Thursday, January 9, 2014

Hari ke-4

Alhamdulillah pada hari ke-4 sudah tidak ada drama air mata dari kakak alya...dia sudah mahu ke school hijau...bangun dari tidur cakap dengan dia, hari ni kakak pergi school hijau eh, tak mau nangis-nangis ya...dia cakap ok...lega rasanya...klo tak sedih gak mama nak tinggal kakak di tadika kalau dia menangis...

Sepanjang perjalanan pun dia tak habis-habis cakap hari ni kakak nak pergi school hijau...masa lalu depan taska dia dulu pun dia siap cakap, "mama, tak payah la pergi school putih...xde orang.." hihi pandai pula ya dia..2-3 hari lepas kemain lagi nak ke school putih...

Sampai saja di tadika macam biasa, salam & peluk mama then berjalan masuk ke kelas..mama hantar dekat pagar je (of course teacher dia ada kat pagar sambut dia)...Alahai rasa macam dah besar la pulak anak mama ni...

Sempat lagi posing sebelum turun dari kereta ;)

Ya Allah jadikanlah zuriatku penyejuk mata, penawar jiwa


Tuesday, January 7, 2014

Hari Ke-3

Hari ini merupakan hari ke-3 kakak alya di school baru...hmmm kakak alya yang solehah ni makin pintar...bangun je dari tidur, nak mandi memang tak de masalah..tapi bila nak pakai je uniform terus cakap, "mama, tak nak g school hijau (refer to tadika)...alya nak g school putih je (refer to taska)"... Itu la dialog yang di ulang-ulang sehingga la sampai ke tadika...si cerdik mama ni dah kenal jalan nak ke "school hijau" dan "school putih"...bila mama ikut jalan nak ke "school hijau" mengamuk dia...kakak...kakak...


Sampai aje kat tadika, ayat dah bertukar lebih sedih..."mama, jangan tinggal alya...alya nak mama..." oh my sebak mak nak oi bila kamu cakap macam tu...mama bukan tinggal lama, sekejap je nanti petang mama datang ambil la kakak...tetiba maknya pulak yang merah mata =_='

Walaupun pagi-pagi dia tak nak ke tadika, tapi bila amik petang ok je dia...bercerita itu ini, makan apa, ape yang dia buat kat tadika...alahai anak mama ni...harap-harapnya esok ok dah nak ke "school hijau"...jangan la dia sebut nak ke "school putih" lagi...haru mama...


Semoga kakak dapat sesuaikan diri di school baru...


Sunday, January 5, 2014

Her 1st Day

Today is her first day at new school atau lebih tepat tadika...yeay kakak alya sudah ke tadika...pada awalnya kami tidak merancang pun untuk hantar kakak alya ke tadika seawal usia 4tahun...tapi mengenangkan yuran taska naik, dan beza antara yuran taska dan tadika tidak jauh beza maka kami decide untuk hantar kakak alya ke playschool...besides, playschool ni sampai ke petang and waktu school holiday pun buka so kami fikir ok juga kalau hantar kakak alya ke tadika...banyak sikit yang boleh dia belajar...

Pada awalnya excited juga la kakak alya nak pergi school...ya lah boleh pakai baju baru...siap ber lipstik u...haha...tapi bila dah sampai school, mula la dia buat perangai..nak mama ikut sama, ok xpe, mama hantar sampai masuk kelas..kat kelas siap pesan, "mama jangan tinggal alya eh"...pujuk punya pujuk, tak mau juga...last sekali cikgu suruh mama balik...maka kedengaran la raungan tangisan daripada si gadis solehah "nak mama...nak mama...." (erk time ni mama sebak tau, tapi tahan je)...semoga kakak baik-baik aje kat school baru dan dapat adapt dengan new environment, new friends & new teachers...


Masa ambil kakak dari school petang tadi bukan main ceria dia....cerita itu ini, sampai tak terlayan...alhamdulillah bila tanya teacher tadi, teacher cakap sekejap je kakak menangis...bila dah buat aktiviti dia ok walaupun tak participate...tapi bila dah petang dia ok sangat...harapnya pagi esok xde adegan raungan tangisan lagi...hihi..


Tendangan kecil yang membahagiakan...auchhhh 


Wednesday, January 1, 2014

Happy New Year 2014

Image: Google

Happy New Year semua...wish this year brings to the warmth of love...hmmm dah nak masuk 2hb baru nk wish ya..tak pe masih belum terlambatkan... Fuhhhhh lama betul tak update blog...macam-macam yang berlaku sampaikan update blog jatuh ke nombor yang entah keberapa...huhu...

Bermula dengan keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan, rumah kene banjir, office yang tunggang terbalik, dan macam-macam lagi la membuatkan mak buyung ni kadang-kadang sukar untuk handle "stress" yang dihadapi...Tapi insyaAllah atas keyakinan yang tinggi ke atas yang maha Esa insyaAllah semuanya berjalan dengan baik...biasala kita manusia yang lemah, ada kalanya hampir jatuh tersungkur namun bila melihat keadaan orang lain yang jauh lebih susah membuatkan kita kembali panjatkan syukur diatas segala nikmat yang telah Allah kurniakan kepada kita...

Semoga di tahun baru ini memberi sinar yang lebih baik, diberikan kesihatan yang baik, dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah, diberikan hidayah agar menjadi hamba Allah yang lebih bertaqwa, dan semua yang baik-baik la kan...

InsyaAllah kalau ada kesempatan kita jumpa di next entry..tapi for sure tak tahu bila...kiki


Adik dah 23 weeks dalam perut mama...Kakak Alya sayang adik ^_^