Sunday, November 16, 2014

Pahang Mega Babywearing Gathering 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera...bersua kita kembali selepas 2 bulan dari tarikh last update entry...miahahaha agak-agaknya ada lagi tak yang sudi baca blog hambe yang banyak tenggelam dari timbul ni ya...kiki

As pertoday sesiapa yang baca blog ni sudah sedia maklum saya sudah menjadi WAHM almost 5months...tapi belum official lagi la ye...masih terikat dengan syarikat...bila tiba masanya dan keadaan syarikat stabil atau sebaliknya, semua pekerja-pekerja diberi hak masing-masing, insyaAllah saya akan hantar tender secara rasmi...ini muktamad!!! InsyaAllah...Amin...Amin

Angan-angan saya terlalu banyak buat masa ni, ingin menjaga, mendidik anak-anak sendiri, nak homeschool anak-anak walaupun ilmu didada cetek benor, ingin menjana income sendiri walaupun tidak bekerja di office, inginkan sebuah keluarga yang sempurna, ya sempurna tinggal sebumbung dengan chenta hati...sudah lebih 5tahun kami PJJ, anak-anak pun macam kurang kasih sayang dari apaknya, nampak kecacatan disitu...huhu T____T

Eh macam lari dari tajuk je ni...haha...ok...back to track..walaupun saya stay di Terengganu tapi selalu la juga join support group Pahang... Ye lah nama dah berjiran dengan pahang, mesti la join yang paling dekat dengan kita kan...Kemaman ke Kuantan bukan jauh mana pun...hihi.. Ini adalah cerita 2 minggu lepas (1 Nov 2014, Saturday) tanpa perancangan awal pun...tahu ada gathering ni pun last minute...pada masa sama ada gathering juga kat Kuala Terengganu tapi itu gathering NV950 Club...rasa nak join 2-2, both event ada ilmu, 2-2 saya nak belajar...ilmu tentang baby wearing amatla cetek...Alya dulu kami tak pernah wear pun, ada la sekali pakai carrier yang jenis non-ergonomic (orang bagi), sakit bahu, anak tak selesa...end up simpan je...Alhamdulillah sikit-sikit belajar, tahu mana alat kendong yang ergonomic, mana yang tak, kebaikannya dan macam-macam lagi lah...Sesungguhnya Ilmu Allah itu sangat luas...

Honestly kalau ke mana-mana saya jarang kendong si bambam saya nan soleh itu..biasanya babanya lah yang carry si soleh bambam saya tu...unless saya sendirian terpaksa juga lah carry...Lahir je  Aqmar, saya terus order SSC (Soft Structured Carrier) dari fabulous mom...tapi rupa-rupanya newborn tak sesuai atau tak digalakkan guna SSC sebab spine baby masih lembut, untuk newborn lebih sesuai guna ring sling atau wrap...haaa ring sling dengan wrap ni la saya memang tak reti dan tujuan utama join gathering tu pun sebab nak belajar me'wrap' dan me'sling' baby...kiki

On hari kejadian, Pahang Mega Babywearing Gathering 2014 yang diadakan di Tasik Taman Bandar, Indra Mahkota Kuantan...

Tukang kendong dan gendongannya...hehe

Hasil colouring contest yang kakak Alya join...

Mamas saling sharing antara satu sama lain...dan juga diorang cakap sesi royan??? ^_^
Untung join gathering ni kita dapat mencuba pelbagai jenis carriers dan bagi beginner macam saya ni boleh la belajar dan mengenali jenis-jenis carrier...


Kali pertama mencuba wrap

Mencuba ring sling pula...
Seriously pertama kali mencuba wrap rasa macam dah jatuh cinta dengan wrap la pula...beza antara wrap dan SSC, wrap terasa lebih snug dgn baby, lebih ringan, lebih selesa jika dibandingkan dengan SSC...mungkin SSC terasa bulky untuk petite mom macam saya ni, dengan waist padnya, shoulder strapnya, kurang selesa sikit disitu tapi kalau back carry ok je dengan SSC ni... Ring sling pun ok tapi rasa lagi best dengan wrap sbb ring sling kita tampung sebelah bahu je, wrap both shoulder ada beban...loads are spread evenly di situ...hehe...tapi x leh komen banyak la sbb baru sekali tu je kot pakai wrap ngan ring sling tu pun dalam 10minit je...hahaha..


Baba tak mau ketinggalan....hehe
Baba alya pun tak ketinggalan untuk mencuba wrap...terkial-kial masa nak pakai wrap ni...kelakor pun ad...haha...tapi note ya cara baba alya pakai tu TIDAK BETUL...baby ke bawah sangat, tak dapat kiss baby..sepatutnya baby kena atas lagi...dia dah malas nak betulkan...tak pe janji dia mau cuba...hihi

Oklah terpanjang la pulak entry...hihi...ok daaa...see ya later ;)


Maaf ya kalau saya tak singgah blog anda, dah jadi 'MENTERI' ni sibuk memanjang...hehe


4 ::ThoughT(s):: :

Mayang ABDUL RAZAK said...

besnyer.. akak pn tengah cari carier untuk baby tak tau nak beli yg mana.. posting ni cukup membantu ..

UmmiAbi said...

Best kan bw.... Habislah k'noen 'royan' pasni..hehehe

aryan azra said...

akak tak pernah pun guna semua ni macam best je

QasehnyaRania said...

memang menarik..
saya hri tu ingt nk juga beli rs.. tapi memandangkan jarang keluar sgt slps bpntg so lupakan.. hihi
skrg selesa guna stroller je. baby pon tido lena