrol station, tapi x makan pun...mmg dah tak daya nak makan cuma gagahkan diri makan kurma dan minum air zam zam sahaja...sepanjang perjalanan, setiap kali surge datang, mama 'arahkan' baba perlahankan kereta...kiranya baba bawa kereta perlahan je lah sebab setiap kali ada hentakan/jalan raya yang tak rata, sakit tu makin menjadi-jadi...

Kami tiba di klinik lebih kurang hampir jam 10 malam...klinik pun dah nak tutup, and patient yang ada pun tunggu ambil ubat...terus dapat jumpa doc...memula doc scan dan buat VE...Doc cakap baru 2cm dilation...mama terus rasa Ya Allah lama lagi la nak bersalin...maunya 4-5 jam lagi menanggung sakit ni...terus rasa down dan penat T____T


TO BE CONTINUED LAH.... ^___^


Antara hidup dan mati...hanya doa yang mampu dipanjatkan agar semuanya selamat T_T


4 ::ThoughT(s):: :

Tihara said...

menarik baca kisah kawan2 bersalin..tadi baca pengalaman di blog nas,thanks sharing :)

Suzie said...

Tiap tiap anak ada crita berbeza beza hihihi akak pun sama.

Kesuma Angsana said...

pengalamn berharga... tq berkongsi sama yer !

husna zahidi said...

teruskan menulisnya..kutip pengalaman dr org lain..:p