Wednesday, March 26, 2014

Quilted Pillowcase

Since saya beli NV950 memang tak pernah try guna deco stitch atau jahit lurus biasa...hanya guna NV950 untuk menyulam dan tebuk button hole sahaja...untuk menjahit saya lebih selesa guna mesin industri..jahitan lebih cantik dan kemas..so saja la ni nak mencuba guna deco stitch yang berpuluh-puluh kat mesin tu...sementelah kakak alya dah ada bed sendiri with new quilt, mama rasa macam nak personalized juga bantal yang ada..di tambah pula sarung bantal pun dah reput, dah koyak sana sini...camno tak reput sebab bantal tu rembat bantal kat kg...sedap oo guna bantal kekabu ni..lagi lama lagi sodap ;)

Ini dia bantal yang telah berubah rupa...ala..xde yang b4 la..ada after jer...kakak alya suka la, dia ingat dapat bantal baru padahal sarung je yang baru...kiki
Amacam? ceria tak?

Zoom sikit part sulam nama...mentang-mentang la ada mesin sulam, semua nak di 'personalized' kan...sarung bantal ni quilted tau...haaa betapa rajinnya mama..pakai deco stitch, berombak2 gitu, dapat le cover part senget benget tu...hihi


Huh sibuk suruh amik gambar dia dengan bantal baru...sabar je la
Muka ceria si anak bila mendapat bantal 'baru' ;p

Nak jugak posing kat katil dia...bantal baru dengan segala soft toys yang dia ada -_-'


Test buat bantal untuk kakak dulu sebelum buat project yang lebih besar...wait and see for the next project ya ;)


Monday, March 24, 2014

Quilt Kakak Alya

Buat ke-2 kalinya mama alya meng-quilt...yes baru 2 quilt mama alya jahit..yang first dulu masa umur kakak alya setahun...itu pun buat untuk kakak alya guna kat taska...masa tu memang main hentam buat saja...try and error...yang kali ni pun main hentam juga tapi macam dah tau la sikit-sikit pasal quilt, how to bind a quilt, etc..

Kali ini buatkan kakak alya quilt untuk lapik kat katil dia since kami tengah train kakak tidur sendiri at her own bed (but in a same room dengan mama la)...maka mama beria la sikit nak kasi cantik katil kakak..size quilt yang terhasil kali ini agak besar, single size ngam-ngan dengan katil dia...but still bila dah nama manusia, akan melakukan kesilapan...quilt tu terpendek sikit...mama salah kira kot tu yg jadi terpendek T__T

Panel yang dibeli bertahun lamanya baru digunakan...atleast guna juga kan walaupun dah lama beli ;)
Front View

 Backing guna kain yang dibeli di IKEA pun bertahun dah beli fabric ni...x sure ada lagi ke tak corak macam ni kat IKEA...Binding tu hand-stitch tau..see?? how gigih mama nak siapkan quilt ni..but trust me, bila dah siap rasa berbaloi mama menahan sakit belakang untuk siapkan quilt kakak ^___^
Back View

Kasi close-up sikit part applique nama kakak...since dah ada nama, kakak kena guna quilt ni sampai ke besar la yer...x boleh bagi kat orang lain...hehe
Siap buat applique nama alya tu ;)

 Tada...bila dihamparkan di katil kakak alya...oh penuh katil anak dara mama dengan soft toys O_O
Katil kakak alya

Special thanks to sis Afiqah Tahir, ibu Darwisyah sebab sudi hadiahkan mama fabric spray...dengan adanya fabric spray ni, memang berganda-ganda memudahkan kerja mama dalam misi meng-quilt...semoga Fiq akan dimurahkan rezeki oleh-Nya..amin


Banyak to-do-list yang belum settle...harap sempat siapkan semua sebelum bersalin *_*


Tuesday, March 18, 2014

Muncul Lagi... ^___^

Salam semua...setelah sekian lama menyepikan diri sekali lagi mama & kakak alya muncul mewarnai blog yang telah lama kusam dan terabai ini...entah kenapa memang mood untuk berblog terjun ke laut dalam tanpa mahu timbul-timbul...banyak kisah yang hendak di abadikan disini tapi entah la...tengok la macam mana kot-kot tetiba mood ada kita buat entry throw back la...haha..

Kakak alya pun dah semakin besar, makin cerdik, dan perangai pun makin macam-macam yang bisa membuatkan mama kadang rasa nak marah, ketawa, menangis dan sebagainya...Alhamdulillah setelah hampir 3bulan belajar kat playschool, banyak yang kakak belajar..bacaan dalam solat telah dihafalnya...itu yang paling membuatkan mama rasa bahagia...

Adik sekarang 34minggu...lagi sebulan lebih kita semua akan jumpa adik..insyaAllah..semoga semuanya berjalan dengan lancar...perasaan berdebar tu seperti kali pertama nak bersalin..ya lah setiap kelahiran kan berbeza kisahnya...Ok la macam dah tak de idea nak tulis kat sini...see u next time ya bila mama ada mood berblog balik...see ya lovelies ^___^

ups sebelum tu, persembahkan mama & alya di sport day shool alya last 3 weeks..daaa



Mama maintain slim walaupun pregnant..boleh gitu? hahhaa